26 / 11 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Ana eksenimiz kentsel dönüşüm olacak!

Erdoğan Bayraktar: Ana eksenimiz kentsel dönüşüm olacak!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ olarak bundan sonra ana eksenlerinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek, "Devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir" dedi




İstanbul’un Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

Esenler’de daha önce Çiftehavuzlar bölgesinde 82 dönüm yerin kentsel dönüşümüne başladıklarını Oruç Reis Mahallesi’nde ise 72 dönümlük bölgenin söz konusu olduğunu anlatan Bayraktar, "Burada 1900 civarında hane var, öbür tarafta da 800 civarında hane vardı. Bunları inşallah yapacağız. Esenler yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bir ilçe. Deprem riski bakımından birinci derecede değil ama yapıların salaş olması bakımından birinci derecede riskli bir bölge. Yani binaları salaş yapı ve depreme dayanıksız olması bakımından sinyal veren bir ilçemiz" diye konuştu.

İstanbul’da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul’da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bunun yetmeyeceğini, bu sayıyı çok daha ileri noktaya götürmek gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Sizinle paylaşmak istediğim husus; kentsel dönüşüme çok ciddi destek vermemiz lazım. Bu bizim, çocuklarımızın geleceğidir, ülkemizin çağdaşlaşmasıdır. Hala bu kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan gruplar oluyor. Bu olacaktır. Ama bizler bu gecekondu bölgelerinde yaşayan, büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak bu tip aykırı çıkışları, devletin, milletin, topoğrafyanın, coğrafyanın aleyhinde olan bu tip çıkışları elimine etmemiz lazım. Bunlar bizim çocuklarımızın geleceğiyle oynuyor. Bu 72 dönüm yerde yapacağımız nedir Bu boşaltacağımız yerin zannediyorum yüzde 80’ini park yapacağız. Hakikaten İstanbul’a örnek bir park olacak bu."

-"DEVLET FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERİR Mİ"-

Bayraktar, devletin fakirden alıp zengine vermek gibi bir şey yapmayacağını vurgulayarak, "Evlere şenlik. Bu mantığı ortaya koyan, ileriye süren... TOKİ’nin 8 yılda yaptığı kentsel dönüşümlere bir bakalım. 177 yerde kentsel dönüşüm yaptık. Dünyanın en zor işidir bu. Devlet olmadan, Hükümet olmadan, mahalli idareler olmadan, millet olmadan olmaz. Kısaca, devlete rağmen bir şey yapamazsınız ama halka rağmen de bir şey yapamazsınız, başarılı olamazsınız. Burada iki ana eksen devlet ve millet el ele verecek" diye konuştu.

Türkiye modern ve çağdaş olacaksa şehirleri kaçak ve salaş yapılardan kurtarması gerektiğini, bunun için TOKİ’de arkadaşlarıyla beraber özel sektörü aşan bir dinamizmle gecelere kadar çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, "Başarılı olduk olamadık o ayrı bir şey ama yaklaşık 500 bine yakın konut yaptık. Modern hayatın gerekleriyle bezenmiş yerleşim birimleri ürettik. 625 okul, 150’ye yakın sağlık tesisi yaptık. Yanında bir sürü sosyal donatılar... Bu gayretimizin devam etmesi lazım" dedi.

Devletin fakirden alıp zengine vermeyeceğini bunun suistimal olacağını, bugüne kadar böyle bir şey yapmadıklarını, bunu yapmanın da manen, madden ve yasal olarak mümkün olmadığını belirten Bayraktar, "Bunu söyleyenler hainlik yapıyorlar, önümüzü tıkıyorlar. Hiçbir vatandaşımız hakkını menfaatini kaybetsin istemeyiz ama bir adam tamamen haksız, kanunun yerinde bir şey yapmış, tabii ona karşı gelmemiz lazım. Ama bütün bunlara rağmen tapusu olana da orada oturana da hak sahibi olana da olmayana da hepsine bir şey veriyoruz ve devlet burada başka yerlerden kazanarak bunları yapıyor" görüşünü dile getirdi.

-İSTANBUL’DA DEPREM DÖNÜŞÜMÜYLE İLGİLİ TOPLANTI-

Erdoğan Bayraktar, 31 Ekim Pazar günü İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını bildirerek, "Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de  TOKİ  olarak gayret ediyoruz bu işi Türkiye’nin birinci gündemine oturtalım, depremde insanlar ölmesin, bu kaçak yapılar şehirleri tıkamasın, su havzalarını, tarım havzalarını, tarihi dokuyu, SİT bölgelerini yok etmesin" dedi.

TOKİ olarak 8 yıldır bir görev yaptıklarını belirten Bayraktar, "Bundan sonra ana eksenimiz kentsel dönüşüm olacak, gecekondu dönüşümleri olacak. Ama devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir. Biz siyaset yapmak gibi bir hakkımız yok. Devletin memurlarıyız ve milletin hizmetçisiyiz. Biz bu işi yapacağız. Yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz. Hiçbir şey konuşmaya, devletin milletin işini engellemeye hakkımız yok. Bizim hesabımız pazara kadar değil, son noktaya kadar gayret edeceğiz. Vatanımızın, milletimizin refahı için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz Esenler’de yapmak istediğimiz de budur" diye konuştu.

Projeyi Başbakan Erdoğan’ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, ürettikleri konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için "olur" aldıklarını söyledi.

Ankara’da, İstanbul’da kentsel dönüşüm projeleri yaptıklarını çok sayıda gecekondu yıktıklarını anlatan Bayraktar, "Bu kez dalga dalga İstanbul’daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Halkın desteği olursa İstanbul’u dönüştürebileceklerini, burada "yandaşlığın" olmayacağını ifade eden Bayraktar, "Bunu söyleyenlerin lafını kendisine iade edin" diye konuştu.

-"ESENLER’İN EN PROBLEMLİ YERLERİNDEN BİRİ..."-

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da Oruç Reis Mahallesi’nin ilçenin en problemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, burada oturanların bazılarında tapu varken topraklarının bulunmadığını, bazılarının toprağı varken tapularının olmadığını, bir kısmının tapusunun da başka mahallelerde çıktığını ifade etti.

Bölgedeki yapıların depreme karşı da dayanıksız yapılar olduğunu ve bunun için önlem alma sorumluluklarının bulunduğunun anlatan Göksu, "TOKİ ile çalışarak Esenler’i dönüştüreceğiz ve adı gibi ’esen’ bir yer yapacağız" dedi.

Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Oruçoğlu Mahallesi Muhtarı Rıza Taş’ın da katıldığı törende, konuşmaların ardından 72 bin metrekarelik alanda 389 adet yapı ile konut ve iş yeri toplam 1968 adet bağımsız birime ilişkin kentsel yenileme protokolü Erdoğan Bayraktar ile M. Tevfik Göksu tarafından imzalandı.
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

TOKİ'den kentsel dönüşüm hamlesi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ olarak bundan sonra ana eksenlerinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek, ''Devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir'' dedi.
İstanbul'un Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

Esenler'de daha önce Çiftehavuzlar bölgesinde 82 dönüm yerin kentsel dönüşümüne başladıklarını Oruç Reis Mahallesi'nde ise 72 dönümlük bölgenin söz konusu olduğunu anlatan Bayraktar, ''Burada 1900 civarında hane var, öbür tarafta da 800 civarında hane vardı. Bunları inşallah yapacağız. Esenler yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bir ilçe. Deprem riski bakımından birinci derecede değil ama yapıların salaş olması bakımından birinci derecede riskli bir bölge. Yani binaları salaş yapı ve depreme dayanıksız olması bakımından sinyal veren bir ilçemiz'' diye konuştu.

İstanbul'da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul'da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bunun yetmeyeceğini, bu sayıyı çok daha ileri noktaya götürmek gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

''Sizinle paylaşmak istediğim husus; kentsel dönüşüme çok ciddi destek vermemiz lazım. Bu bizim, çocuklarımızın geleceğidir, ülkemizin çağdaşlaşmasıdır. Hala bu kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan gruplar oluyor. Bu olacaktır. Ama bizler bu gecekondu bölgelerinde yaşayan, büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak bu tip aykırı çıkışları, devletin, milletin, topoğrafyanın, coğrafyanın aleyhinde olan bu tip çıkışları elimine etmemiz lazım. Bunlar bizim çocuklarımızın geleceğiyle oynuyor. Bu 72 dönüm yerde yapacağımız nedir Bu boşaltacağımız yerin zannediyorum yüzde 80'ini park yapacağız. Hakikaten İstanbul'a örnek bir park olacak bu.''

-''DEVLET FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERİR Mİ''-

Bayraktar, devletin fakirden alıp zengine vermek gibi bir şey yapmayacağını vurgulayarak, ''Evlere şenlik. Bu mantığı ortaya koyan, ileriye süren... TOKİ'nin 8 yılda yaptığı kentsel dönüşümlere bir bakalım. 177 yerde kentsel dönüşüm yaptık. Dünyanın en zor işidir bu. Devlet olmadan, Hükümet olmadan, mahalli idareler olmadan, millet olmadan olmaz. Kısaca, devlete rağmen bir şey yapamazsınız ama halka rağmen de bir şey yapamazsınız, başarılı olamazsınız. Burada iki ana eksen devlet ve millet el ele verecek'' diye konuştu.

Türkiye modern ve çağdaş olacaksa şehirleri kaçak ve salaş yapılardan kurtarması gerektiğini, bunun için TOKİ'de arkadaşlarıyla beraber özel sektörü aşan bir dinamizmle gecelere kadar çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, ''Başarılı olduk olamadık o ayrı bir şey ama yaklaşık 500 bine yakın konut yaptık. Modern hayatın gerekleriyle bezenmiş yerleşim birimleri ürettik. 625 okul, 150'ye yakın sağlık tesisi yaptık. Yanında bir sürü sosyal donatılar... Bu gayretimizin devam etmesi lazım'' dedi.

Devletin fakirden alıp zengine vermeyeceğini bunun suistimal olacağını, bugüne kadar böyle bir şey yapmadıklarını, bunu yapmanın da manen, madden ve yasal olarak mümkün olmadığını belirten Bayraktar, ''Bunu söyleyenler hainlik yapıyorlar, önümüzü tıkıyorlar. Hiçbir vatandaşımız hakkını menfaatini kaybetsin istemeyiz ama bir adam tamamen haksız, kanunun yerinde bir şey yapmış, tabii ona karşı gelmemiz lazım. Ama bütün bunlara rağmen tapusu olana da orada oturana da hak sahibi olana da olmayana da hepsine bir şey veriyoruz ve devlet burada başka yerlerden kazanarak bunları yapıyor'' görüşünü dile getirdi.

-İSTANBUL'DA DEPREM DÖNÜŞÜMÜYLE İLGİLİ TOPLANTI-

Erdoğan Bayraktar, 31 Ekim Pazar günü İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını bildirerek, ''Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de TOKİ olarak gayret ediyoruz bu işi Türkiye'nin birinci gündemine oturtalım, depremde insanlar ölmesin, bu kaçak yapılar şehirleri tıkamasın, su havzalarını, tarım havzalarını, tarihi dokuyu, SİT bölgelerini yok etmesin'' dedi.

TOKİ olarak 8 yıldır bir görev yaptıklarını belirten Bayraktar, ''Bundan sonra ana eksenimiz kentsel dönüşüm olacak, gecekondu dönüşümleri olacak. Ama devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir. Biz siyaset yapmak gibi bir hakkımız yok. Devletin memurlarıyız ve milletin hizmetçisiyiz. Biz bu işi yapacağız. Yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz. Hiçbir şey konuşmaya, devletin milletin işini engellemeye hakkımız yok. Bizim hesabımız pazara kadar değil, son noktaya kadar gayret edeceğiz. Vatanımızın, milletimizin refahı için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz Esenler'de yapmak istediğimiz de budur'' diye konuştu.

Projeyi Başbakan Erdoğan'ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, ürettikleri konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için ''olur'' aldıklarını söyledi.

Ankara'da, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri yaptıklarını çok sayıda gecekondu yıktıklarını anlatan Bayraktar, ''Bu kez dalga dalga İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz'' açıklamasında bulundu.

Halkın desteği olursa İstanbul'u dönüştürebileceklerini, burada ''yandaşlığın'' olmayacağını ifade eden Bayraktar, ''Bunu söyleyenlerin lafını kendisine iade edin'' diye konuştu.

-''ESENLER'İN EN PROBLEMLİ YERLERİNDEN BİRİ...''-

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da Oruç Reis Mahallesi'nin ilçenin en problemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, burada oturanların bazılarında tapu varken topraklarının bulunmadığını, bazılarının toprağı varken tapularının olmadığını, bir kısmının tapusunun da başka mahallelerde çıktığını ifade etti.

Bölgedeki yapıların depreme karşı da dayanıksız yapılar olduğunu ve bunun için önlem alma sorumluluklarının bulunduğunun anlatan Göksu, ''TOKİ ile çalışarak Esenler'i dönüştüreceğiz ve adı gibi 'esen' bir yer yapacağız'' dedi.

Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Oruçoğlu Mahallesi Muhtarı Rıza Taş'ın da katıldığı törende, konuşmaların ardından 72 bin metrekarelik alanda 389 adet yapı ile konut ve iş yeri toplam 1968 adet bağımsız birime ilişkin kentsel yenileme protokolü Erdoğan Bayraktar ile M. Tevfik Göksu tarafından imzalandı.
Sabah

'Kentsel dönüşüm çocukların geleceği'

Esenler'deki yenileme projesinin protokolünü imzalayan TOKİ Başkanı Bayraktar, kentsel, gecekondu ve deprem dönüşümünün Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu söyledi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ olarak bundan sonra ana eksenlerinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek, "Bizim siyaset yapmak gibi bir hakkımız yok. Devletin memurlarıyız ve milletin hizmetçisiyiz. Biz bu işi yapacağız. Yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz. Hiçbir şey konuşmaya, devletin milletin işini engellemeye hakkımız yok. Bizim hesabımız pazara kadar değil, son noktaya kadar gayret edeceğiz" diye konuştu.

6 BİN 500 GECEKONDU TASFİYE EDİLDİ
Esenler'deki Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, devletin fakirden alıp zengine vermek gibi bir şey yapmayacağını vurgulayarak, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. "Kentsel dönüşüm çocuklarımızın geleceğidir" diyen Bayraktar, bunun aleyhinde olan bazı çıkışları çocuklarımızın geleceğiyle oynuyor" diye konuştu. Bayraktar, 31 Ekim Pazar günü İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını açıklayarak "Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de TOKİ olarak gayret ediyoruz" diye konuştu. Projeyi Başbakan Erdoğan'ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, ürettikleri konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için "olur'' aldıklarını söyledi. İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri çerçevesindeyaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini anlatan Bayraktar, "Bu kez dalga dalga İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz"' açıklamasında bulundu.
Sabah/Zeynel Yaman


'İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz'

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gecekondu dönüşümü konusunda kurum olarak ellerinden geleni ardına koymadıklarını söyledi.
 
Ankara'da, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri yaptıklarını çok sayıda gecekondu yıktıklarını anlatan Bayraktar, "Bu kez dalga dalga İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz." dedi.

TOKİ ile Esenler Belediyesi arasında kentsel dönüşüm anlaşması imzalandı. İlçeye bağlı Oruç Reis Mahallesi'nde 72 bin metrekarelik alanın yenilenmesini öngören projenin imza töreninde konuşan Bayraktar, kaçak yapılara karşı mücadelenin en önemli görevlerinden biri olduğunu kaydetti. Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün Türkiye için elzem olduğunu ifade etti. İstanbul'da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, megakentte 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bayraktar, kentsel dönüşüme herkesin destek vermesini isterken, bazı kesimlerin buna engel olmasını eleştirdi: "Devlet fakir fukaradan alıp zengine verir mi Bu iddiaları ortaya atarken TOKİ'nin yaptığı kentsel dönüşümlere bakalım. Pek çok ilimizde yenileme faaliyetleri yürütüyoruz. Bu, devlet olmadan, siyasi iktidar ve mahalli idareler olmadan olmaz. Devlete rağmen bir şey yapılamaz ama halka rağmen de bir şey yapılamaz. Biz ülke olarak, millet olarak açgözlü insanları elimine etmeliyiz. Bunların yanlış tavırlarını açığa çıkarmalıyız."

'YAPAMAZSAK DEFOLUP GİDERİZ'

TOKİ Başkanı Bayraktar, ülke ve toplum menfaatlerini her zaman koruduklarını, korumaya da devam edeceklerini ifade ederken, devlet ile toplumu bütünleştirip açgözlülere fırsat vermeyeceklerini vurguladı. Bayraktar, gecekondularda ikamet edip kentsel dönüşüme direnen vatandaşlara ise şöyle seslendi: "Bugün gecekondunuzu satsanız para etmiyor. Bedeli 20 bin lirayı geçmez. Bu mekânları miras da bırakamazsınız. O zaman kendi menfaatinizi koruyup kollayacaksınız. İstiyoruz ki kaçak ve salaş yapılar şehri tıkamasın, doğal ve tarihi dokuyu yok etmesin. Sekiz yıldır TOKİ'de görevimiz var. Ana eksenimiz bundan böyle gecekondu dönüşümü olacak. Devlet ve millet birlik olursa bu iş meyvesini verir. Biz devletin memurları ve hizmetkarıyız. Dönüşümü yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz. Sizin desteğiniz oldukça İstanbul'u dönüştürürüz. Devlet yandaş filan olmaz. Bunu söyleyenler sizin ve bizim çocuklarımızın geleceğini karartıyor." Oruç Reis Mahallesi'nde 72 bin 82 dönümlük alanda yenilemeye gidilecek. Dönüşümü yapılacak mekânın yüzde 80'inin park alanı yapılması planlanıyor.
ZAMAN/Buğra KARDAN


TOKİ İstanbul'un yarısını yenileyecek

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme odaklanacaklarını belirterek, İstanbul'da 1,75 milyon konutu yenileyeceklerini söyledi.

İstanbul'un Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. Esenler'de daha önce Çiftehavuzlar bölgesinde 82 dönüm yerin kentsel dönüşümüne başladıklarını Oruç Reis Mahallesi'nde ise 72 dönümlük bölgenin söz konusu olduğunu anlatan Bayraktar, “Burada 1900 civarında hane var, öbür tarafta da 800 civarında hane vardı. Bunları inşallah yapacağız. Esenler yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bir ilçe. Deprem riski bakımından birinci derecede değil ama yapıların salaş olması bakımından birinci derecede riskli bir bölge. Yani binaları salaş yapı ve depreme dayanıksız olması bakımından sinyal veren bir ilçemiz” diye konuştu. İstanbul'da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul'da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bunun yetmeyeceğini, bu sayıyı çok daha ileri noktaya götürmek gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Sizinle paylaşmak istediğim husus; kentsel dönüşüme çok ciddi destek vermemiz lazım. Bu bizim, çocuklarımızın geleceğidir, ülkemizin çağdaşlaşmasıdır. Hala bu kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan gruplar oluyor. Bu olacaktır. Ama bizler bu gecekondu bölgelerinde yaşayan, büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak bu tip aykırı çıkışları, devletin, milletin, topoğrafyanın, coğrafyanın aleyhinde olan bu tip çıkışları elimine etmemiz lazım. Bunlar bizim çocuklarımızın geleceğiyle oynuyor. Bu 72 dönüm yerde yapacağımız nedir Bu boşaltacağımız yerin zannediyorum yüzde 80'ini park yapacağız. Hakikaten İstanbul'a örnek bir park olacak bu.”

“Fakirden alıp zengine vermedik”

Bayraktar, devletin fakirden alıp zengine vermek gibi bir şey yapmayacağını vurgulayarak, “Evlere şenlik. Bu mantığı ortaya koyan, ileriye süren... TOKİ'nin 8 yılda yaptığı kentsel dönüşümlere bir bakalım. 177 yerde kentsel dönüşüm yaptık. Dünyanın en zor işidir bu. Devlet olmadan, Hükümet olmadan, mahalli idareler olmadan, millet olmadan olmaz. Kısaca, devlete rağmen bir şey yapamazsınız ama halka rağmen de bir şey yapamazsınız, başarılı olamazsınız. Burada iki ana eksen devlet ve millet el ele verecek” diye konuştu. Türkiye modern ve çağdaş olacaksa şehirleri kaçak ve salaş yapılardan kurtarması gerektiğini, bunun için TOKİ'de arkadaşlarıyla beraber özel sektörü aşan bir dinamizmle gecelere kadar çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, “Başarılı olduk olamadık o ayrı bir şey ama yaklaşık 500 bine yakın konut yaptık. Modern hayatın gerekleriyle bezenmiş yerleşim birimleri ürettik. 625 okul, 150'ye yakın sağlık tesisi yaptık. Yanında bir sürü sosyal donatılar... Bu gayretimizin devam etmesi lazım” dedi.

Devletin fakirden alıp zengine vermeyeceğini bunun suistimal olacağını, bugüne kadar böyle bir şey yapmadıklarını, bunu yapmanın da manen, madden ve yasal olarak mümkün olmadığını belirten Bayraktar, “Bunu söyleyenler hainlik yapıyorlar, önümüzü tıkıyorlar. Hiçbir vatandaşımız hakkını menfaatini kaybetsin istemeyiz ama bir adam tamamen haksız, kanunun yerinde bir şey yapmış, tabii ona karşı gelmemiz lazım. Ama bütün bunlara rağmen tapusu olana da orada oturana da hak sahibi olana da olmayana da hepsine bir şey veriyoruz ve devlet burada başka yerlerden kazanarak bunları yapıyor” görüşünü dile getirdi.

İstanbul gelecek hafta deprem zirvesine ev sahipliği yapacak

Erdoğan Bayraktar, 31 Ekim Pazar günü İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını bildirerek, “Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de TOKİ olarak gayret ediyoruz bu işi Türkiye'nin birinci gündemine oturtalım, depremde insanlar ölmesin, bu kaçak yapılar şehirleri tıkamasın, su havzalarını, tarım havzalarını, tarihi dokuyu, SİT bölgelerini yok etmesin” dedi. TOKİ olarak 8 yıldır bir görev yaptıklarını belirten Bayraktar, “Bundan sonra ana eksenimiz kentsel dönüşüm olacak, gecekondu dönüşümleri olacak. Ama devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir. Biz siyaset yapmak gibi bir hakkımız yok. Devletin memurlarıyız ve milletin hizmetçisiyiz. Biz bu işi yapacağız. Yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz. Hiçbir şey konuşmaya, devletin milletin işini engellemeye hakkımız yok. Bizim hesabımız pazara kadar değil, son noktaya kadar gayret edeceğiz. Vatanımızın, milletimizin refahı için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz Esenler'de yapmak istediğimiz de budur” diye konuştu. Projeyi Başbakan Erdoğan'ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, ürettikleri konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için “olur” aldıklarını söyledi. Ankara'da, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri yaptıklarını çok sayıda gecekondu yıktıklarını anlatan Bayraktar, “Bu kez dalga dalga İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz” açıklamasında bulundu. Halkın desteği olursa İstanbul'u dönüştürebileceklerini, burada “yandaşlığın” olmayacağını ifade eden Bayraktar, “Bunu söyleyenlerin lafını kendisine iade edin” diye konuştu.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da Oruç Reis Mahallesi'nin ilçenin en problemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, burada oturanların bazılarında tapu varken topraklarının bulunmadığını, bazılarının toprağı varken tapularının olmadığını, bir kısmının tapusunun da başka mahallelerde çıktığını ifade etti. Bölgedeki yapıların depreme karşı da dayanıksız yapılar olduğunu ve bunun için önlem alma sorumluluklarının bulunduğunun anlatan Göksu, “TOKİ ile çalışarak Esenler'i dönüştüreceğiz ve adı gibi 'esen' bir yer yapacağız” dedi. Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Oruçoğlu Mahallesi Muhtarı Rıza Taş'ın da katıldığı törende, konuşmaların ardından 72 bin metrekarelik alanda 389 adet yapı ile konut ve iş yeri toplam 1968 adet bağımsız birime ilişkin kentsel yenileme protokolü Erdoğan Bayraktar ile M. Tevfik Göksu tarafından imzalandı.
Radikal


İstanbul’un yarısı yenilenecek 

TOKİ Başkanı Bayraktar, İstanbul’daki kentsel dönüşüm ve deprem projelerine ağırlık verdiklerini söyledi. Bayraktar “İstanbul’daki 3.5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz” dedi

Yaptığı konut ve ürettiği arsalardan elde ettiği gelirleri İstanbul’un deprem riskini azaltmaya harcayan TOKİ, kentsel dönüşümü ana hedefi olarak belirledi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ olarak bundan sonra hedeflerinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek “İstanbul’daki 3.5 milyon konutun yarısını dalga dalga yenileyeceğiz” diye konuştu. Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, gecekondu ve deprem dönüşümünün Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

DEVLET BU İŞİ CİDDİYE ALIYOR

İstanbul’da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul’da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Erdoğan Bayraktar, yarın İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını da belirterek “Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de TOKİ olarak gayret ediyoruz bu işi Türkiye’nin birinci gündemine oturtalım, depremde insanlar ölmesin” diye konuştu.

‘MİLLETİN HİZMETÇİSİYİZ’

TOKİ olarak 8 yıldır bir görev yaptıklarını belirten Bayraktar “Biz devletin memurlarıyız ve milletin hizmetçisiyiz. Biz bu işi yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz” dedi. Projeyi Başbakan Erdoğan’ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için ‘olur’ aldıklarını söyledi. Bayraktar, İstanbul’da olduğu gibi Ankara’da da çok sayıda gecekondu yıktıklarını söyledi. • EKONOMİ SERVİSİ

Bayraktar: Stat inşaatı hızlı gidiyor

Erdoğan Bayraktar, dün Seyrantepe Türk Telekom Arena Stadı’nı  da gezdi. Hollanda’dan özel olarak getirilen çimler üzerinde yürüyen Bayraktar, Uzunlar-Varyap ortak girişimi tarafından yapımı sürdürülen statta işlerin hızlı gittiğini söyledi. Star


İstanbul’da 3.5 milyon konutun yarısını dalga dalga yenileyeceğiz

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ olarak bundan sonra ana eksenlerinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek, “Devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir” dedi. İstanbul’un Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Bayraktar, “Bu kez dalga dalga İstanbul’daki 3.5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz” dedi.

Bayraktar, “Esenler yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bir ilçe. Deprem riski bakımından birinci derecede değil ama yapıların salaş olması bakımından birinci derecede riskli bir bölge. Yani binaları salaş yapı ve depreme dayanıksız olması bakımından sinyal veren bir ilçemiz” diye konuştu.

İstanbul’da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul’da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bayraktar, “TOKİ’nin 8 yılda yaptığı kentsel dönüşümlere bir bakalım. 177 yerde kentsel dönüşüm yaptık. Yaklaşık 500 bine yakın konut inşa ettik” dedi.
Vatan/Nihal YUVACAN


Geri Dön