Genel

Erdoğan Bayraktar: Çevre kirliliğine vize koyma imkanı yoktur!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Çevre kirliliğine vize koyma imkanı yoktur. Bir yerde yapılan hava kirliliği, atıklar için tesisin yapılmaması, bir denizin kirletilmesi Akdeniz havzasında kıyısı bulunan 20 ülkeyi ilgilendirmektedir.” dedi..

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevre kirliliğinin bir ülkenin tek başına aldığı tedbirlerle çözülebilecek bir sorun olmadığını söyledi. Bayraktar, “Çevre kirliliğine vize koyma imkanı yoktur. Bir yerde yapılan hava kirliliği, atıklar için tesisin yapılmaması, bir denizin kirletilmesi Akdeniz havzasında kıyısı bulunan 20 ülkeyi ilgilendirmektedir.” dedi.


Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi çerçevesinde ‘18. Taraf Ülkeler Toplantısı’ İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Israil Çevre Bakanı Amir Peretz, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Icra Direktörü Yardımcısı İbrahim Thiaw, Malta Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Leo Maria Brincat, Hırvatistan Çevre ve Doğanın Korunması Bakanı Mihael Zmajlovic ve çok sayıda ülke temsilcisi katıldı.


Toplantıda konuşan Bakan Bayraktar, Akdeniz'in dünyanın en önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi. Coğrafi konum açısından dünyanın en önemli odak noktalarından birinin Akdeniz olduğunu belirten Bayraktar, “Tarihin oluşumuna ve tarihin gelişmesine eşiklik, tanıklık eden Akdeniz, bugün dünyamızın geldiği nokta itibariyle, sanayileşme ve şehirleşmenin getirdiği olgu itibariyle kirlenmeyle karşı karşıyadır.” ifadelerini kullandı.


Çevrenin kirletildikten sonra değil kirletilmeden korunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Tüm dünyadaki deniz seviyelerinin olağan dışı bir hızla yükseldiğini göz önünde bulunduran paneller, Akdeniz'deki deniz seviyesi, önümüzdeki 80 yıl içerisinde, 40 ila 80 santim arasında yükselebileceğini tahmin etmektedirler. Akdeniz kıyısında artan kentleşme ve nüfusa paralel olarak ortaya çıkan en önemli sorunlarından biri deniz çöpleri, atık yönetimi ve atık su sorunudur. Akdeniz'deki deniz çöpleri sorunu büyük ölçüde düzenli depolama sistemine sahip olmayan kıyıdaki şehirlerden kaynaklanmaktadır.” diye konuştu. 


Çevre konusunda dünya ülkelerinin daha hassas bir konuma geldiğine aktaran Bayraktar, şöyle devam etti: “Çin, Hindistan gibi ülkeler hatta Amerika çevre konusunda Danimarka'nın öne sürdüğü Birleşmiş Milletler'in benimsediği çevre kriterlerini tam olarak benimsemedikleri bugün ortadadır.” 


Çevre kirliliğinin bir ülkenin tek başına aldığı tedbirle çözülebilecek bir sorun olmadığını belirten Bayraktar, “Çevre kirliliğine vize koyma imkanı yoktur. Bir yerde yapılan hava kirliliği, atıklar için tesisin yapılmaması, bir denizin kirletilmesi Akdeniz havzasında kıyısı bulunan 20 ülkeyi ilgilendirmektedir. Tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Bu bakımdan Barcelona Sözleşmesi son derece önemlidir.” dedi.


Bakan Bayraktar'ın başkanlığında gerçekleşen ve ‘Çevre Dostu Şehirler’ ana teması ile düzenlenen toplantıda, Akdeniz'in korunması için alınması gereken tedbirler değerlendiriliyor.


Haber 7