Kentsel Dönüşüm

Erdoğan Bayraktar: Ülke kadastrosunun yüzde 95’ini bitirdik!

INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information) Direktifi Yıllık Konferansı, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Konferansın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptı

Bu yıl ilk defa Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkede düzenlenen INSPIRE Konferansı, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Hükümetimiz 2023 hedefi yolunda yenilikçi uygulamalarla vatandaşın hayatını kolaylaştıran, herkese, her yerde hizmet sunan bir anlayış ile çalışmalarına devam etmektedir.  Bilgi ve teknolojinin bir arada kullanıldığı sistemleri, devlet ve özel sektör uygulamalarında kullanmaya devam ederek, gelişmişliğin zirvesinde yer alacağız” dedi.

Avrupa içinde çevreyle ilgili mekânsal verilerin kamu kurumları arasında paylaşılmasına ve mekânsal bilgilere kamunun erişiminin daha kolay hale gelmesine olanak sağlayan INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information) Direktifi Yıllık Konferansı, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Bu yıl ilk defa Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkede düzenlenen konferansın ana teması çevre bilgisi ve yeniliğin paylaşımı. Yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 1000 kişilik bir katılımın olduğu konferans 27 Haziran tarihine kadar sürecek.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının evsahipliğinde, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün organizasyonuyla düzenlenen konferansın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, INSPIRE Konferansı’nın Türkiye’de düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Ülkelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için bilgi ve teknolojilerini etkin ve verimli kullanmaları gerekiyor. Bunu başarmış ülkeler bugün bilgi ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kurarak hayatlarını kolaylaştırmış ve gelişmişliğin zirvesine oturmuşlardır. Türkiye olarak bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim ve kullanım alanında son yıllarda çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdik. Ülkemiz son 10 yılda genişbant erişimi ve mobil iletişiminin yaygınlaşması ile sektörel büyümede gurur verici seviyeye ulaştı. 2023 hedefi yolunda hükümetimiz bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin kullanan, kamu hizmetlerini hızlandıran, yenilikçi uygulamalarla vatandaşın hayatını kolaylaştıran, herkese, her yerde hizmet sunan bir anlayış ile çalışmalarına devam etmektedir.  Bilgi ve teknolojinin bir arada kullanıldığı sistemleri, devlet ve özel sektör uygulamalarında kullanarak, gelişmişliğin zirvesinde yer alacağız” dedi.

Bilişim ve teknolojinin, günümüz dünyasında kentlerin de yeniden şekillendirilmesinde rol alan en önemli olgulardan biri olduğunu anlatan Bayraktar, “Bilgi teknolojileri, sağladığı altyapı ile kente ilişkin bilgilerin yönetilmesi ve yaşam alanlarının iyileştirilmesine hizmet etmektedir. Kent bilgisi kentliye hizmet eden altyapı, çevre, inşaat, ulaştırma, enerji, turizm, tarım, haberleşme, güvenlik ve diğer tüm sektörlerce üretilen ya da kullanılan bilgilerin bütününden oluşmaktadır. Bilgi teknolojileri, çarpık kentleşme ve şehirlerin hızlı büyümesinin neden olduğu ve giderek artan sosyal, ekonomik ve ekolojik problemlerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve çözümlenmesi için kent bilgisinin yönetilmesinde, mekansal planlama ve kentsel dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesinde önemli bir karar destek aracıdır” diye konuştu.

Türkiye mekânsal veri altyapısını oluşturuyoruz

Bakanlık olarak yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturma hedefi doğrultusunda bilişimin sunduğu tüm imkânları kullandıklarını vurgulayan Bayraktar, “6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında riskli alanların belirlenmesi ve dönüşüm alanlarının planlanmasında bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaktayız. Her tür plan sosyal, ekonomik ve mekansal olmak üzere üç ayak üzerine oturmaktadır. Planlamanın niteliği, sağlanan mekansal verinin içeriği ve hacmiyle doğrudan ilişkilidir. Türkiye, INSPIRE direktifine paralel olarak, mekânsal veri altyapısını oluşturmak için çalışmalarını sürdürmektedir” dedi. 

Vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve niceliği artırılacak

Bayraktar şunları söyledi: “Bakanlığımız bir taraftan ulusal coğrafi bilgi sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair çalışmaları yürütürken diğer taraftan yerel yönetimlerin planlama, harita, altyapı ve üstyapıya ilişkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin standartlarının belirlenmesi ve yaygın bir şekilde kullanılmasını teşvik ve ulusal coğrafi bilgi portalı’nı işletme görevini de yerine getiriyor. Türkiye ulusal coğrafi bilgi sisteminin kurulması ile coğrafi bilgilerin ortak altyapı üzerinden kullanıcılara sunulması, coğrafi verilerin, tüm kullanıcı kurumların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde içerik standartlarının oluşturulması ve coğrafi veri değişim standartlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ulusal coğrafi bilgi sistemi altyapısının kurulması ile birlikte çalışabilir coğrafi veri standartları belirlenerek; e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması sağlanacak ve vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve niceliği arttırılacaktır. Bu sayede veri paylaşımı sağlanarak mükerrer veri üretiminin önlenmesi neticesinde kaynak israfının önüne geçilecek, doğru ve güncel coğrafi bilgiye erişim sağlanması ile karar destek süreçleri iyileşecek ve kamuda etkin yönetime hizmet edilecek, veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri iyileşecektir.” 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin yasanın çıktığını anımsatarak, “81 valiliğimize, 81 belediyemize yazı gönderdik. Bize riskli binaları, riskli bölgeleri bildirecekler. Bu doğrultuda hangi belediyemiz başarılı olmuşsa, hangi belediyemiz vatandaşı ikna etmişse, razı olan ve isteyen vatandaşlardan başlayacağız” dedi. 

Türkiye olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim ve kullanım alanında hızlı bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, Türkiye’nin son 10 yılda genişbant erişimi ve mobil iletişimin yaygınlaşmasıyla sektörel büyümede gurur verici seviyeye ulaştığını kaydetti. 

Bakanlığın, yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturma hedefi doğrultusunda bilişimin sunduğu bütün imkanları kullanmaya devam ettiğine işaret eden Bakan Bayraktar, yeni çıkan kanun kapsamında, riskli alanların belirlenmesi ve dönüşüm alanlarının planlanmasında bilgi teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanıldığını ve kullanılacağını belirtti. 

Bakan Bayraktar, “Bu doğrultuda 81 valiliğimize ve 81 belediyemize yazı yazarak bir birliktelik oluşturma doğrultusunda riskli alanların ve riskli yapıların belirlenmesi noktasında çalışmamızı başlattık. Bu noktada, bu coğrafi bilgi sistemleri ve INSPIRE’nin çok ciddi katkısı olacağı muhakkaktır” dedi. 

Bakanlığın bir taraftan ulusal coğrafi bilgi sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair çalışmaları yürütürken diğer taraftan yerel yönetimlerin planlama, harita, altyapı ve üst yapıya ilişkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin standartlarının belirlenmesi ve yaygın bir şekilde kullanılmasını teşvik ve ulusal coğrafi bilgi portalını işletme görevini de yerine getirdiğini anlatan Bakan Bayraktar, ulusal coğrafi bilgi sistemi altyapısının kurulması ile çalışabilir coğrafi veri standartları belirlenerek; e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasının sağlanacağını ve vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve niceliğinin arttırılacağını dile getirdi. 

Bakan Bayraktar, “Bu sayede veri paylaşımı sağlanarak mükerrer veri üretiminin önlenmesi neticesinde kaynak israfının önüne geçilecek, doğru ve güncel coğrafi bilgiye erişim sağlanması ile karar destek süreçleri iyileşecek ve kamuda etkin yönetime hizmet edilecek, veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri iyileşecektir” dedi.

Bakan Bayraktar, bakanlık bünyesindeki coğrafi bilgi sistemlerini, ülke genelinde çok daha ileri düzeyde yaygınlaştırmayı, hedeflediklerini söyledi.

“Ülke kadastrosunun yüzde 95’ini bitirdik”

Bakanlığın, kent bilgi sistemi standartlarının belirlenmesi için yürüttüğü çalışmalar neticesinde, kent bilgi sistemlerine ilişkin veri standartları, iletişim protokolleri ve sistem mimarisini tanımladığını anlatan Bakan Bayraktar, vatandaşların parsel bilgilerini, imar planları bilgilerini evinden, bilgisayarından rahatlıkla görebilecekleri bir ortam sağlanacağını ifade etti. 

Bakan Bayraktar, “Proje, kentsel verilerin standart bir şekilde paylaşılmasını sağlayacaktır. Güncel ve nitelikli verinin elde edilmesiyle, yerel yönetimlerin iş süreçleri iyileşecek, gelir takibi kolaylaşacak ve karar destek mekanizmaları hızlanacaktır” diye konuştu.

Tapu ve kadastro sisteminde de ciddi gelişmeler kaydettiklerini, ülke kadastrosunun yüzde 95’ini bitirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, TAKBİS çalışmaları ile çok amaçlı arazi bilgi sistemini kurarak, diğer kurum ve kuruluşlara entegre bir e-devlet projesi oluşturduklarını anlattı.

Bakan Bayraktar, “2001 yılında başlatılan TAKBİS projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde, yurt genelindeki 55 milyon parselin tapu kayıtları sayısal ortama aktarıldı. Ayrıca bunlardan 40 milyon parselin tapu ve kadastro entegrasyonu tamamlandı. TAKBİS kapsamında 957 tapu müdürlüğünün veri giriş işlemleri bitmiş olup on-line hizmet vermektedirler” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan “yapı denetimi” çalışmalarında firmaların, yapısını, denetçi personelini ve çalışma sistemlerini kontrol edebildikleri yeni bir yapı denetim sistemi uygulamasına geçildiğini söyleyen Bakan Bayraktar, coğrafi bilgi sistemleri sayesinde bundan sonra Türkiye’de gerek yapı ruhsatlarının gerek inşaatlar bittikten sonra iskan müsaadelerinin çok daha kolay verilebileceğini, fakat denetimlerin çok daha ciddi bir hal alacağını, denetim sistemlerinin gerek belediyeler gerekse yapı denetim kuruluşları tarafından yine bu coğrafi bilgi sistemleri sayesinde üç boyutlu otofoto sistemlerinin oluşturulması sayesinde çok daha ciddi bir konuma geleceğini belirtti. 

“Şu anda çok talep var”

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, Türkiye’de afet riski taşıyan binalar, afet riski olan bölgelerin dönüştürülmesi için çok ciddi bir sürece girdiklerini belirterek, “Yasamız çıktı. Bunun için 81 valiliğimize, 81 belediyemize yazı gönderdik. Önemli 5 vilayetimizde İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit ve Sakarya, alt belediyelerine de yetki verdik, bize riskli binaları, riskli bölgeleri bildirecekler. Bu doğrultuda hangi belediyemiz başarılı olmuşsa, hangi belediyemiz vatandaşı ikna etmişse razı olan ve isteyen vatandaşlardan başlayacağız. İstemeyenleri biraz daha sonraya bırakacağız” dedi. 

Şu anda çok talep olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, çok acil risk taşıyan binaların da öncelikleri olduğunu vurguladı.

Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin hemen hemen her tarafından talep var. Diyarbakır’dan da var Gaziantep’ten de var. Ama bizim için tabi deprem aksı üzerindeki şehirler önemli, nüfusun ve ekonominin yoğun olduğu şehirler önemli. Yoğun bir şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Süreç başladı” diye konuştu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa, yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman yaklaşık bin kişi katılıyor.