Genel

Erdemoğlu Holding, ABD’de halı yatırımı yapmayı planlıyor!

Erdemoğlu Holding, bu yılı 1 milyar dolar ciroyla kapatacak. Halı üretiminde dünya çapında bir şirkete dönüşen holdingin yurtdışında Rusya’da yatırımı var. Şimdi ABD’ye yatırım için çalışma yapıyor...

Temelleri 1970’li yıllarda atılan Erdemoğlu Holding’in bünyesinde bugün 18 şirket var. Halı, mobilya, iplik, ev tekstili, lojistik, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Gaziantep merkezli bir kuruluş. Halıda çok önemli. ‘Parça halı’da dünya üretiminin yüzde 35 - 40’ının Türkiye’de üretildiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “Parça makine halısında da şirket olarak biz en büyük üreticiyiz. Duvardan duvara halıda da bir numara olacağız. Çerkezköy’de yatırım yapıyoruz” dedi. 


Erdemoğlu’nun halıda iki önemli markası var: Merinos ve satın aldığı Dinarsu... Bu iki markanın üretimi birçok yerde yapılıyor. Gaziantep’te halı ve iplik, Uşak’ta battaniye, İzmir’de mobilya, Çerkezköy’de halı, Alaplı’da triko, Rusya’nın Rostov kentinde halı ve iplik üretiyor. Çin’de yatırım yapma niyeti vardı ancak bu proje şimdilik askıda. Fakat ABD’de yatırım çalışması yapıyor. Orada bir ekip inceleme yapıyor. İbrahim Erdemoğlu, “ABD’de Kuzey Karolina’da duvardan duvara halı üretmek istiyoruz. Teşvikler var. Arsa hibe. Enerji indirimli. Eyalet valisi özel uçağını gönderiyor davet için. Şubatta ben de gideceğim. Rostov’daki yatırımı da büyüteceğiz” dedi.


Erdemoğlu Holding, halı ihracatında lider. 5 kıtada 70 ülkeye ihracatı var. Merinos, “10 yılda 10 dünya markası yaratmak” vizyonu ile başlatılan devlet destekli Turquality sertifikasını halı sektöründe alan ilk ve tek firma. Merinos ve Dinarsu, Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu listesinde. Halıda Merinos ve Dinarsu dışında Padişah, Efsane, Boğaziçi ve İmparator markalarını da üretiyor. 


Enerji ve gayrimenkul yatırımı yaptı


Bu işler şirketin mevcut faaliyet alanlarıyla ilgili. Fakat enerji ve gayrimenkul yatırımları da yapılıyor. Bir gayrimenkul şirketi (Erdemoğlu Proje Müşavirlik AŞ) kurulmuş. Holdingin Yenibosna’daki merkezinin bitişinde bulunan 23 dönüm arsa üzerinde bir rezidans projesi başlamış. Bursa Orhangazi ve Antep’teki 2 arsa üzerinde de proje geliştirmek istediklerini söyledi İbrahim Erdemoğlu.


Enerji yatırımlarını da artırmak istiyorlar. Çatalca’da 52.5 MW’lık bir  lisansı (Bali Enerji) almışlar. İbrahim Erdemoğlu, “Yatırım başladı. 100 milyon doları bulur. Bu sektörde yenilenebilir enerji ile büyümek istiyoruz. Güneşe ilgimiz var. Ancak grubun asıl işi halı olarak kalmaya devam edecek” dedi.


Erdemoğlu Holding, 2013’ü 1 milyar dolarla kapatacak. 2014’te yüzde 15 - 20 büyüme hedefliyor. 250 milyon dolarlık ihracatı var. Rusya fabrikasındaki çalışanlarla birlikte grupta 7 bin kişi çalışıyor. “2014’te 8 bin 500 kişi olacak” dedi İbrahim Erdemoğlu.

Erdemoğlu Holding’in çalışanlarıyla ilgili de çok dikkat çekici uygulamaları var. Her yıl karın yüzde 10’unu çalışanlara dağıtıyor. Çalışanları için 850 konut yapmış. Çalışanlar bunun yarısını ödeyerek sahip olabiliyorlar. Şimdi İzmir ve Çerkezköy’de de benzer projeler geliştirmek istiyorlar. 


Fotoğraf görselliğinde halı üretebiliyor


2005 yılında satın alınan Dinarsu markası ile duvardan duvara, tufting, nonwoven ve çim halı üretimi ile faaliyetine devam eden Erdemoğlu Holding, 2005’te yıllık 5 milyon m² üretim yapan Dinarsu’da kapasiteyi 35 milyon m²’ye çıkarmış. İbrahim Erdemoğlu, “Dinarsu dünyada üretilen tüm tufting halılarını üretebilecek teknolojiye sahip, iç pazarda sektörün lideri olan dev bir kuruluş haline geldi. Türkiye’de CE sertifikasına sahip ilk ve tek tufting halı üreticisi. 76 dpi çözünürlükte (sonsuz renk seçeneği), fotoğraf görselliğinde üretim yapabilen dünyadaki ilk ve tek üreticidir” dedi.


Mehmet Erdemoğlu’nun kurduğu sistem işliyor


Erdemoğlu Holding’in kurucusu Mehmet Erdemoğlu. Grubun başında şimdi 4 evladı var. Yönetim Kurulu Başkanı koltuğunda İbrahim Erdemoğlu oturuyor. 4 kardeşin çocuklarından da yetişenler şirkette görev alabiliyorlar. Bu konuda kurucu mehmet Erdemoğlu’nun sistemi, ‘aile anayasası’ gibi işlemeye devam ediyor. İbrahim Erdemoğlu anlattı: “Çalışan çocuklar maaş alıyorlar. Ayrıca her yıl yüzde 1 kar payı hesaplarına yatıyor. Bu parayı ister kullanır, ister biriktirebilirler. 10 yıl sonra bakiyesi şirkette hisse payına dönüşecek. Parası çok olanın hissesi de tabi ki büyük olacak. yabancı ortak bile gelse aynı sistem yürüyecek.”


Dünya