Genel

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm Türkiye'nin şartıdır!

Yapı Denetimi, Deprem ve Statik Sempozyumu'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "Mutlaka, Türkiyenin kentsel dönüşümü, deprem dönüşümü, afet dönüşümü artık olmazsa olmazıdır" dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Mutlaka, Türkiyenin kentsel dönüşümü, deprem dönüşümü, afet dönüşümü artık
 olmazsa olmazıdır" dedi.

Bayraktar, Yapı Denetimi, Deprem ve Statik Sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, yapı denetimi konusundaki bilinçlendirmenin önemine işaret ederek, bu bilinçlendirmenin herkesin görevi olduğunu belirtti.

Bunun topyekun bir süreç olduğunu ifade eden Bayraktar, çok çeşitli boyutları olan bir çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mühendislik mesleğinin, mesleki ve eğitim anlamında çok törpülendiğini kaydeden Bayraktar, ara teknik eleman konusunda da Türkiyenin çok geriye düştüğünü ifade etti. Bayraktar, yapı sektöründe, esasında, uygulamada sıkıntı olduğunu belirterek, ara teknik eleman sorununu halletmeden sorunun üstesinden gelinmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Türkiyedeki depremlerde, son 100 yıl içinde 110 bin kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Bayraktar, depremlerin çok acı tecrübeler yaşattığını anımsattı.

Yapı denetim kuruluşlarının, bu yıl itibariyle Türkiyenin bütün illerine yayıldığını kaydeden Bayraktar, özel sektörden de bilgi alıp yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret etti.

Bayraktar, afet riski altındaki alanların ve buralardaki konutların dönüştürülmesinin, çok daha öncelik ve önem taşıdığını belirtti. Eş zamanlı hareket edilmesinin gerekliliğine işaret eden Bayraktar, yapı denetim kuruluşlarına bu dönüşüm sırasında çok ciddi görevler düşeceğini söyledi.

"Yapı denetim kuruluşları, arkadaşlar üzerinize almayın, tenzih ederim iyi kuruluşları, merdiven altı kuruluşlar" diye konuşan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de kurdum yapı denetimi kuruluşu. Ben kendim inşaat mühendisiyim, büyük oğlum mimar, ikinci oğlum inşaat mühendisi, damadım inşaat mühendisi, yeğenlerimin iki tanesi inşaat mühendisi. Yani öyle inşaat mühendisi bir ailedeniz.

Yüzde 3 çok değil, maliyeti yüzde 3ü bu işin çok değil. Ama yüzde 3 dediğin zaman, yapı denetim kuruluşu daha çok gidip müteahhidin değneğinin altına giriyor. İşte senet imzalıyor veriyor. Basın burada dinliyor, dinlesin. Olan bir şey, olan bir şeyi duysun. Suçsa, neyse karşılığını görelim. Vermiyor muyuz yani Ben biliyorum. Pazarlık yapıyorsun 800 bin liraya. Yok diyor. Kardeşim ben sana bunun yüzde 40ını veririm. 500 bin liralık senet imzalıyorsun veriyorsun. Parayı bir taraftan alıyorsun, öbür taraftan veriyorsun. Kayıt dışı ekonomi
 oluyor, naylon fatura oluyor. Bir sürü sıkıntılar çıkıyor.

"DEPREMLERDE TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 15 GERİYE DÜŞTÜ"

Türkiyenin inşaat firmalarının çok önemli başarılara imza attığını ve dünyanın bir çok yerinde iş yaptığını belirten Bayraktar, "Ama ne yapıyoruz biz Gittiğimiz zaman orada biz oyun kurucu değiliz, senaryo yazarı da değiliz, şartnameleri yapıcı da değiliz. Ne oluyor Adeta işi alsak bile birinci elden, çok zor ortakla alıyoruz. Yüzde 70-80 ortaklı iş alabiliyoruz. Oyun kuran başkaları olduğu için, malzemeyi onun dediği yerden alıyoruz, müşavirliği onun dediği adam yapıyor, hak edişleri onun dediği gibi ödeniyor. Biz istenilen karı elde edemiyoruz. Adeta taşeron gibi çalışıyoruz" diye konuştu

Son 100 yıldaki depremler nedeniyle Türkiye ekonomisinin göreceli olarak yüzde 15 geriye düştüğüne işaret eden Bayraktar, "Sırf Marmara ve Düzce depremlerinde, ekonomimizin yüzde 10-12si gitti" dedi.

Bayraktar, 7.2lik bir deprem söz konusu olduğu takdirde, İstanbulda Fatih, Eminönü, Bahçelievler ve Zeytinburnunda, 110 bin binanın yıkılacağını hesapladıklarını ifade ederek, bunun altından kalkılamayacağını söyledi. Bakan Bayraktar, "Mutlaka, Türkiyenin kentsel dönüşümü, deprem dönüşümü, afet dönüşümü artık olmazsa olmazıdır" diye konuştu.

"YAPI DENETİMİNDE BİZ YENİ BİR ŞEY İCAT EDEMEYİZ"

"Yapı denetiminde biz yeni bir şey icat edemeyiz" diyen Bayraktar, dünya ne yaptıysa, onlardan daha çok çalışarak ve onlardan esinlenerek, Türkiyenin kendi şartlarına uygun sistemin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, Türkiyenin bunu yaparken, en önemli ve avantajlı argümanının, genç ve dinamik nüfusu olduğunu kaydetti.

Yapı denetimlerinin de çok sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, mühendislerin de ekonomik durumlarının iyileştirilmesinin önemine işaret etti.

"Bizim elimizdeki en büyük argüman çok çalışmak ve çok sorumluluk almaktır" diye konuşan Bayraktar, kademeli şekilde, herkesin kendi oranı nispetinde sorumlu olma sisteminin getirilmesi ve şikayet müessesesinin işletilmesi gerektiğini söyledi. 

"5 TANE YAPI DENETİMİ ŞİRKETİ KURDURAN VAR"

Bayraktar, "5 tane yapı denetim şirketi kurduran var. Bir tanesini kapatıyorsun, öbürüyle devam ediyor. Öbürünü kapatıyorsun, öbürüyle devam ediyor. Baş edemiyorsun ki... Yani bütün bunları, hepsini elden geçirmemiz lazım. Bunun için biz kararlıyız" dedi.

Müteahhitlerin de kaliteli iş yürütmesinin önemine işaret eden Bayraktar, teknik müşavirlik kuruluşlarının elden geçirileceğini belirtti. Bayraktar, "Ama serbest ticaret sistemini de tahrip etmeden, ciddiyetini de kaybetmeden, devletin denetim sorumluluğu mekanizmasını da en etkin bir şekilde işin içerisine koymak suretiyle bu işi yoluna koyacağız. Biz burada kamu kuruluşlarının da bir şekilde, yine teknik müşavirlikler tarafından denetlenmesinin de önünü mutlaka açacağız. Onu da dışarıda bırakmayacağız" diye konuştu.

Dünyada yoğun şekilde konut ihtiyacının bulunduğunu belirten Bayraktar, Türkiyenin yapı sektöründeki deneyiminin bu anlamda, bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"DENETLEYENİN ÜCRETİNİN DENETLENEN TARAFINDAN VERİLMESİ YANLIŞ"

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Demirsoy ise 5 Şubat 2008 tarihinde yapılan yönetmeliğe kadar herkese yapı denetim belgesi verildiğini ve bu nedenle işin sulandırılmasına neden olunduğunu kaydetti.

Demirsoy, 1 Ocak 2011de yapı denetiminin yaygınlaştırılması için Bakanlar Kurulunca alınan kararın da çok önemli olduğunu vurguladı. Vanda, yapı denetimi yapılan 64 binada, depremler sonrasında en ufak birhasarın meydana gelmediğini gördüklerini ifade eden Demirsoy, bu durumun, yapı denetiminin önemini gösterdiğini söyledi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da Türkiyedeki yapı denetim sistemindeki en önemli eksikliklerden birinin, müteahhitlerin, kendilerini denetleyecek yapı denetim firmalarını kendilerinin seçmesi olduğunu belirtti.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise yapı denetiminin başarılı olabilmesi için bağımsızlığın şart olduğunu kaydederek, denetleyenin ücretinin denetlenen tarafından verilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi.

AA