ERA Mimarlık ile Garanti Teknoloji Kampüsü YEM'de!
ERA Mimarlık, iç mimarisi midek/MİNGÜ ortaklığında projelendirilen Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü 20 Haziran Çarşamba günü Yapı Endüstri Merkezi'nde konferans ve sergiyle tanıtıldı
Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü’nün tanıtımı için düzenlenen “Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü” sergisine ve projenin mimarlarıyla danışmanlarının katıldığı konferansa ev sahipliği yaptı. Sergi; konsept tasarımı ve mimarisi ERA Mimarlık, iç mimarisi midek/MİNGÜ ortaklığında projelendirilen Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü’nün tanıtımını amaçlıyor.
Serginin açılışı sırasında “Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü” başlıklı bir de konferans düzenlendi. ERA’dan Ali Hızıroğlu; cephe, strüktür, sürdürebilirlik konularında danışmanlık veren Werner Sobek’ten Mustafa Alkan; projenin aydınlatma danışmanı Speirs+Major’dan Keith Bradshaw ile Planlux’ten Korhan Şişman projeyi kendi uzmanlık perspektiflerinden dinleyicilere aktardı.
Konferansta yaptığı konuşmasında "Dinamik bir banka için dinamik bir yapı" tasarlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Ali Hızıroğlu sürecin başından itibaren heyecanla çalıştıklarını ifade etti. Hızıroğlu projenin, tersaneler bölgesine çok yakın bir noktada, Sabiha Gökçen Havaalanı ve TEM bağlantıları arasında yer alan eski bir sanayi alanının, LEED sertifikasyonunu karşılayacak bir kampüse dönüştürülmesini kapsadığın kaydederek projenin ana fikrinin teknolojik bir yapının nasıl bir imgeye sahip olması gerektiği, kampüs kurgusu ve mevcut çevresel öğelerin arsa içinde yeniden değerlendirilmesi şeklinde üç öğe çevresinde şekillendiği belirtti.
Garanti Teknoloji Kampüsü projesine cephe, strüktür, sürdürebilirlik konularında danışmanlık veren Werner Sobek ekibinden Mustafa Alkan ise, Türkiye standartlarına uygun hesaplamalar yaptıklarını belirtti. Garanti Teknoloji Kampüsü'nün çok büyük bir alana yayıldığına dikkat çeken Alkan, şeffaf çift cephe, depreme dayanıklı bağlantı köprüleri, kendini soğutan bina sistemi gibi konularda geliştirdikleri çözümleri detaylı bir şekilde aktardı.
Işığın gün boyu değişen dinamik bir öğe olduğunu ifade eden Keith Bradshaw da, aydınlatma tasarımında kullanıcı boyutunun önemine değindi. İnsanın ışıkla çok kuvvetli bir bağı olduğunu söyleyen Bradshaw, insanların ışık ile kurduğu ilişkide geçmişten ders almanın önemini vurguladı. Kendisinin de bir mimar olduğunu belirten Bradshaw, bina tasarımında aydınlatma konusunun genellikle çok sonra sürece dahil edildiğinden dem vurarak aydınlatma tasarımında müşterinin kültürel anlayışından yola çıkan bir işbirliği kurmanın önemli olduğunu ve kentsel peyzajdan sokak ölçeğine, binanın çatısından cephesine kadar farklı ölçeklerde nasıl bir aydınlatma algısı yaratıldığına bakılması gerektiğini vurguladı.
Aydınlatma tasarımının Türkiye'de son dönemde önemi artan bir ihtiyaç halini aldığına dikkat çeken Korhan Şişman da, heyecan verici bir proje olan Garanti Teknoloji Kampüsü'nün tasarım sürecinde, Speirs+Major gibi duayen bir aydınlatma firması ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Mimari grubun öngördüğü karmaşık cephe tasarımını aydınlatma ile entegre edeceklerini söyleyen Şişman doğal aydınlatma, ışık kaynakları, komponent teknolojileri ve aydınlatma kontrol teknolojilerini kapsayan projenin "Aydınlatma Uygulama Aşamaları"ndan sorumlu olduklarını açıkladı.
Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü sergisi'ni ERA Mimarlık, iç mimarisi midek/MİNGÜ ortaklığında projelendirilerek 20 Haziran Çarşamba günü YEM'de açılmıştı. Sergi, 30 Haziran 2012 tarihine kadar YEM’de ücretsiz gezilebilecek.
Sergi, 20-30 Haziran 2012
Pazartesi’den Cumartesi’ye 08.30-17.30 saatleri arasında sergi gezilebilir.
Pazar günleri YEM kapalıdır.