Epsa Yalıtım, Ardahan'da fabrika kuracak!
Epsa Yalıtım, önümüzdeki yıl teşvikli yatırımlar kapsamında Ardahan'a fabrika kuracak. 7 milyon lirayı bulacak yatırım için ilk etapta 60 kişi istihdam edilecek.
Doğu'ya yapılacak teşvikli yatırımlar kapsamında 2017'de Ardahan'a fabrika kurmak isteyen Epsa Yalıtım, buradan Rusya, İran, Gürcistan gibi çevre ülkelere ihracat yapmayı planlıyor. Epsa, yabancı yatırımcılarla ortaklık ve iş geliştirme modelleri üzerine de görüşmelerini sürdürüyor.
EPS (Genleştirilmiş Polistren) üreticisi olarak 2007 yılında sektöre giriş yapan EPSA Yalıtım, bugün EPS' nin yanı sıra hem çimento hem de sıvı esaslı yapı kimyasalları da üretiyor. 120 bin ton/yıl yapı kimyasalları, yıllık 4 bin 500 ton EPS üretim kapasitesine sahip olan firma, bu kapasitesini yüzde 100'e yakın kullanıyor. Yaptıkları yatırımlar sonucu üretim teknolojileriyle öne çıktıklarını belirten Epsa Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir, Doğu Anadolu Bölgesi'ne yapılacak yatırımlar için sağlanacak teşvik altyapıların netleşmesi halinde önümüzdeki yıl Ardahan'da üretim yapacakları bir fabrika kurmak istediklerini açıkladı. Özdemir; şunları kaydetti:
"Hem EPS hem de yapı kimyasalları üretiminde iddialıyız. Sektördeki bilgi, birikim ve tecrübemize istinaden bu alandayız ve işletmelerimizi geliştirmek için yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde yapı kimyasalları alanında daha fazla yatırım yaparak büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Ardahan'a yapmayı planladığımız yatırımı 2017 yılı içinde hayata geçirmek istiyoruz. Oradaki üretimimiz özellikle Rusya, İran, Gürcistan gibi yakın komşu ülkelerin ihtiyacını karşılamaya yönelik ihracat odaklı olacak. Yatırımın arsa ve bina bedeli hariç 7 milyon lirayı bulmasını öngörüyoruz. Teknoloji ağırlıklı bir yatırım olacağı için istihdam ilk etapta 60 kişi civarında olacak."
Yabancıyla ortaklık arayışı
Geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 25'lik bir büyüme yakaladıklarını belirten Özdemir, istikrarlı büyüme sonucu yurt dışındaki yabancı firmalardan ortaklık teklifleri almaya başladıklarını da aktardı. Özdemir, şunları söyledi: "Halihazırda görüştüğümüz bir firma var. Türkiye'de bu sektöre yatırım yapmak isteyen yabancı bir firmayla yüzde 50yüzde 50 ortaklık yaparak işimizi daha da büyütebiliriz. Ayrıca yine kendi ülkesinde yalıtım sektörüyle ilgili know how üreticisi olan yabancı bir firma ile de farklı bir iş modeliyle ortaklık görüşmelerimiz sürüyor."
Ambalaj üretiminin payını artıracak
Ambalaj üretimi alanında Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek katma değerli üretime yöneldiklerini vurgulayan Özdemir, ambalaj üretiminin toplam üretim içinde yüzde 20 olan payını 2 yılda yüzde 50'ye yükseltmeyi planladıklarını kaydetti. Bu kapsamda 6 olan özel enjeksiyon makinesi sayısını da 20'ye çıkaracaklarını anlatan Özdemir, "EPS grubunda enjeksiyon ürünlerimiz de mevcut. Enjeksiyon grubunda daha çok teknik ambalaj ürünleri üretiyoruz. Bu ürünlerimiz de otomotiv, mobilya ve daha çok beyaz eşya sektörlerine hitap ediyor. Şu an enjeksiyon grubunda dünya devi bir beyaz eşya üreticisi için ambalaj ürünleri üretiyoruz" diye konuştu.
Yalıtımcılar TOBB bünyesinde bağımsız temsil istiyor
Yalıtım sektörü olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde İklimlendirme meclisi içinde yer aldıklarına işaret eden Nurcan Özdemir, TOBB bünyesinde yalıtım sektörü için ayrı bir meclis kurulmasını istediklerini ifade etti. Özdemir şöyle konuştu; "Yalıtım malzemelerinin uygulanmasıyla ilgili bölgesel, iklimsel farklılıklara yönelik kalıcı standartların belirlenmesi gerekiyor. İkinci önemli konu da uygulamalarla ilgili denetimlerin etkili bir şekilde yapılabileceği sistemin kurulması ve bu konuda da bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına yetki verilmesi gerekiyor. Enerjiyi dışarıdan temin eden bir ülke olarak bu konu ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor. Türkiye’de yüzde 85 oranında yalıtım yapılmamış bina var. Enerji verimliliği konusunda bu alanda yapılacak daha çok iş var. Bu nedenle yalıtım sektörü konusunda devrim niteliğinde karar alınması gerek. Öncelikle konunun doğru anlatılması, uygulanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yasal zemininin sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak oluşturulması gerekiyor."
Dünya