Erbakan'ın Kanlıca'daki yalısı satılacak mı?
Rahmetli Necmettin Erbakan’ın Kanlıca’daki yalısının 21 milyon dolara (60 milyon lira) satışa çıkarıldığı iddia edildi.Erbakan’ın kızı Elif Hanım’la evli damat Mehmet Altınöz’ün üzerine kayıtlı olan tapuda yalının ikinci derece tarihi eser olduğu kayıtlı.
Yalı 9 yıl önce satın alındığı için tekrar satın alacak kişinin alım satım ve emlak vergisi ödememesi söz konusu.
Rahmetli işadamı Şeyhmus Tatlıcı’dan 810 bin liraya Kasım 1999’da satın alınan yalının, Mart 2006’da Damat Mehmet Altınöz’e 1 milyon liraya satıldığı belirtiliyor.
2012’de Milliyet gazetesinde yayınlanan bir habere göre kardeşlerini babasının mallarını kaçırdıkları iddiasıyla savcılığa şikayet eden Zeynep Erbakan, ifadesinde yalıyla ilgili olarak şunları söylemiş:,
“İstanbul Kanlıca Mahallesi’nde bulunan 117 ada 3 parsele kayıtlı bahçeli kargır yalı, Öztay Tekstil A.Ş. adına kayıtlıydı. Şirket hisselerinin tümü gerçekte babama aitti. Ancak mutemet kişi olarak Mehmet Altınöz, Beşir Darçın, Adnan Simit, Ali Vural ve Osman Akgün adına şirket kurularak, hisseler bu kişiler adına kaydedilmişti. İsmi geçen kişiler şirketin mal varlığının kendilerine ait olmadığını, Erbakan’a ait olduğunu bilmekteydiler. Yalı 2010 yılı ortalarında şirket tarafından satış gösterilmek suretiyle Mehmet Altınöz adına tapuda devredildi.
Enişteme mirasçılara vermedi
Bu devir işlemi babamın bilgisi dahilinde yapılmış olabilir ancak bağış olarak yapılmamıştır. Mutemet olarak kendisine emaneten tevdi edilmiştir. Altınöz’ün babamın ölümünden sonra emanet edilen yalıyı mirasçılarına devretmesi gerekirken devretmeyip sahiplenmek suretiyle güveni kötüye kullanmıştır.”
Erbakan ölmeden devretti
Dosyadaki bilgilere göre de Zeynep Erbakan’ın 2010 yılı ortalarında eniştesine devredildiğini söylediği yalının sahibi gözüken Öztay Tekstil’in, Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 24 Mart 2009 tarihli kararıyla iflasına karar verildi. Altınöz ise Necmettin Erbakan ölmeden, yalıyı devraldı.
Şirket, Erbakan’ın damadı Mehmet Altınöz’e, hileli biçimde devreldiği öne sürülen dönemde 10 milyon lira değerinde olduğu belirtilen yalıyı Altınöz’e, piyasa değerinin yüzde 10’una tekabül eden bedelle 1 milyon liraya sattı. Altınöz, bu satışa ilişkin bedeli de şirkete ödemedi.
Fatih Erbakan, babasının ölümünün ardından 2011 temmuzunda yalıyı satılığa çıkardı. Yalıya 12 milyon dolar (20 milyon 500 bin TL) istendi.
‘Elbiseci Ahmet Bey Yalısı’
İstanbul Kanlıca Caddesi 21 numaradaki yalı “Elbiseci Ahmet Bey Yalısı” olarak biliniyor. Bir dönem adı “Tatlıcı Süleyman Yalısı” olarak da anılmış. Yalı, İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri’nde “Elbiseci Ahmet Bey Yalısı” olarak kayıtlı. Ünal Kurtçu’nun “Boğaziçi Tiryakiliği” adlı kitabında Elbiseci Ahmet Bey Yalısı ile ona komşu yalılar şöyle anlatılıyor:
“Sultan Mehmed Reşat Boğaziçi gezilerine çıktığı zaman halk yüksek duvarlara çıkarak sultanı görmek istermiş. Bunları önlemek isteyen sultan, 1900’lü yıllarda duvarların yıkılmasını emretmiş, bu suretle de meşhur yalının (Fuat Paşa Yalısı) son izleri de yok olmuş. Bu yalının sırasında Elbiseci Hacı Ahmet Bey, Esra Umur, Necati Bey ve Ahmed Arifi yalıları vardır. Bu yalıları Adliye Müsteşarı Mehmed Bey’in yaptırdığı geçiyor kayıtlarda. Elbiseci Ahmet Bey Yalısı, Asaf Paşa Yalısı olarak anılmıştır.”
Yeni Akit