Genel

Erdinç Varlıbaş: Türkiye futbol için güzel bir esere kavuştu!

Türk Telekom Arena"da localarla, seyir koltukları arasındaki boşluğun geçişlere açık olması, herkesin dikkatini çekti. Bu durumu Erdinç Varlıbaş"a aktardım: Biz UEFA kuralları ne diyorsa onu yaptık. Bu kurallardan biriydi...  

CUMARTESİ günü saat 16.30"da Sabancı Center"da Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt"la buluşup, birlikte Galatasaray"ın Seyrantepe"deki Türk Telekom Arena"sının yolunu tuttuk.

Açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılacağı için otomobille gidenlerin saat 17.00"den önce giriş yapması kuralına uyduk ve saat 16.45"te Türk Telekom Arena"ya girdik.

Önce Akbank"ın locasına geçtik, yerimizi belirledik, sonra törenin başlama saatine kadar tur attım. Denizbank"ın locasında CEO Hakan Ateş"le sohbet ederken, ANAP dönemi bakanlarından Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Işın çelebi uğradı. Ateş, inşaat süresince neredeyse stadyumda yatıp kalkan çelebi"yi kutladı:
- Türkiye çok güzel bir stadyum kazanmış oldu.
çelebi, Toplu Konut İdaresi"nin (TOKİ) hakkını teslim etti:
- Elbirliğiyle çok çaba harcadık. İnşallah törende ve sonrasında bir aksilik çıkmaz. Bu sınavı yüzümüzün akıyla geçeriz.
Daha sonra Türk Ekonomi Bankası"nın (TEB) üst kattaki locasına girdim, Genel Müdür Varol Civil memnundu:
- Galatasaray muhteşem bir ortama kavuştu.
Akbank"a komşu localardan birinde Türk Telekom Arena"yı Eren Talu"nun yarım bıraktığı noktadan tamamlayan Varyap"ın CEO"su Erdinç Varlıbaş ve GAP İnşaat Başkanvekili Ahmet Taçyıldız"la karşılaştım. Varlıbaş"a sordum:
- Türk Telekom Arena"da daha ne kadar işiniz kaldı
- Biz geçici teslimi hafta içinde yaptık. Locaların tefrişatını da son anda bize vermişlerdi. Buralarda çok ufak tefek işler kaldı.
- Bu işi almış olmaktan memnun musunuz Planlarınızda sapmalar oldu mu
- Böyle bir eserin yapımını üstlenmiş olmak bizim için çok önemliydi. Kamuyla iş yapmak kolay değil. çünkü, kamu kurumları öncelikle kendilerini koruyor. Bunda da haklılar. Türk Telekom Arena bize büyük deneyim kazandırdı.
- Yurtiçi ve yurtdışında stadyum ihaleleriyle ilgilenmeye başladınız sanırım. Aldığınız yeni bir iş var mı
- Henüz yok. Ancak, gündeme gelen projelerle ilgileniyoruz. TAV, nasıl ki dünyada Türkiye"nin havalimanı markası konumuna geldiyse, biz de stadyum yapımında aynı şekilde markalaşmak istiyoruz.
Ahmet Taçyıldız araya girdi:
- Belki yaptığınız stadyumların işletmesini de üstlenirsiniz...
- Neden olmasın...
Fenerbahçe şžükrü Saraçoğlu Stadyumu"ndaki locaların sınırları belirli seyirci koltukları varken, Türk Telekom Arena"da localarla, seyir koltukları arasındaki boşluğun geçişlere açık olması, herkesin dikkatini çekti. Bu durumu Erdinç Varlıbaş"a aktardım:
- Biz UEFA kuralları ne diyorsa onu yaptık. Güvenlik açısından böyle geçiş noktaları bırakılması istendi. Zaten bazı kurallar biz inşaatı yaparken değişti. Örneğin, aşağıdan yukarı doğru koltukların yükseklik farkının 9 santimetre olması, bu kurallardan biriydi. Bu kurala uymak için stadyumun zeminini 1 metre yükselttik.
Galatasaray camiası œAli Sami Yen üzüntüsü yaşasa da, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, œfarklı nedenlerle yuhalansa da, Başbakan Tayyip Erdoğan, o havayı görüp stadı terketmeyi seçse de, Türkiye futbol için güzel bir esere kavuştu...
Başbakan Erdoğan"ın œhimayesi Seyrantepe Spor Kompleksi"nin ortaya çıkmasında önemli rol oynadı...
Bakalım Varyap, œstadyum markası hedefine ulaşabilecek mi

Alkol tartışmasını seçim ortamına denk getiren TAPDK oldu

BAşžBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü partisinin il başkanları toplantısında alkollü içkiye dönük sınırlamalar konusundaki tartışmalara yüklendi:
- 8 yıldır iktidardayız. Kimin özgürlüğünü kısıtladık. Kime şarap içme dedik. Her seçim döneminde bu tartışmayı ısıtıp güdeme getiriyorlar. Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorsunuz. Size karışan mı var
Erdoğan, bunları söylerken sanırım œtartışmayı başlatan konusunda adres şaşırdı. çünkü, tartışma Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu"nun (TAPDK) yeni yayınladığı yönetmelikle alevlendi. Eğer TAPDK, yönetmeliği yayınlamayı bugünlere denk getirmese, böyle bir tartışma da başlamayacaktı.
Acaba TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, yönetmeliği özellikle mi bugünlere denk getirdi. Kafalarında şöyle bir plan mı vardı:
- Biz yönetmeliği yayınlayalım. Yine birileri alkollü içki savunmasına geçer. Başbakan da çıkıp, œAksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorsunuz aşağılaması yapar. AK Parti"nin de oyları artar...

İlk gördüğümde ˜buraya stadyum olmaz" demiştim

GALATASARAY Yönetim Kurulu Üyesi Işın çelebi"nin eşi şžükran çelebi, localar arası mekik dokuduğum sırada seslendi:
- Stadın mimarı Mete Arat"la tanışmanızı isterim.
Ünlü mimar Metin Arat"ı elbette bilyordum ama tanışmamıştım:
- Elinize sağlık, ortaya çok güzel bir eser çıktı.
- Aslına bakarsanız bu alanı ilk gördüğümde, œBuraya stadyum olmaz demiştim.
- Neden
- çünkü, bir tarafı 90 metre derinliğinde uçurum.
- O yüzden mi stadyum yola bu kadar yakın yapıldı
- Başka yolu yoktu...
Aynı değerlendirmeyi Varyap CEO"su Erdinç Varlıbaş da yaptı:
- İnşaatı yaparken epey kazık çakmak zorunda kaldık...

Baba Varlıbaş da üzüldü stadyumdan erken ayrıldı

VARYAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş"la Gülsan İnşaat"ın Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Gül"le bir sohbet ortamındayken tanışmıştık. Erdinç Varlıbaş"a sordum:
- Babanız Süleyman Bey yok mu stadyumda
- Buradaydı. Yuhalanma olayına üzüldü, Başbakan giderken babam da ayrıldı stadyumdan.
Oradan Galatasaray yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu locaya doğru gittim, Işın çelebi"nin çok üzgün olduğunu gördüm.

Bu koltuklar bizim

AKBANK Genel Müdürü Ziya Akkurt"la sohbet ederken locadan içeri İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tuna çelik"in ortağı Nuri Tuna eşiyle birlikte girdi. Fenerbahçeli olan Nuri Tuna"nın eşinin üzerinde Galatasaray forması vardı, sordum:
- Galatasaraylı mısınız
- Evet...
Nuri Tuna, locadan ayrılırken bana döndü:
- Oturduğunuz sandalyelerin kıymetini bilin. Onlar Tuna çelik ürünü...
Hürriyet/Vahap Munyar