28 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: 9 yılda 4.8 milyon konut Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı değil!

Erdoğan Bayraktar: 9 yılda 4.8 milyon konut Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı değil!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, 9 senede 4 milyon 800 bin konut yapıldığını belirterek, "Bunu hükümetin başarısı olarak, Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak görmüyorum. Bunu Türkiyenin gelişmişliği olarak görüyorum" diye konuşt



 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiyede son 9 senede 4 milyon 800 bin konut yapıldığını belirterek, "Bunu hükümetin başarısı olarak, Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak görmüyorum. Bunu Türkiyenin gelişmişliği olarak görüyorum" dedi.

Sheraton Otelde Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının, "Bayındırlık ve İskandan Çevre ve Şehirciliğe" konulu geleneksel toplantısına katılan Bayraktar, dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını belirterek, varlıklı, rahat ve mutluluk içinde yaşayan insanların yoksulların dertlerine ortak olmadığı sürece dünyanın huzur bulamayacağını söyledi.

Gelişen ve değişen dünyada artık ticari, sosyal ve ekonomik ilişkilerin oldukça hızlı bir noktaya ulaştığını vurgulayan Bayraktar, gelinen nokta itibarıyla Türkiyenin gelişmekte olan ülkeler seviyesinde bir adım öne geçtiğini ve gelişen ülkelere yaklaştığını, bununla birlikte de hem daha çok çalışması hem de daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, gelişmişliğin bir olgu ve vaka olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Japonya bundan 30 yıl önce bizim geçtiğimiz bu yoldan geçti. ABD de Almanya da İspanya da geçti. Kore kişi başına gelir seviyesini 15 bin dolar üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşüm problemlerini çözebildi. İspanya, Avrupa Birliğine girdikten 5 sene sonra, kişi başına geliri 17 bin doların üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşümlerini çözebildi. Türkiyede son 9 senede 4 milyon 800 bin konut yapıldı. Bunu hükümetin başarısı olarak, Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak görmüyorum. Bunu Türkiyenin gelişmişliği olarak görüyorum."

"LÜKS BİZİM İŞİMİZ DEĞİL"

Türkiyede 1999daki Marmara depreminden sonra üstyapı ve konut yapısı kalitesinin ciddi bir şekilde artığını belirten Bayraktar, Marmara depreminin Türkiyenin inşaat sektöründeki bir miladı olduğunu söyledi. Bayraktar, Van depreminin çok büyük bir ders olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Van depremi bizim nasırımıza basmıştır. Başbakan çıkıp Benim iktidarıma da mal olsa bu düzeni değiştireceğim. Salaş, kaçak ve depreme dayanıksız yapıları Türkiyeden söküp atacağım demiştir. Bu, çok zor bir iştir. Brezilya 400 milyar dolar para ayırdı kentsel dönüşüme. Niye Gecekondulaşma, çarpık yapılaşma, projesine aykırı yapılaşma beraberinde terörü, esrar, eroin kaçakçılığını barındırıyor ve illegal olguları yeşertiyor. Bunlardan bizim kurtulmamız lazım. Bu, zor bir iş. Mazeret göstermeye kesinlikle hakkımız yok. Çalışmak, çalışmak, çok çalışmak boynumuzun borcudur. Bu işlerde usulsüzlük, yolsuzluk çok olur. Çok kolay olurdu. Biz bu ülkede, aşırı kara odaklanmayı aşırı kazançtan kurtulmayı eğer kendimize şiar edebilirsek Türkiyenin kalkınmasında çok daha ileri bir mesafe alırız. Tabii ki kaliteyi, ergonomikliği, ekonomikliği ve fonksiyonelliği arayacağız. Bunları yaparken de pratik ve basit yapacağız. Lükslük bizim işimiz değil. Lükslük eski şarkın yaptığıdır. Lükslükten kaçan ama kaliteyi yakalayan bir konuma gelmemiz lazım."

Türkiyenin 9 yılda dünyaya gıpta edilen bir fotoğraf verdiğini dile getiren Bayraktar, "Müteahhitlerimiz mutlaka kazanacak. Kazanmak en tabi haklarıdır. Ama optimum kazanacak. Özellikli, çarpıcı ve riski çok olan işlerde para kazanabilirsiniz. Birlik, beraberlik ve bütünlük içeresinde olmamız lazım. Allahtan sonra vatan eksenini öne çıkarmamız lazım" dedi.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİN BAŞARISI

Bakan Bayraktar, bugün Türk müteahhitlerinin dünyada çok büyük işler aldığına dikkati çekerek, söz konusu işlerde karın arta kalanıyla yetinildiğini, bunun önüne geçilmesi için Türkiyede mühendis müşavirlik sisteminin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, Türkiyenin gerçekten inançlı bir millet olduğunu, bunu Vanda gördüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Vanda insanlarımızın ne kadar metanetli, kanaatkar ve mütevekkil olduğunu gördük. Sadece Vanlıların değil, Türkiyenin gördüm. Çünkü oraya 80 vilayetten insanlar aktı, 80 vilayetten yardımlar aktı. Bu ülkeyi bölmek isteyenlerin de avucunu yalayacağı zamanın çok yakın olduğunu orada gördüm. Çok yakında görecekler. Bu ülkeden nihai niyetleri yonga koparmak isteyenlerin avuçlarını yalayacakları, kendi kanlarına boğulacakları günlerde çok yakındır. Biz orada Vanda depremin ardından kalan ve daha sonra kurtulan o metanetli insanların gösterdiği kararlılığı, dirayeti gösteriyoruz, göstermek durumundayız. Birbirimize daha çok sarılmak durumundayız. Türkiyede 19,5 milyon konutun içindeki salaş ve kaçak yapıları, deprem aksı üzerindeki şehirlerimizdeki depreme dayanıksız yapıları ülkeden söküp atmak için elimizden geleni yapacağız. Birinci eksenimiz vatandaşın menfaatidir. İkinci eksenimiz de açık gözlere, provakatörlere fırsat vermemektir."

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu da şehircilik konusunda maalesef belediyelerde istenmeyen subjektif olayların yaşanabildiğine dikkati çekerek, imar planlarının onayının mutlak olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

AA

 


Geri Dön