27 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Aşırı düşük teklif veren müteahhit batar

Erdoğan Bayraktar: Aşırı düşük teklif veren müteahhit batar

Erdoğan Bayraktar, müteahhitleri, TOKİ'den iş almak için aşırı düşük fiyat teklifi vermemeleri, ayrıca yüksek kar marjları konusunda uyardı



TOKİ'ye iş yapan ve belli başarı performansı gösteren müteahhitlik firmalarının temsilcileri ile TOKİ'de bir araya gelen Bayraktar, müteahhitlere, "İşi alayım diye aşırı düşük teklif veren batar. Tüm dünyada konut sektöründe kar marjı yüzde 3-4;dür. Müteahhit firmalarımızın bir anda büyük paralar kazanmanın peşinde olmaması gerekir" uyarılarında bulundu.

TOKİ'nin 400 bin konut rakamına ulaştığına işaret eden Bayraktar, ihalelerde rekabet şartlarının oluşması için çaba gösterdiklerini belirterek, işin yapılacağı araziyi görmeden ve şartnameyi incelemeden ihaleye giren müteahhitler olduğuna dikkati çekti.

Bu tür firmaların ihaleyi kazandığı zaman büyük zorluklar yaşadığını vurgulayan Bayraktar, müteahhitlere, şöyle seslendi:

"İhaleye giren firmalardan bazıları gerekli incelemeyi yapmadan, arazinin eğimini, hafriyatını, kayasını, yapısını bilmeden teklif veriyor. Gözünü karartıp teklifini de düşürdükçe düşürüyor. Sonuçta ihale kanunu gereği en düşük teklifi veren firma ihaleyi kazanıyor. Ancak hesabını iyi yapamadığı için hem bizi mağdur ediyor, hem vatandaşı hem mal aldığı yerleri ve taşeron firmayı mağdur ediyor. Kendisi de batıp gidiyor. Bunların yaşanmaması için müteahhit firmaların tekliflerini yapacakları işin gerçek değerine göre vermesi gerekiyor."

Müteahhitleri, "Tüm bu çalışmaları sizler yaptınız. Ülkemizin kalkınmasında büyük bir emeğiniz var" diye öven  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Tüm dünyada bankaları batıran, sandıkları çökerten konut sektörü, ülkemiz için ekonominin lokomotifi olmuştur. Ancak, müteahhitlerimizin şunu da bilmesini isterim ki; tüm dünyada konut sektöründe kar marjı yüzde 3-4;dür. Müteahhit firmalarımızın bir anda büyük paralar kazanmanın peşinde olmaması gerekir. İşini iyi yapan müteahhidi korumak için çaba gösteriyoruz" dedi.

TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş ise müteahhitlerin şantiyelerde işin başında bulunmasının önemine işaret ederek, ihaleyi kazanan bazı firmaların işi ehil olmayan kişilere emanet ettiklerini ve bunun da telafisi mümkün olmayan zararlara neden olduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan müteahhitlik firmalarının temsilcileri ise en düşük teklifi veren firma yerine gerçekten işi yapabileceğine inanılan firmaya ihalenin verilmesini isterken, TOKİ tarafından her hak ediş dönemlerinde talep edilen evrakların kırtasiyeciliği artırdığını, projelerin ihaleyle birlikte verilmesi gerektiğini söyledi.

Konut teslimi sırasında vatandaşlarla müteahhit firmaların karşı karşıya kalmasını önlemek için başka bir mekanizmanın oluşturulmasını öneren firma temsilcileri, yaklaşık maliyetlerin ayrıntılı ve iyi hesaplanmasını, binaların iç ve dış renklerinin seçiminde iç mimar ve uzmanların görüşlerinin alınmasını, proje hatalarıyla ilgili olarak müteahhit firmaların yaptığı uyarıların dikkate alınmasını istedi.

Müteahhitlik firmalarının temsilcileri, belediyeler, TELEKOM ve TEDAŞ gibi kuruluşların TOKİ konutlarının bulunduğu yerlerde kendi altyapılarını da müteahhit firmaya yaptırmaya çalışmasından şikayet etti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, dile getirilen sorunların çözümü için müteahhitlerden oluşturulacak 10-15 kişilik bir ekip ile TOKİ yetkililerinin, kendisinin başkanlığında Kurban Bayramı sonrası ortak bir çalışma toplantısı yapmasına karar verdi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Müteahhitlere düşük fiyat ve aşırı kâr uyarısı

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitleri, TOKİ'den iş almak için aşırı düşük fiyat teklifi vermemeleri, ayrıca yüksek kar marjları konusunda uyardı. TOKİ'ye iş yapan ve belli başarı performansı gösteren müteahhitlik firmalarının temsilcileri ile Toplu Konut İdaresi'nde bir araya gelen Bayraktar, müteahhitlere, ''İşi alayım diye aşırı düşük teklif veren batar. Tüm dünyada konut sektöründe kar marjı yüzde 3-4'dür. Müteahhit firmalarımızın bir anda büyük paralar kazanmanın peşinde olmaması gerekir'' uyarılarında bulundu.

GÖRMEDEN GİRİYOR
TOKİ'nin 400 bin konut rakamına ulaştığına işaret eden Erdoğan Bayraktar, ihalelerde rekabet şartlarının oluşması için çaba gösterdiklerini belirterek, işin yapılacağı araziyi görmeden ve şartnameyi incelemeden ihaleye giren müteahhitler olduğuna dikkati çekti. Bu tür firmaların ihaleyi kazandığı zaman büyük zorluklar yaşadığını vurgulayan Bayraktar, müteahhitlere, şöyle seslendi: ''İhaleye giren firmalardan bazıları gerekli incelemeyi yapmadan, arazinin eğimini, hafriyatını, kayasını, yapısını bilmeden teklif veriyor. Gözünü karartıp teklifini de düşürdükçe düşürüyor. Sonuçta ihale kanunu gereği en düşük teklifi veren firma ihaleyi kazanıyor. Ancak hesabını iyi yapamadığı için hem bizi mağdur ediyor, hem vatandaşı hem mal aldığı yerleri ve taşeron firmayı mağdur ediyor. Kendisi de batıp gidiyor. Bunların yaşanmaması için müteahhit firmaların tekliflerini yapacakları işin gerçek değerine göre vermesi gerekiyor.''
Sabah

TOKİ'den ‘düşük fiyat' ‘aşırı kâr' uyarısı

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitleri, TOKİ'den iş almak için aşırı düşük fiyat teklifi vermemeleri, ayrıca yüksek kâr marjları konusunda uyardı.

TOKİ'ye iş yapan müteahhitlik firmalarının temsilcileri ile bir araya gelen Bayraktar, müteahhitlere “İşi alayım diye aşırı düşük teklif veren batar. Tüm dünyada konut sektöründe kâr marjı yüzde 3-4'dür. Müteahhit firmalarımızın bir anda büyük paralar kazanmanın peşinde olmaması gerekir” uyarılarında bulundu. 
Star


Geri Dön