Ekonomi

EPDK’dan yeni açıklama! Faturalarınızı kontrol edin! Artık faturalar böyle gelecek!

EPDK’dan yeni bir açıklama geldi. Doğalgaz indiriminin kapsamı belirlendi. Faturanızı kontrol edebilirsiniz. İşte detaylar...Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile birlikte 24 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında doğal gaz tüketim ücretleri ve vergilerin hepsi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak

EPDK duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile birlikte 24 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında doğal gaz tüketim ücretleri ve vergilerin hepsi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. İşte faturalarda böyle gözükecek!

O TL YER ALACAK!

EPDK'nın belirlediği usullerine göre, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 24 Nisan ile 31 Mayıs tarihlerinde doğal gaz tüketim bedelleri ve vergilerin tamamı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden kullanılacak. Bu yüzden de abonelerin faturalarında '0' TL ibaresi yer alacak ve hatalı hesaplanan faturalar iptal edilecek. 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketiminin bedeli de faturadan indirilecek. Karar ile beraber şirketler, tahsil edilen tutarları 3 iş günü içerisinde nakit olarak geri verilecek. EPDK Başkanı Yılmaz’ın yaptığı açıklamasında "Her abonenin hakkı korunacak" ifadesini kullanarak abonelerin mağdur olunmayacağını ifade etti.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayınlanan doğal gaz indirimine dair düzenlemenin 19,7 milyon aboneyi içine aldığı ve vatandaşların cüzdanında 40 milyar TL'nin kalacağını belirtti. Ek olarak da depremzede vatandaşlar, ön ödemeli ve merkezi sistem abonelerinin haklarının da korunduğunu ifade etti. Yılmaz, usul ve esaslar belirlerken ayrıntılı bir çalışma yapıldığını ve dağıtım şirketlerinin de özen göstereceğini belirtti.

1 AY ÜCRETSİZ OLACAK!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı 'Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde verdiği ücretsiz doğalgaz müjdesinin ardından, doğalgaz faturası ödeyenler 1 ay süre ile ücretsiz yararlanabilecekler. Ayrıca, kampanyanın sona ermesinden sonra 11 ay boyunca indirimli doğalgaz kullanımı sağlanacak. Fatura üzerinde kullanım miktarı ve tutar bilgileri yer alacak olup, ödeme bölümünde de 'sıfır' yazısı yazacak. Bu kampanya 2023 yılı içinde belirli bir ay boyunca geçerli olacak.

Depremin yaşandığı bölgesinde ilk fatura ayrıntısına göre, 6 Şubat günündeki depremlerden dolayı doğal gaz faturalarının tahsilatı ertelenen konut, ibadethane ve cemevi abonesi olan kişilerin tahakkuk ettirilecek ilk faturalarında tüketimlerinin 30 günlük bir bölümü Bakanlık bütçesinden karşılanacak. 24 Nisan 2023 tarihinden hemen sonra, ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin sayaçları ilk okunduğu zaman, endeks değeri üzerinden hesaplanan tüketim miktarı abonenin hesabına "alacak" şeklinde yansıtılacak.