Erden Timur: NEF New York projesinde lansmana yaklaşıyoruz!
Erden Timur, "Magellan neden bize teklif getiriyor? Sebebi biz 5 yıldır, Bentley’in tasarımcısına kapıkolu, Sony’nin tasarımcısına musluk yaptırıyoruz. Lansmana yaklaştığımız New York projesinde de yıldız tasarımcılarla anlaştık" dedi.
2015 yılında 1.2 milyar TL ciroyu aşan Nef, global marka olma yolunda önce ABD'de ardından Avrupa'da iddialı projelere hazırlanıyor. Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen gayrimenkul fuarı Mipim'e katılan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Nef'in globalleşmesinde önemli ayaklardan biri olan New York projesinde lansmana yaklaştıklarını söyledi. Dünyanın en büyük beş mimarlık ofisi ile çalıştıklarını, farklı bakış açısı, Nef inovasyonları ve ürünleriyle uluslararası yatırımcıların ilgisini çektiklerini anlatan Timur, şunları söyledi: "ABD'nin büyük firmalarından Magellan neden bize teklif getiriyor? Sebebi biz 5 yıldır, Bentley’in tasarımcısına kapıkolu, Sony’nin tasarımcısına musluk yaptırıyoruz. Gültepe’deki Nef projemizde Bentley’in tasarımcısının tasarladığı kapı kolu var. Yaptırdığımız her şeyde ‘Nef’ yazıyor. Manhattan’daki projemizin lansmanında da alametifarikamız şu olacak: Biz tüm markalara saygı duyuyoruz ama biz kesinlikle dışarıda göreceğiniz ürünleri kullanmıyoruz.
KAPİTALİZMİN DUVARINA...
Kapitalizmin duvarına merpen dayayıp kendi uzayımızı yaratıyoruz. Coca Cola, Diesel ve Starbucks'ın tasarımcısı Sebastien Leon Agneessens, Alessi, Bentley tasarımlarında imzası olan Dror Benshetrit, Dom Perignon, Donna Karan, Sony, Swarovski için ürün tasarlayan Harry Allen Nef'in anlaştıği birkaç yıldız tasarımcıdan sadece bir kaçı
'Akademik rezidans'
"Merter’de öğrenciler için 1.000 yataklı akademik rezidanslar yaptıklarını anlatan Timur, "Eylülde açılacak rezidansların çevresinde Koç Üniversitesi, Yeniyüzyıl, YTÜ dahil 16 kampus bulunuyor. Biz bu yatırımları Anadolu’ya da taşıyacağız" dedi. Nef'in bu projesindeki amacının öğrencilere ulaşılabilir lüks sağlamak olduğunu ifade eden Timur, "Mesela tek kişilik odalarda fiyatımız 1.500-1.900 TL arasında olacak. 3 kişi olunca fiyat düşecek. Bu konseptte her odanın tuvalet banyosu kendi içinde" dedi.
Şikago'da da bir proje hedefliyor
Nef'in New York projesi 52 katlı olacak. Toplam maliyeti 210 milyon dolar. Erden Timur, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Central Park'a çok yakın değil. Dedik ki, binayı parka götüremiyorsak, parka binayı getirelim. Binanın her 20 katta bir katın tamamını park yaptık. Gerçek boyutlu ağaçlar, evcil hayvan parkurları, yüksek tavanlı bir katta yer alacak. 3 katımızı parka ayırmış olacağız." Bunun dışında Nef'in Şikago’da da bir projesi olacak. Ardından Londra, Berlin, Paris, Frankfurt projeleri gelecek.
Akşam
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Gayrimenkul profesyonellerinin buluştuğu MIPIM fuarı, farklılık peşinde koşan firmaların gövde gösterisine sahne oldu. Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur, bunu başaranlardan... New York ve Şikago’dan sonra Avrupa projeleriyle globalleşecek Nef, Bodrum ile de Anadolu yatırımlarının kapısını açacak
Dün Sabah Gazetesi olarak, MIPIM'in Türk katılımcılarını Cannes Carlton'da akşam yemeğinde ağırladık.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın yanı sıra gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileriyle Türkiye'nin küresel fırsatlarını konuştuk. Türkiye'nin böylesi büyük fuarlara ağırlığını koymasıyla hem yeni zenginlik alanları doğuyor hem de dünyadaki itibarımıza katkı sağlıyoruz.
Bu gezide Nef'in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur'un gayrimenkul evreninde oluşturduğu farklılaşmayı yakından görme fırsatı buldum. Farklılaşma, değişen rekabet şartları içinde hayati bir konu. Ya farklı iş yapacaksınız...
Ya da işi farlı yapacaksınız.
İşi farklılaştırmayı seçen Erden Timur, geçen yıl 1 milyar lirayı aşan cirosuyla açık ara sektör lideri olmuş. Timur, gayrimenkul evrenindeki farklı Nef'esi, bir grup gazeteci dostlla yaptığı sohbette şu başlıklarla aktardı...
250 milyon dolarlık fon kuruyor
MIPIM gayrimenkul geliştiricileri ile kurumsal finansmanın buluşma noktası. Biz de 2015'te geldiğimizde Türkiye'ye yatırım yapacak 250 milyon dolarlık bir fonun kuruluşu için adım atmıştık. 3 grup yatırımcı ile 'due dilligence' (ayrıntılı inceleme) süreci başladı.
İsmi Intus Capital olacak.
250 milyon dolarlık kaynağın yüzde 20'sini biz koyacağız.
Bu tür fonlar genelde Avrupa'da kuruluyor.
Henüz netleşmemekle birlikte merkezimiz Lüksemburg olacak. Bu fon Türkiye'de konuta yatırım yapacak. Bir de 'Academic Living'e yatırım planlanıyor.
Hold home dünyada bir ilk. Projeyi Amerika, İngiltere ve Almanya'daki yatırımcılara sunduğumuzda büyük ilgi çekti.
Bu sistem projelere yaklaşık yüzde 10-15 katma değer sağlıyor, kârı neredeyse ikiye katlıyor. Ayrıca nisanda iki yeni inovatif ürünümüz var. Bu kopyalanamaz bir yaklaşım ve yatırımcılara rekabet avantajı sağlayacak. Alanımızda 19 patentimiz var.
En ünlü tasarımcılarla çalışıyoruz
Bugüne kadar projemizde dünyaca ünlü tasarımcılarla çalışıyoruz. Birçok ünlü binaya imza atan Sebastien Leon Agneessens, Dror Benshetrit, Harry Allen, Alper Böler ve Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nin güçlü isimlerinden Profesör Strefan Gruber çalıştığımız tasarımcılardan bazıları. Bunun yanı sıra LTL Architects, The Apartment Creative Agency, Studio Gruber, Autoban, Addon ve Lombardini de yine projelerimizde yer alan isimler.
Yerelde ise İTÜ ile birlikte tasarım yarışmaları düzenlemeye hazırlanıyoruz.
Yarışma sonucu çıkan tasarımları ürettirip projelerimizde kullandıracağız.
NY'a 52 katlı proje yolda
New York projesinin mimari ve air right (hava payı) süreci devam ediyor. Bu yıl içerisinde lansman yapacağız. Proje 52 katlı olacak. Metrekaresi 10-12 bin dolar olan bir arsayı air right ile 7 bine alabiliyorsunuz. Projenin toplam maliyeti 210 milyon dolar. Bu çalışmamız, Fransa'dan gayrimenkulün Oscar'ı sayılan "Dünyanın En İyi Projesi" ödülünü aldı. Gördük ki ABD'de gayrimenkulün değeri Central Park'a yaklaştıkça artıyor.
Bizim proje parka çok yakın değil.
Dedik ki, "Binayı parka götüremiyorsak, parkı binaya getirelim". Her 20 katın arasına park yaptık. Gerçek boyutlu ağaçlar, evcil hayvan dolaştırma parkurları yer alacak.
Proje ayrıca Leed sertifikalı olacak.
Bunun dışında Şikago'da da bir projemiz olacak. Globalleşme hedefimize Amerika'nın yanı sıra Londra, Berlin, Paris, Frankfurt projelerimizle hızla yürüyoruz. Şu anda da bu yatırımların önü açıldı.
Çünkü büyük yatırımcılar, patentlerimizle projelere kattığımız değerin farkında. Buralarda proje üretebilir konuma geldik.
Bodrum başlangıç olacak
2015'te 1.25 milyar TL'lık ciro ile sektör lideri olduk. İkincinin iki katından fazla. Türkiye'de tabii ki büyümemiz devam edecek ama yurtdışı yatırımımızla hızımızı artıracağız.
Önümüzdeki dönem Anadolu'da da açılmak istediğimiz şehirler var. Başta İzmir, Ankara, Bursa, Denizli, Adana geliyor. Anadolu'daki ilk projemiz de Bodrum'da olacak.
Gündoğan ve Yalıkavak arasında yaklaşık 200 milyon TL'ye 100 dönümlük bir arsa satın aldık.
Bugüne kadar 24 proje yaptık, hiçbirinde parsel bazında emsal artışı kazanmadık. Biz parsel bazında imar değişliğinin kentli, haklı bir yaklaşım olarak ve kentleşme politikası açısından da doğru bulmuyoruz.
Gültepe'deki kapı kolunda ünlü tasarımcı imzası
En büyük 5 mimarlık ofisi ile çalışıyoruz. Farklı bakış açımız, inovatif ürünlerimiz uluslararası yatırımcıların da dikkatini çekti.
Amerika'nın büyük firmalarından Magellan neden bize teklif getiriyor? Sebebi biz 5 yıldır, Bentley'in tasarımcısına kapıkolu, Sony'nin tasarımcısına musluk yaptırıyoruz.
Gültepe'deki evde Bentley'in tasarımcısının tasarladığı kapı kolu var örneğin. Yaptırdığımız her şeyde 'NEF' yazıyor. Manhattan'daki projemizin lansmanında da alametifarikamız şu olacak: "We never use brands, we only design them." Yani 'marka değil, tasarım kullanıyoruz'.
Öğrencilere 1.000 odalı rezidans
Türkiye'de öğrenci sayısı 6 milyona çıktı. Biz de dünyada da hızlı gelişen bir gayrimenkul yatırım modelini hayata geçirmek istiyoruz.
Merter'de öğrenciler için 1.000 yataklı akademik rezidanslar yapıyoruz. Proje yurt formatından çok farklı olacak.
Nitekim Türkiye'de bu, sosyal bir ihtiyaç. Yurt kapasitesi 400 binler civarında.
Öğrencilerin çoğu evlerde kalıyor. Özelde nitelikli yurtlar da çok çok az. Belki de 1.000'lerle ifade edilebilecek yatak kapasitesinden bahsediyoruz. İlk projeyi Nef olarak biz gerçekleştireceğiz.
Daha sonra kuracağımız fonla yurt yatırımını da yönlendireceğiz.
SED Raporu zorunlu
Projelerimizin sadece ÇED değil SED (sosyal etki değerlendirme) raporu da olsun diyoruz.
Sosyolog ve psikologlarla sosyal etkileri araştırıyoruz. Kentsel dönüşümde en fazla anlaşma yapmış kurumlardan biriyiz. 3.100 bireyle sözleşme yapmışız. Bunun en önemli sebebi projelerimizi kent merkezlerinde geliştirmemiz.
Sabah
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Üniversiteli sayısının 6 milyona çıktığını gören Nef, bu alandaki açığı kapatmak için dev bir fonla öğrenci rezidansları işine giriyor.
Türkiye’de yatırım yapacak Lüksemburg merkezli 250 milyon dolarlık Intus Capital adında özel bir fon kuruluyor. Bu ismin anlamı ‘Evin İçinde’. Uluslararası fon için biri Türk 3 grup yatırımcı arasında prensipte anlaşma sağlanmış, imzaların atılma aşamasında olduğu belirtiliyor.
Fondaki 250 milyon dolarlık kaynağın yüzde 20’sini, yani 50 milyon dolarını, inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden Nef Grubu koyacak. Bu tür fonlar genelde Avrupa’da kuruluyor. Intus Capital Türkiye’de konuta yatırım yapacak. Türkiye’de öğrenci sayısı kısa sürede 2 milyondan 6 milyona çıktı. Ancak 6 milyon öğrenci için toplam yurt kapasitesi 400 binler civarında kaldı. Buna Kredi Yurtlar Kurumu’nun kapasitesi de dahil. Yani, öğrencilerin çoğu evlerde kalıyor.
1000 YATAKLI ÖĞRENCİ REZİDANSI
Barınma imkanını özel olarak sunan nitelikli yurt da çok az. Bu potansiyeli gören Nef Grubu, öğrenciler için akademik rezidanslar adı altında özel konutlar yapmaya hazırlanıyor. İlk projeyi Merter’de başlatıyor. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Merter’de öğrenciler için 1000 yataklı akademik rezidans yapıyoruz. Öğrenciler için yapıyoruz ancak yurt formatından oldukça farklı. İlk projeyi Nef olarak biz gerçekleştireceğiz. Daha sonra kuracağımız fon, konutun yanı sıra yurt yatırımına da girecek” dedi. Geçen yıl 1.25 milyar TL ciro ile sektör lideri olduklarını vurgulayan Timur,“Merter’deki projemiz eylülde açılacak. Biz bu yatırımları Anadolu’ya da taşıyacağız” diye konuştu.
KİRASI 1500-1900 TL ARALIĞINDA
Öğrenci rezidanslarının işletmesini de yapacaklarını belirten Timur, “Bazı projelerimizde kalanların yüzde 70’i öğrenci. Öğrenciler için yapılmamasına rağmen biz hali hazırda öğrencilerin olduğu mekanları yönetiyoruz. Öğrenciler daha kolay memnun oldukları için yönetilmeleri kolay” ifadesini kullandı. Akademik rezidansların fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Timur, şunları söyledi: “Bizim amacımız öğrencilere ulaşılabilir lüks sağlamak. Mesela tek kişilik odalarda aylık kirası 1.500-1.900 TL arasında olacak. Ancak 3 kişilik olunca kişi başı maliyet 700 liraya kadar inebiliyor. Hali hazırda bunlardan daha pahalı fiyatlar var. Kredi Yurtlar Kurumu’nda bile 400 TL verip 8 kişi kalıyorsunuz. Bizim konseptimizde herkese ayrı odalar var ve her odanın tuvaleti ile banyosu kendi içinde olacak.”
Erden Timur, Nef’in New York Manhattan’da yapacağı projede “We never use brands, we only design them” (Biz asla markaları kullanmayız, onları biz tasarlarız) sloganını kullanacaklarını söyledi ve ekledi: “Tüm markalara saygı duyuyoruz ama kesinlikle başka yerlerde göreceğiniz markaları kullanmıyoruz. Çünkü biz kapitalizmin duvarına merdiven dayayıp kendi uzayımızı yaratıyoruz.”
İMAR DEĞİŞİKLİĞİ PEŞİNDE KOŞMADIK
Erden Timur, “İstanbul’da 24 proje yaptık, hiç imar ve emsal değişikliği peşinde koşmadık. Parsel bazında imar değişikliğini zorlamayı vatandaş ve kentleşme politikaları açısından doğru bulmuyoruz” dedi.
Timur, “ İstanbul’un imar ve emsal artışlarına elbette ihtiyacı var. Ama bunun tek tek parsel bazında olmaması gerekiyor. Ada ve bölge bazında, master plana dayalı değişiklikler yapmak daha doğrudur. O zaman kim, hangi bölge ve adada ne tür bina yapabileceğini bilir. Parsel bazında emsal artışları başkasının hakkını yemek olur” şeklinde konuştu.
BENTLEY’İN TASARIMCISINA KAPI KOLU
Projeleri için dünyanın ünlü tasarımcılarıyla çalışıp fark yarattıklarını söyleyen Erden Timur, “Örneğin, Gültepe’de yaptığımız projede Bentley’in tasarımcısının imzasını taşıyan kapı kolu kullandık” açıklamasında bulundu. Timur, İTÜ ile birlikte de tasarım yarışmaları düzenleyeceklerini ve tasarım sonucu çıkan ürünleri de ürettirip projelerinde kullanacaklarını belirtti.
Sözcü
Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Nef’in temellerini geçen yıl attığı 250 milyon dolarlık Gayrimenkul Yatırım Fonu’na 3 grup yatırımcı olumlu yanıt verdi. 250 milyon dolarlık kaynağın yüzde 20’si Nef tarafından finanse edilecek
MIPIM’de global iletişimin sağlanabilmesi için “Konut satışına değil içeriğe” önem verilmeli diye ısrarla vurguladığımız yaklaşımın canlı örneğini Nef’in Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur’dan dinledik. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur’un ifade ettiği gibi “Bir konut almak için verilen emek, en değerli olanı elde etmek için gösterilen çabanın karşılığı nedir?” sorusuna cevap iyi verilmeli. Gerektiğinde ihtiyaca göre büyüyen ev, ofis konsepti ve dünyanın her yerinden tasarımcılarla 19 patent ve inovasyona imza atan Nef, ilk defa seri üretilen bir gayrimenkul ürününe uyguladığı felsefesi ve bu felsefeyi hayata aktardığı projeleri ile geçtiğimiz yıl MIPIM’de yabancı fonların dikkatini çekmişti. MIPIM 2015’te Gayrimenkul yatırım fonu için katılım yapan Nef, Türkiye’de yatırım yapacak 250 milyon dolarlık bir fonun kuruluşu için temelleri atmıştı. ‘Due Dilligence’ (Ayrıntılı İnceleme Aşaması) sürecine üç grup yatırımcı olumlu süreçte devam etmiş ve Intus Capital (Evin İçinde) bu şekilde doğmuş. Fondaki 250 milyon dolarlık kaynağın yüzde 20’si Nef tarafından finanse ediliyor. Erden Timur, henüz netleşmemekle birlikte fonun kuruluşunu Lüksemburg’da gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getiriyor. Fonun amacı “kiralanabilir konut potansiyeli”ni artırmak, özellikle ‘Academic Living’ dediğimiz Öğrenci Evleri için yeni bir model geliştirmek. “Kapitalizmin uzayına merdiven dayayıp kendi uzayımızı yaratıyoruz” diyen Timur, Amerika’da 2. projenin Chicago’da olacağını ardından Londra, Berlin, Paris, Frankfurt projeleri ile globelleşme sürecini yöneteceklerini belirtiyor. “Manhattan’da en çok konut sahibi kimdir?” sorusunun cevabı Columbia Üniversitesi! Olduğuna dikkat çeken Timur, kira getirisi garantili proje üretmek denince akademik konut üretiminin en iyi modellerden biri olduğuna dikkat çekiyor.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KİRA GETİRİLİ KONUT YARDIMI’
Türkiye’de üniversiteye giden öğrenci sayısı kısa sürede 2 milyondan 6 milyona çıkmış durumda. Kredi Yurtlar Kurumu’nun kapasitesi de dahil mevcut oda kapasitesi 400 binler civarında. Öğrenci evleri kiracı için de ev sahibi için de kaliteli yaşam koşulları sunmuyor. Bu yıl tamamlanacak olan 1.000 yataklı Merter Akademik Residence, sadece Nef yatırımı olmakla birlikte Manhattan’da en çok konut sahibi olan grubun Columbia Üniversitesi olduğu gerçeği ile kira getirisi garantili akademik konut yatırımlarına yeni kurulacak fon yönlendirilecek ve öğrenci potansiyeline sahip Anadolu şehirlerinde yatırım devam edecek. Foldhome konsepti içinde standart olması gerekenlere ek olarak, öğrencilerin teknolojiyi kullanarak bir şeyler üretebileceği, 3D Printer imkânlı, müzik stüdyoları, sanat atölyesi, laboratuvarları ile bilimsel ve sosyal imkânlar sunulacak ‘Academic Living’ konsepti için illere özel fizibilite çalışmaları yapılmış durumda. Nef, tek kişilik odalarda 1.500-1.900, 3 kişilik odalarda kişi başı 700- 900 Türk Lirası arasında kira bedeli ile öğrencilere ulaşılabilir lüksü sağlamak hedefinde. Foldhome, Amerika, Londra, Almanya’daki developer’lara sunulduğunda çok ilgi çekmiş. Sistem projelere yaklaşık yüzde 10-15 arasında katma değer sağlarken bu katma değer kârı neredeyse ikiye katlıyor.
İNOVASYONLA 1.2 MİLYAR CİRO
Görsel bazlı imar artışı ile değil, rekabet ve inovasyonla değer yaratmanın önemini savunan Erden Timur, bu şekilde de 1.2 milyar ciro yapılabildiğine dikkat çekiyor.
‘SED’ RAPORU ZORUNLU
Türkiye’de projeler için ÇED raporu zorunluluğu var ancak 3.100 bireyle kentsel dönüşümde en fazla kişisel anlaşma yapmış kurumlardan biri olarak Nef, Sosyal Etki Değerlendirme (SED ) raporu olmadan dönüşüme dair hamle yapmıyor. Sosyologların, psikologların, şehir plancılarının yer aldığı ekiplerle sosyal etkiler araştırılıyor. Kentsel Vizyon Platformu çerçevesinde yapılan çalışmalarda, değişen dokunun içindeki insana ait “haller” irdeleniyor. Yaşamaya devam edecek olanlar, yeni gelecekler veya bölgeden ayrılacak kentlinin beklentileri ile dönüşümün sosyal çevreye etkisi araştırılıyor.
Habertürk
Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
New York, Londra ve Bodrum’da yapacağı tüm projelerinde, dünyaca ünlü tasarımcıların Nef markalı ürünleriyle fark yaratacaklarını belirten Timur, “Kapitalizmin duvarına merdiven dayayıp kendi uzayımızı yaratacağız” dedi
2015 yılında ciroda 1.2 milyar lirayı aşarak, sektör ikincisinin iki katından fazlası bir rakama ulaştıklarını belirten Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, global marka olma yolunda önemli bir aşamaya geldiklerini, bu kapsamda ABD ve Avrupa’da iddialı projelere hazırlandıklarını söyledi.
Fransa’nın Cannes şehrindeki gayrimenkul fuarı Mipim’e katılan Timur, Nef’in globalleşmesinde önemli ayaklardan biri olan New York projesinde lansmana yaklaştıklarını bildirdi.
Sony ile musluk!
Dünyanın en büyük beş mimarlık ofisi ile çalıştıklarını, farklı bakış açısı ve Nef inovasyonları ile uluslararası yatırımcıların ilgisini çektiklerini ileten Timur, şöyle konuştu: “ABD’nin büyük firmalarından Magellan neden bize teklif getiriyor? Sebebi 5 yıldır, Bentley’in tasarımcısına kapı kolu, Sony’nin tasarımcısına musluk yaptırıyoruz. Gültepe projemizde Bentley’in tasarımcısının tasarladığı kapı kolu var. Yaptırdığımız her şeyde ‘Nef’ yazıyor. Manhattan’daki projemizin lansmanında da alametifarikamız bu olacak. Biz kapitalizmin duvarına merdiven dayayıp kendi uzayımızı yaratıyoruz.”
Adeta yıldızlar geçidi
Timur, konuya şu örnekle açıklık getirdi: “Mesela Manhattan’da ev alacak bir yatırımcısınız. Diğer şirketler sunumlarında başka ünlü markalar kullandıklarını anlatarak size ev satmaya çalışıyorlar. Bir de bambaşka bir marka çıkıyor ve diyor ki ‘Biz tüm bu markalara saygı duyuyoruz, ama kapı kolunuzu Bentley’in tasarımcısına özel tasarlatıyoruz. Dışarıda görebileceğiniz bir ürün tercih etmiyoruz.’ Böyle ayrışıyoruz diğerlerinden.”
Nef şirketi ünlü markaların tasarımcılarını ikna ederek, inşaat işiyle ilgili ilk kez tasarım yapmalarını sağlıyor. Coca Cola ve Starbucks’ın tasarımcısı Sebastien Leon Agneessens, Alessi, Bentley’de imzası olan Dror Benshetrit, Sony, Swarovski için ürün tasarlayan Harry Allen, yıldız tasarımcılardan bir kaçı.
Nef olarak kentsel dönüşümde en fazla anlaşma yapmış kurumlardan biri olduklarını, 3.100 bireyle sözleşme yaptıklarını ifade eden Timur, “19 patent ve inovasyonumuz var. Nef olarak varmak istediğimiz nokta, yaptığımız işin uluslararası markası olmak” diye konuştu.
Rezidansa koşu pisti yapacaktı!
Nef’in New York projesi mimari süreçte, bu yıl lansman planlanıyor. Proje 52 katlı olacak. Toplam maliyeti 210 milyon dolar. Nef, bu projenin içinde park konseptini kurguluyor. Şirket, bu parkların çevresinde binanın dışından dönecek olan koşu pistini de eklemiş. Ancak bu piste New York otoriteleri tarafından izin çıkmamış.
New Yorklular ‘Nef’es alacak
Erden Timur, Nef New York hakkında şu bilgileri verdi: “ABD’de gayrimenkulün değeri parka yaklaştıkça artıyor. Projemiz parka (Central Park) çok yakın değil. Dedik ki, parka binayı getirelim. Binanın her 20 katına park yapıyoruz. Gerçek boyutlu ağaçlar olacak. 9 metre tavanlı olacak. 3’er katı parka ayıroruz. Şu an arsa üzerinde bir bina var. Bunun boşaltılması, yıkımı süreçleri var. Amerika’da bu süreçler biraz daha uzun sürüyor.”
Rezidans tipi yurt yapıyor
Mipim fuarına 2015’te gayrimenkul yatırım fonu için geldiklerini hatırlatan Timur, “Türkiye’de yatırım yapacak 250 milyon dolarlık bir fonun kuruluşu için başlangıç yapmıştık. 3 grup yatırımcı ile ‘Due Dilligence’ (ayrıntılı inceleme safhası) süreci başladı. Kaynağın yüzde 20’sini biz koyacağız. Türkiye’de konuta ve ‘akademik yaşam’ konseptine yatırım yapılacak” dedi.
Oda fiyatı kaç lira?
“Merter’de öğrenciler için 1.000 yataklı akademik rezidanslar yapıyoruz. İnşaatı sürüyor. Eylülde açılacak” diyen Timur, şunları anlattı: “Koç Üniversitesi, Yeniyüzyıl, Yıldız Teknik dahil çevresinde 16 kampüs bulunuyor. Biz bu yatırımları Anadolu’ya da taşıyacağız. 60’ın üzerinde şehir inceledik. Puanlama yaptık. Kayseri, Adana, Eskişehir, Bursa, Tekirdağ potansiyeli öne çıkanlar... Biz yurtta standartlara ek olarak, öğrencilerin teknolojiyi kullanarak bir şeyler üretebileceği, 3D baskı ile kendini geliştirebileceği, tasarım atölyesi ile farklı şeyler yapabileceği imkanlar sunacağız. Müzik stüdyoları, sanat atölyesi, bilimsel çalışma yeri de olacak. Tüm buraların işletmesini de biz yapacağız.”
Nef’in bu projesindeki amacının öğrencilere ulaşılabilir lüks sağlamak olduğunu ifade eden Timur, “Mesela tek kişilik odalarda fiyatımız 1.500-1.900 TL arasında olacak. Ancak 3 kişilik olunca kişi başı maliyet 700 liraya kadar inebiliyor. Bizim konseptimizde herkese ayrı odalar var ve her odanın tuvalet banyosu kendi içinde” dedi.
Milliyet
Haberi Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar şöyle ele aldı;
İSTANBUL Ticaret Odası'nın (İTO) Londra ve Paris arasına oturttuğu 685 metrekarelik çadırla damgasını vurduğu Cannes'daki (Fransa) gayrimenkul fuarı MIPIM'i Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik'le birlikte gezdik.
Balıkesir’den Ordu’ya, Antalya’dan Hatay’a, Kocaeli’nden Beyoğlu’na kadar belediyelerin tanıtım çabalarıyla öne çıktığı fuara 3 kez katılan Nef, bu kez ziyaretçi kategorisinde kalmayı yeğlemişti. İstanbul’daki bazı büyük projelerin yer aldığı stantları gezerken aşırı yüksek bina yarışı olmadığını görünce Timur’la imar-emsal değiştirme konusuna girdik.
Timur, kendi konumundan yola çıktı:
- İstanbul’da 24 proje yaptık, hiç imar ve emsal değişikliği peşinde koşmadık. Parsel bazında imar değişikliğini zorlamayı vatandaş ve kentleşme politikaları açısından doğru bulmuyoruz.
Ardından şu noktanın altını çizdi:
- İstanbul’un imar ve emsal artışlarına elbette ihtiyacı var. Ama bunun tek tek parsel bazında olmaması gerekiyor. Ada ve bölge bazında, master plana dayalı değişiklikler yapmak daha doğrudur. O zaman kim, hangi bölge ve adada ne tür bina yapabileceğini bilir. Parsel bazında emsal artışlarının başkasının hakkını yemek anlamına geldiğini vurguladı:
- Salt parsel bazında gerçekleşen emsal artışları, o ada veya bölgede planlanandan daha fazla nüfusun yaşaması anlamına geliyor. O durumda trafik sorunu büyüyor, okulların kapasitesi yetersiz kalıyor.
İmar ve emsal artışlarıyla getiri beklememenin sektörü daha doğru bir rekabet ortamına taşıyacağını savundu:
- İmar ve emsal artışı avantajınız yoksa, o zaman mevcudu daha değerli hale getirmeye çaba gösterirsiniz. Gayrimenkul projesi yaparken de inovasyona yönelirsiniz. Şirketlerin bu şekilde de hedeflerine ulaşabildiğine Nef’ten örnek verdi:
- 2015’te 1 milyar 25 milyon lira ile kendi kulvarımızda ciro lideri olduk. Başta İstanbul olmak üzere, “gemisini yürüten kaptan”ların özel imar-emsal artışı çabalarıyla kentleri daha fazla betona boğmalarına artık fren konulamaz mı?
Öğrenci rezidansına 1000 yatakla girdi
NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Türkiye’de üniversite öğrencisi sayınının 6 milyona çıktığına işaret etti:
- Buna karşılık Kredi ve Yurtlar Kurumu dahil toplam yurt kapasitesi 400 binler civarında. Yani, bu alanda ciddi bir açık var. Biz de başta İstanbul olmak üzere, klasik yurt konseptinden farklı olarak “Academic Living”, yani öğrenci rezidansları işine giriyoruz. İlkini Merter’de yapıyoruz. Merter’deki proje 1000 yataklı olacak. Merter’deki projeyi Eylül 2016’da hizmete açacaklarını belirtti:
- Öğrenci rezidansları projemizi üniversite öğrencisi yoğun Anadolu kentlerine de yaygınlaştıracağız.
Gültepe’de Bentley’in tasarımcısı imzalı kapı kolu kullandık
ERDEN Timur, projeleri için dünyanın ünlü tasarımcılarıyla çalışıp fark yarattıklarını belirtti:
- Örneğin, Gültepe’de yaptığımız projede Bentley’in tasarımcısının imzasını taşıyan kapı kolu kullandık.
Kapitalizmin duvarına merdiven dayadık
ERDEN Timur, Nef’in Manhattan’da (New York) yapacağı projede şu sloganı kullanacaklarını aktardı:
- We never use brands, we only design them. (Biz asla markaları kullanmayız, onları biz tasarlarız.)
Bu sloganı şöyle açtı:
- Tüm markalara saygı duyuyoruz ama kesinlikle başka yerlerde göreceğiniz markaları kullanmıyoruz.
Sonra şu yorumu yaptı:
- Kapitalizmin duvarına merdiven dayayıp kendi uzayımızı yaratıyoruz.
Kadir Abi memnun
MIPIM için bu yıl 1.2 milyon Euro’luk bütçe ayıran İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’a sordum:
- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kenti MIPIM’de sizin temsil ettiğiniz gibi bir havanın oluşmasına ne diyor?
- İTO’nun 400 bin üyesinin 60 bini inşaat, gayrimenkul sektörüyle bağlantılı. Dolayısıyla burada büyük katılımcı olarak yer almamız gerekiyor. Ayrıca, Kadir Abi’ye yaptıklarımızı anlatıyoruz, “Siz bu işi iyi yapıyorsunuz, devam edin” diyor.
Hürriyet / Vahap Munyar