Genel

Erdoğan Bayraktar: İstanbul finans merkezi olma yolunda!

Erdoğan Bayraktar Türkiye'nin 61. Hükümeti döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulduğunu, bu kapsamda Avrupa ile bütünleşerek çevre konularına daha duyarlı boyut kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Londra’nın finans mer­kezinden sorumlu temsilcisi City Belediye Başkanı Lord Alderman Roger Gifford ve Birleşik Krallık heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, İstanbul Finans Merkezi'nin kendileri için son derece önemli olduğu­nu söyledi.


Londra, ABD ve çeşitli yerlerdeki finans merkezlerinde incelemelerde bulunduk­larını anlatan Bakan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi'ni, Ataşehir'de araziye uyarak, yaklaşık 700 bin metrekare alan­da oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.


Bakan Bayraktar, konuklarına İstanbul Finans Merkezi'nin maketini göstere­rek, "Bu merkez, İstanbul Finans Mer­kezi'nin bir çekirdeğidir. Daha çeşitli merkezlerde de İstanbul'un tamamının finans merkezi olma özelliğini köpürt­mek istiyoruz" diye konuştu. Londra'nın son dönemde Türkiye'ye ya­kınlığını önemsediklerini belirten Bakan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi konu­sundaki beraberliğin, başlattıkları kentsel dönüşüm seferberliği noktasında da yaşanmasını istediklerini kaydetti.


Türkiye'de hem çevre hem de şehirleşme konusunda yeni vizyon ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Bayrak­tar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 61. Hüküme­ti döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlı­ğının kurulduğunu, bu kapsamda Avrupa ile bütünleşerek çevre konularına daha duyarlı boyut kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.


Hükümetleri döneminde 14 olan büyükşehir sayısını 30'a çıkardıklarını anlatan Ba­kan Bayraktar, "Hem imar bütünlüğünü hem yapılaşma silüetini yeni düzene, yeni anlayışa getirmeye çalışıyoruz" dedi. Büyükşehirlerde vilayetle belediye sınır­larını çakıştırdıklarını anlatan Bakan Bay­raktar, "Yani büyükşehir belediye baş­kanı bütün ilçelerin, beldelerin, köylerin imarından, her şeyinden sorumlu olacak" diye konuştu.


"AB'nin çevrecilik kriterlerine uymaya gayret ediyoruz"


Bakan Bayraktar, AB'nin çevrecilik kri­terlerine uymaya gayret ettiklerini belir­terek, katı atık tesislerini büyük ölçüde yenilediklerini ve rehabilite ettiklerini, atık su arıtma tesisi konusunda da büyük mesafe aldıklarını vurguladı. Deniz kıyılarında artık daha sıkı denetim­ler yaptıklarını ve gemi atıklarını toplama­ya çalıştıklarını ifade eden Bakan Bayrak­tar, tüm Türkiye'de hava kalitesini günlük ölçtüklerini, sadece Marmara Bölgesi'nde 36 hava kalitesi ölçüm istasyonunun bu­lunduğunu bildirdi.


Bakan Bayraktar, Türkiye'de şu anda yak­laşık 20 milyon birim konut stokunun ol­duğunu, bunlardan 6,5 milyonunun mut­laka yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Bu bakımdan Türkiye genelinde ömrünü tamamlamış, mühendislik hizmeti alma­mış, enerjiyi savuran, afetlere ve depre­me dayanıksız konutları yıkmaya devam ettiklerini aktaran Bakan Bayraktar, 20 yıl sürmesi planlanan proje çerçevesinde senede yaklaşık 300 bin konutu yıkmayı planladıklarını kaydetti.


Bakan Bayraktar, bu çerçevede Londra Belediyesi ile çok yakın işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi.


"Türkiye'ye faydalı olacağımıza inanıyorum"


Londra'nın finans merkezi olan City Bele- diyesi'nin Başkanı Lord Alderman Roger Gifford da İstanbul'da finans merkezinin kurulacağı alanı görme fırsatı buldukları­nı belirtti.


Gifford, kurulacak merkezin fiziki altya­pısının yanı sıra entelektüel altyapı çalış­malarına nasıl katkı sağlayabileceklerinin yollarını aradıklarını anlatarak, onlarca yıldır kazandıkları deneyimler sayesinde Türkiye'ye faydalı olacaklarına inandığını söyledi.


"Kızmışlardır diye pek gitmek istemiyorum"


Bakan Bayraktar'ın kentsel dönüşümle ilgili sözlerini değerlendiren Gifford'un "Anlatılanlara göre, Türkiye'deki müteah­hitlik firmalarından büyük miktarda hisse almam gerekli" demesi, gülüşmelere ne­den oldu.

Bahsedilen planlan son derece heyecan uyandırıcı bulduğunu, gördüklerinden ve anlatılanlardan çok etkilendiğini ifade eden Gifford, Bakan Bayraktar ve ekibini Birleşik Krallık'ta ağırlamaktan da mem­nuniyet duyacaklarını söyledi.


Gifford, Londra'nın çok büyük bir şehir olduğunu ama Liverpool gibi kentleri gör­melerinden de memnuniyet duyacakları­nı dile getirerek, şöyle konuştu:


"Liverpool, son zamanlarda başlattığı Atlanta'ya geçiş limanı görevi görecek 50 milyon pauntluk projeyle gerçekten çok büyük bir yenileşme içerisine giren bir şehir. Aynı şekilde İngiltere olarak son dönemde yenilenebilir enerji alanında çok büyük yatırımlar yaptık. Bu alandaki uzmanlığımızı Türkiye ile paylaşmaktan büyük memnuniyet duyacağız."


Bakan Bayraktar, "Davet için teşekkür ediyorum. Londra'ya gittik ama Liverpo- ol'a gitmiyoruz. Trabzonluyum. Trab- zonspor, yıllar önce Liverpool’u yenmişti. Belki bize kızmışlardır diye pek gitmek istemiyorum" şeklindeki sözleri heyette- kileri güldürdü. Gifford da "Rövanşı almak fırsatını kaçır­mak istemiyoruz” sözleriyle Bakan Bayraktar’a cevap verdi.



Çevre ve Şehir