Erdinç Varlıbaş İstanbul'u güzelleştirmek istiyor
Varyap İnşaat CEO'su Erdinç Varlıbaş, "Dünya krizi yaşarken, Varyap Meridian'ı gerçekleştirip gerçekleştirmeme konusunda kararsız kaldık. Türkiye'nin ilk yeşil projesi ve Türkiye'nin en iyi pr
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise "Proje üretmek için üretmiyoruz. Biz ölüp gideceğiz ama projeler yaşayacak. Projelerin ömrü en az 50-60 yıllık olsun. Hem bizim şartlarımızı zorlasın hem de imal eden çalışanları zorlayan ama ülkenin, İstanbul'un vitrinini güzelleştiren projeler olsun istiyoruz" diye konuşuyor.
İSTANBUL'un vitrini hızla yenilenirken, inşaat firmaları da açıkladıkları ve açıklayacakları projelerle "İstanbul'un ve Türkiye'nin vitrini daha da güzelleştireceğiz" iddiasını taşıyor. İstanbul'da pekçok iddialı proje gün sayıyor. Batı Ataşehir'de inşaatı devam eden ve 1 milyar dolarlık satış hasılatı yaratması beklenen Varyap Meridian projesi için, Varyap İnşaat CEO'su Erdinç Varlıbaş, "Dünyanın kriz yaşadığı 2008- 2009 döneminde, projeyi gerçekleştirip gerçekleştirmeme konusunda kararsız kalmıştık. 'Türkiye'de hiç yapılmamış olanı yapalım, İstanbul'u marka yapalım' dedik" ifadelerini kullanıyor.
Sıradışı binalar yapıyoruz
'Girişimciliğin Yol Haritası' isimli konferansta konuşan Varlıbaş, "Bir hedefiniz, hayaliniz olmalı. O hayali hayata geçirmek için cesaretiniz olmalı. İnsanımızın girişimcilik özelliği çok yüksek fakat fikir üretmek konusunda başarılı oluyoruz ama devamını getiremiyoruz" tespitini yapıp şöyle devam ediyor: "Zaten gerisini getirenler bir şekilde kamuoyunda ön plana çıkıyor. Biz, Varyap Meridian projesi ile, Türkiye'nin devam eden en büyük gayrimenkul inşaatını üstlendik. 'Yapılmamış olanı yapalım, İstanbul'u marka yapalım' dedik. Nasıl Dubai'de, Katar'da, Şanghay'da projeler yapıldığında konuşuyorsak, İstanbul'da da biz bunu farklı yaparak konuşturalım diye düşündük. Meridian İstanbul, yeşile duyarlı bir proje. Dünyada gelişen trend, yeşil binalar. İki iddia ile ortaya çıktık: Türkiye'nin ilk yeşil projesi ve Türkiye'nin en iyi projesi olacak. Sıra dışı bir tasarımla, sadece Türkiye'de değil dünyada marka olacak projeyi düşündük. Beklentilere yanıt verecek değil, geleceğe yön verecek, insanları yönlendirecek bir proje geliştirmek istedik."
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da ürettikleri projelerde 'farklı' olmak istediklerini vurguluyor ve "Projeyi, üretmiş olmak için üretmiyoruz. Biz ölüp gideceğiz ama projeler yaşayacak. Projelerin ömrü en az 50-60 yıllık, asırlık olsun. Hem bizim şartlarımızı zorlasın; hem imal eden çalışanları zorlayan ama ülkenin, İstanbul'un vitrinini güzelleştiren projeler olsun istiyoruz" diyor. Kartal Dragos'taki Dragos Royal Towers'ta satışların yüzde 70'i geçtiğini söyleyen Ziya Yılmaz, önümüzdeki dönemde 3 yeni proje açıklayacak. Ziya Yılmaz, "Maltepe'deki projemizde de Dragos'ta olduğu gibi yelken konsepti olacak. İstanbul'un en çok konuşulan projesini yapacağımız iddiasındayım" diyor.
4500 metrekare göl olacak
Ziya Yılmaz, bu projeyle ilgili olarak şunları ekliyor: "Maltepe'de 2 rezidansa, İstanbul Kağıthane-Çağlayan'da ofis ve alışveriş merkezi projesine başlıyorum. Yeni başlayacak 3 proje var. Maltepe'de, Doğuş Oto Eren Plaza'nın arkasında, E-5'e 100 metre, metro istasyonuna 100 metre mesafedeki rezidans projemiz 150 milyon lira yatırım değerine sahip. Satış ofisleri yapılıyor. Kule kazıkları çakılıyor. Orada 212 rezidans daire olacak, bir iş merkezi de olacak. İçinde yaklaşık 4500 metrekarelik göl olacak. O gölün içinde sandallar yüzecek. İstanbul'un vitrinini güzelleştirecek projelerden biri. E-5'in deniz tarafında. Orada metrekare fiyatları 3700 TL ile 5600 TL arasında değişecek, ortalama fiyatlar 4600 TL olacak."
Ziya Yılmaz: Cesur adımlara ve cesur adamlara ihtiyaç var
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İstanbul'un gayrimenkulde dünyanın marka şehirlerinden olmaya doğru ilerlediğini söylüyor. 2009'da krize rağmen Dragos Royal Towers'taki dairelerin yüzde 70'ini, Centro Futura'da ise ise yüzde 90'ını satmalarının, yeni ve iddialı projeler için kendisini tetiklediğini belirten Ziya Yılmaz, "Ülkemiz kaygan bir ekonomiye sahip ve dengeler sıklıkla değişiyor. Sektör, cesur insanların cesur girişimleriyle ilerleyebilir. Ancak bu elbette altı boş bir cesaret değil" dedikten sonra şöyle devam ediyor: "2001 yılında Türkiye'de yine ciddi bir kriz yaşandığı sırada 100 bin metrekare satılabilir alanı olan 579 konutluk Şelale Evleri'ni yaparak bitirdik. Projelere finansmanı hazırlayarak başlamak, riskleri ortadan kaldırır. Biz de tüm projelerimize finansman ayağını ayarlayıp başlıyoruz. Anadolu yakasında Maltepe, Kartal, Dragos gibi yerler gelişmeye devam ediyor."
Krizde 'duble' üretim yapacak
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Bana soruyorlar, niye müteahhitlik diye... Ben Trabzon Sürmeneli'yim. 1974 doğumluyum. Babam hafriyat işleri yaptığı için çocukluktan beri inşaatların içindeyim. Karadenizli olunca, 1-0 önde başlıyorsun inşaatçılığa... Bizim oranın coğrafyası, şartları bunda etkili" diyor. İnşaatçılığı para odaklı değil, zevk alarak yaptığını söyleyen Ziya Yılmaz, "Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinde 579 dairelik Kağıthane Şelale Evleri'ni yaptık, 29 ayda teslim ettik. Çok zorlanmadık. Piyasa şartları çok kötüydü ancak doğru projelerle krizlerden darbe yemeden ve rahat çıkıyorsunuz" ifadelerini kullanıyor. 2009 yılında yaklaşık 500 adet konut üretimi gerçekleştirdiklerini bildiren Ziya Yılmaz, bu yıl da Maltepe'de 2, Çağlayan'da 1 ofis bloğunda, yaklaşık 1000 ünitelik üretim yapacağını bildirdi.
Ali Öztürk/Hürriyet