Erdoğan Bayraktar : Fikirtepe baştan aşağıya inşa edilecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Kentsel Dönüşüm ile Türkiye’nin fotoğrafı değişiyor...
İlk olarak İstanbul Esenler ve Kadıköy’de başlatılan kentsel dönüşüm gün geçtikte tüm Türkiye’ye yayılıyor, Türkiye’nin fotoğrafı değişiyor.
Büyük projeler üreteceğiz...
Türkiye’nin gelişimini kentsel dönüşümle destekleyerek, bu gelişime paralel olarak marka kentler oluşturacaklarını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin bir an önce niteliksiz ve dayanıksız yapı stoğundan kurtulması gerektiğini söyledi. Bayraktar; “Türkiye için kentsel dönüşümün ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu büyük dönüşüm projelerini hayata geçirerek anlatacağız. Türkiye’nin mevcut konut stoğunun büyük bir kısmı ne yazık ki dayanıksız ve sağlıksız durumda. Stoktaki binaların birçoğu enerji verimi olmayan, yalıtımsız, kaynakları doğru kullanmayan, binalardan oluşuyor. Bu niteliklere sahip yaklaşık 14 milyon konutun elden geçmesi, içlerinden 6,5 milyonunun yıkılıp yerine çevre ve şehir dostu binalar, kentler inşa edilmesi gerekiyor” dedi.
Kentsel dönüşüm kaçamayacağımız bir mecburiyet
Kentsel dönüşümün artık bir zorunluluk haline geldiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de deprem doğuran, toplam 24 bin 500 kilometre uzunluğunda canlı fay hattının olduğunu söyledi. Dayanıksız ve sağlam olmayan yapı stoğunun olası bir depremde çok ağır yaralar alacağını kaydeden Erdoğan; “Ülke zenginliğinin yüzde 90’ı potansiyel deprem tehlikesi altında. Bu perspektiften bakıldığında da kentsel dönüşümün kaçamayacağımız bir mecburiyet olduğunu söylemek mümkün” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümde tüm kamu kurumlarına ve özel kurumlara büyük görevler düştüğünün altını çizen Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün tek bir kurum tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, kanunlarda sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na değil belediyelere de yetkinin verildiğini söyledi.
Kentsel dönüşümden sonra istihdam artacak, yoksulluk azalacak
Kentsel dönüşümden sonra Türkiye’yi daha da güzel günlerin beklediğini söyleyen Bakan Bayraktar, “Dönüşümle beraber afet sonrası oluşan can ve mal kayıpları büyük ölçüde azalacak. Salaş ve dayanıksız yapıların yerine, enerji tasarruflu modern binalar inşa edilecek. Ekonomimiz canlanacak, üretim ve istihdam artacak, yoksulluk azalacak. Kentsel dönüşümden sonra şehirler artık daha ferah bir forma kavuşacak. Okullar, kreşler, parklar, dini tesisler, bisiklet yolları ile bezenmiş modern yerleşim birimleri oluşacak. Şehirlerimiz ve kasabalarımız, güzelleşecek, ulaşım ağı, meydanlar ve yeşil dokusuyla daha yaşanılır hale gelecek. İnşaat sektöründe de teknik müşavirlik sektörü gelişecek, istihdam artacak” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin ülke fotoğrafını değiştireceğiz
Türkiye’de özellikle, son 10 yılda konut açığının giderilmesi ve mevcut konut stokunun yenilenmesi kapsamında, ciddi çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bayraktar; “ Şimdiye kadar gerek TOKİ gerekse de belediyelerce kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri gerçekleştirildi. Özellikle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından son 10 yılda; başta kentsel dönüşüm uygulamaları olmak üzere, birçok projeyle 500 binin üzerinde konut üretildi. Özel sektör dâhil son 10 yılda 5 milyon konut üretildi. Bugüne geldiğimizde, kentsel yenileme programı kapsamında TOKİ tarafından belediyelerle birlikte ülkemizin dört bir yanında birçok alanda dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Böylece şehirlerimizin yüzü gülecek, şehirlerimiz güzelleşecek. Dünyaya verdiğimiz şehir fotoğrafları da modern bir fotoğraf olduğu için dünyadaki konumumuz, itibarımız ciddi şekilde artmış olacak” dedi.
Kentsel dönüşümü uzun vadeli olarak tasarladık
Kentsel dönüşümü program kapsamında uzun vadede yapacaklarını söyleyen Bakan Bayraktar, bütüncül bir strateji izlediklerini söyledi. Bayraktar; “Kentsel dönüşümü uzun vadeli bir sürece yaymayı planladık. Dönüşüm yaparken doğal dokunun zedelenmesine göz yummayacağız. Gayet sade, anlaşılabilir yasalarla, gerçeğe en yakın planlama ile dönüşümü yapacağız. Evlerini bize teslim edenlere de esnek davranıp, kira desteği, faiz indirimi, konut sertifikası gibi kolaylıklar sunacağız. Kamu sektörü ve özel sektörlerden sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimle konuşup fikir alışverişinde bulunacağız” şeklinde konuştu.
“Fikirtepe baştan aşağıya inşa edilecek”
5 Ekim 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde İstanbul Esenler’de başlatılan çalışmalar kapsamında Kadıköy’de de dönüşüm çalışmalarının hızla sürdüğünü dile getiren Bakan Erdoğan Bayraktar; “Toplam 150 hektar büyüklüğünde bir alan olan Fikirtepe'de 4 bin 500 parsel var. Bunun yüzde 60'ı, 200 metrekarenin altında büyüklüğe sahip. Söz konusu alanın yüzde 95'i özel mülkiyet, kalan yüzde 5'i ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve kamuya ait. Bu parseller, İBB tarafından yapı adaları olarak birleştirildi ve şimdi toplam 57 yapı adası haline getirildi. Bazı yapı adaları; ticaret-hizmet, bazıları ticaret-hizmet-konut, bazıları ise konut olarak düşünülüyor. Bu parsellere, nitelikli yapıları, yeşil alanları, parkları, eğlence merkezleri ve alışveriş merkezleriyle modern bir yerleşim alanı oluşturacağız. Bu hedeflere ulaştığımız takdirde, Fikirtepe'yi baştan aşağı inşa etmiş olacağız. Böylece; meydanları, parkları ve yeşil alanları yeterli, marka şehirler oluşturarak; insanımızın daha mutlu ve daha huzurlu yaşamasını sağlamış olacağız.” dedi.
Tüm Türkiye’den Kentsel Dönüşüme büyük destek veriliyor...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Altındağ Belediyesi'nce Başpınar Mahallesi'nde kentsel dönüşümün başlatılması dolayısıyla düzenlenen törende kentsel dönüşümün zor bir iş olduğunu tüm Türkiye'de vatandaşların kentsel dönüşüme müthiş destek verdiğini belirterek, ''Bu destek oldukça, var gücümüzle bu dönüşümleri yapacağız'' dedi.
Türkiye'nin hemen hemen her tarafında vatandaşların kentsel dönüşüme sahip çıktığını dile getiren Bakan Bayraktar, Altındağ'da bugüne kadar 10 bölgede kentsel dönüşüm yapıldığını, konutların büyük bölümünün de teslim edildiğini bildirerek, “Başkente ve Altındağ'a gecekondu, çarpık yapılaşma olgusu yakışmıyor, Ankara'nın girişindeki o çirkin yapıları değiştirmeye çalıştık, büyük ölçüde dönüştürdük. Daha da güzel olacak. Dalga dalga, adım adım değiştireceğiz'' dedi.