Mimarlık

Erdoğan Bayraktar 5. Türk Dünyası Kurultayı'na katıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Türk dünyası içerisinde beraberce girişimlerde bulunmak üzere yakaladığımız başarı, bu girişimleri mimarlıkta da hayata geçirebilmemiz için teşvik edici bir unsur olacaktır'' dedi.

Bakan Bayraktar, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı''nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, organizasyon ile birlikte Trabzon'da tarihi bir gün yaşandığını belirterek, çok değerli bilim ve devlet adamlarının görüşlerini kurultayda dile getirdiğini söyledi.


 


Kurultayın, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle ile düzenlendiğini ifade eden Bakan Bayraktar, ''Mimar Sinan'ın torunları olarak Türk dünyasının mimarlık ve mühendislik eserlerinin ortaya konulacağı bu kurultayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Milletlerin ve medeniyetlerin düşüncelerinin yansımaları olan şehirler ve mimarlık örneklerinin bir kısmı günümüze kadar taşınmıştır. Bizlerin sahip olduğu medeniyette Orta Asya'dan Hindistan'a, İran'dan Kuzey Afrika'ya, Avrupa'dan Anadolu coğrafyasına birçok devlet kuran ecdadımızın temel felsefesi Ertuğrul Gazi'nin dediği, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturu olmuştur. Bu çerçevede Türk İslam medeniyetinin ortaya koyduğu düşünce sistemi ve hayat tarzı insanlara ve tüm tabiat varlıklarına Allah'ın kudretini, ilmini ve iradesini yansıtan bir kainat tablosu sunmaktadır'' dedi.


 


Türk dünyasındaki şehirlerin ve mimari eserlerin canlı ve cansız varlıkların uyum içerisinde olmalarını gözeterek inşa edildiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:


 


''Medeniyetimizin izlerinin olduğu bütün coğrafyalarda bu düşüncelerimizi yansıtan binlerce esere rastlamak mümkündür. Mimarlarımız ve mühendislerimiz Edirne'den Semerkant'a, Bişkek'ten Aşkabat'a kadar Türk dünyasındaki birçok şehirde Türk İslam sanatının en güzel örneklerini inşa etmişlerdir. Türklerin dünya mimari mirasına hediye ettikleri Süleymaniye, Selimiye, Çifte Minare, İshakpaşa Sarayı ve Taç Mahal ile takdire şayandır. Kendi medeniyetimiz ile hayat tarzımızı, mimarlık ve mühendislik düşüncelerimizi yarınlara taşımak için çok daha çalışmamız gerektiği muhakkaktır. Bu çalışmalarımızda bize yön verecek kuruluşlara ihtiyacımız var. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu Türk Dünyası Şehircilik Kurultayı ile medeniyetimiz ve mimarimizin korunarak yarınlara aktarılması konusunda önemli bir görev ifa etmiştir.''


 


''Sadece barınma değil, modern hayatın gerektirdiği mekanlar oluşturacağız''


 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye'de sağlam, güvenli ve sağlıklı yapılar oluşturmak için kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, şehirleri ve yapıları  yeniden dizayn ederken tarihi dokuya ve estetiğe önem vereceklerini kaydetti.


 


Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:


 


''Sadece barınma değil, modern hayatın gerektirdiği mekanlar oluşturacağız. Gayemiz gelecek nesillere modern, temiz ve çevreye duyarlı yaşanılır şehirler bırakabilmektir. Son yıllarda istikrarlı gelişme ve kalkınması ile örnek alınan ülkemiz, kentsel dönüşüm seferberliği ile komşularımıza ve diğer ülkelere örnek olacaktır. Hedeflerimize ulaştığımızda ülkemiz örnek kentleri ve marka şehirleriyle çevre şartlarının oluştuğu hayat alanlarıyla ve tarihi dokusuyla bir cazibe merkezi haline gelecektir. Bu büyük projemizi, yüzlerce yıllık medeniyetimizden ilham alarak bugün ki anlayışımıza uyarlayarak ve büyük usta Mimar Sinan'ı rehber alarak yürüteceğiz. Bu kapsamda 1 ay önce İstanbul'da bitirdiğimiz Mimar Sinan Cami Türkiye'nin dördüncü büyük camisidir. Mimar Sinan'ın eserlerinden ilham alarak yeni bir konseptle yapılan salonları ve otoparklarıyla tamamen İslami bir merkez konumunda halkımızın hizmetine sunulmuştur. Burada bu projenin inşa edilmesinde bizlere büyük destek veren saygıdeğer başbakanımızı da bir Trabzonlu olarak teşekkür etmeyi görev biliyorum.''


 


Kurultay ile ecdadın mimarlık ve mühendislik harikası eserlerinin yeniden yaşatılması temennisinde bulunan Bakan Bayraktar, ''Türk dünyası içerisinde beraberce girişimlerde bulunmak üzere yakaladığımız başarı, bu girişimleri mimarlıkta da hayata geçirebilmemiz için teşvik edici bir unsur olacaktır. Dilde, işte ve fikirde birlik anlayışından hareketle uygulanacak bu girişimler, ülkelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki mevcut yakınlığı ve dostluğu perçinleyecektir. Mevcut işbirliği alanlarımızı genişletmek suretiyle mimari eserler ve bunların muhafaza restorasyonuna ilişkin çalışmalar, ilişkilerimizin daha geniş bir satıhta ilerlemesine katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.


 


''Son 10 yılda 5 milyon konut yapıldı''


 


Avrupa'da ve dünyada son yıllarda meydana gelen ekonomik krize rağmen, Türkiye'nin ekonomik istikrar ve güçlü duruşu ile herkesin hayranlıkla izlediği bir ülke konumuna geldiğini anlatan Bakan Bayraktar, tarafsız bir gözle bakıldığında Türkiye'nin siyaset, ekonomik ve her alanda onurlu bir gelişme içerisinde olduğunun görüldüğünü söyledi.


Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:


 


''Ülkemizde son 10 yılda 5 milyon konut imalatı gerçekleştirilmiş olup, bunun 500 bini kamu aracılığı ile 4,5 milyonu ise özel sektör tarafından yapılmıştır. Bu hızlı gelişme mühendislik, mimarlık, alt yapı ve yurt dışı müteahhitlik hizmetleri uygulamalarında bize büyük tecrübeler kazandırdı. Burada kazandığımız bilgi ve tecrübeyi Türk dünyasındaki tüm kardeş ülkelerle paylaşmak ve yapacakları çalışmalarda onlarla birlikte olmak Türkiye için bir görevdir. Günümüzde Türk mimarlığı çağdaş ve cesur örneklerden geleneksel yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsamakta ve her geçen gün kendisini geliştirmektedir. Kurumsal ve uygulamalı mimarlık alanlarıyla Türk dünyası içerisinde bilgi alışverişinin yoğunlaştırılması, Türk dünyasında mimarlığın gelişmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde üniversiteler arasında öğrenci değişimi ve akademisyen yardımlaşması hem dil, hem de fikir birliğinin sağlanmasında son derece önemlidir.


 


''Projelere bakanlık olarak destek sağlayacağız''


 


Bakan Bayraktar, kurultayda finale kalan projelerde dereceye giren mimari eserler olacağını anımsatarak, ''Bu projelerle Türk İslam mimarisinin seçkin örneklerini tekrar uygulama imkanı bulacağız. Mimar Sinan Uluslarası Proje Olimpiyatları'nın tarihimize yakışan kentler ve yapıların oluşmasına büyük katkı sağlayacağı aşikardır. Bu konularda uygulanacak tüm projelere bakanlığımız tarafından gerekli destek sağlanacaktır'' ifadelerini kullandı.


Kurultayda, Türk Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından, Trabzon Zağnos Vadisi Projesi ile Mimar Sinan Özel Ödülü'ne layık görülen Bayraktar'a, bir cami maketi hediye edildi.