Ekonomi

Erdemir'den 550 milyon dolarlık yatırım kararı

Erdemir yapacağı pelet yatırımı ile önemli hammadde kaynaklarından birinde, kendine yeterlilik oranını yükseltecek ve yıllık karını 200-250 milyon dolar civarında artıracak.Şirketin yapacağı yatırımla en önemli hammaddelerinden biri olan pelet üretiminde kendi kendine yetebilirlik oranının yüzde 25-30'lardan yüzde 80-85'e yükseleceği ve yıllık olarak cari fiyatlarda 200-250 milyon dolarlık kar artışı bekleniyor

Erdemir, Bingöl-Avnik demir madeni sahasında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda peletleme tesisi kurulması kararı aldığını açıkladı. Şirketin yapacağı yatırımla en önemli hammaddelerinden biri olan pelet üretiminde kendi kendine yetebilirlik oranının yüzde 25-30'lardan yüzde 80-85'e yükseleceği ve yıllık olarak cari fiyatlarda 200-250 milyon dolarlık kar artışı bekleniyor.

550 milyon dolarlık yatırım

Erdemir'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, şirketin bağlı ortaklıklarından biri olan Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Ermaden) adına ruhsatlı olan Bingöl-Avnik demir madeni sahasında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yoğun cevherleşme tespit edildiği bildirildi. Bu sonuç nedeniyle peletleme tesisi kurulmasına karar verildiği belirtilirken yapılacak yatırımın bedelinin yaklaşık 550 milyon dolar olduğunu vurguladı.

100 milyon ton pelet üretimi hedefleniyor

Erdemir'den Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada toplam demir cevheri rezervi yaklaşık 250-300 milyon ton olduğu ve yapılacak yatırımın maliyetinin yaklaşık 550 milyon dolar olduğu açıklandı. Yapılan açıklamaya göre yıllık 3 milyon ton pelet üretim kapasitesine sahip olan tesiste demir cevheri rezervi kapsamında 100 milyon tonu aşkın pelet üretimi hedefleniyor.

200-250 milyon dolarlık kar artışı bekleniyor

Bingöl-Avnik bölgesinde yapılacak söz konusu yatırımın tamamlanmasıyla 200 - 250 milyon dolarlık kâr artışı beklendiğini belirtilirken şirketin önemli hammaddelerinden biri olan pelette şirketin kendi kendine yeterlilik oranının yüzde25- 30'den yüzde 80-85'e yükseleceği de açıklandı. Demir cevheri ile ilgili yatırımın tamamlanması ile birlikte, ön fizibilite değerlendirmelerine göre şu anki fiyatlarla faaliyetlerden elde edilecek kâr artışının yıllık yaklaşık 200-250 milyon dolar olmasının beklendiği de dile getirildi.

Kendine yeterlilik oranı yüzde 40-45'e yükselecek

Öte yandan yapılacak yatırımla şirketin önemli hammaddelerinden biri olan pelette kendine yetebilirlik oranının yüzde 25-30 bandından yüzde 80-85'e, toplam demirli hammaddede ise kendine yetebilirlik oranının yüzde 15-20 bandından yüzde 40-45 bandına çıkması öngörülüyor.