27 / 12 / 2024

Erdoğan Bayraktar, KTÜ yurdunun temelini attı!

Erdoğan Bayraktar, KTÜ yurdunun temelini attı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon' da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi' nde yapılacak 1062 kişilik öğrenci yurdunun temel atma törenine katıldı...




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bugüne kadar vatandaşlarımız tarafından çok ciddi şekilde özellikle deprem riski olan yerlerde 'benim evim riskli midir' diyerek müracatlar yapılıyor ve bu kapsamda Türkiye genelinde bu sayı 30 bini buldu" dedi.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesinde yapılacak 1062 kişilik öğrenci yurdunun temel atma törenine katılan Bakan Bayraktar, yaptığı konuşmada, yurdun Trabzon için önemli ve büyük bir yatırım olduğunu, yaklaşık 30 milyon liraya mal olan yurdun beş yıldızlı otel konforunda öğrencilere hizmet vereceğini söyledi.


Yurdun sadece yatakhane olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:


"Burada aynı zamanda yapılacak bloklardan biri de sosyal tesis olacak. Böylelikle öğrencilerin sosyal aktiviteleri de artmış olacak. Bundan sonra Trabzon'da bu tip yatırımları artıracak çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Trabzon'da kentte yapılması programa alınan 35 okul var. Ülkemizde bir mukayese yapmamız gerekirse 2002 yılı eğitim bütçesi 11 milyar liraydı, bugün ise 68 milyar lira. Altı kattan daha fazla eğitim bütçesini artırmışız. Yine derslik olarak bizim dönemimizde ilk ve orta öğretimde 200 bine yakın derslik yaptık. Yine biz bu eğitime olan saygımızdan kitapları ücretsiz veriyoruz ve şimdi onu laptop ile takviye edeceğiz. Bu bizim eğitimize verdiğimiz önemi gösteriyor. Yine yurt kapasitesi 188 binden 310 bine çıkmış durumda. Daha çok çalışmamız, mücadele etmemiz gerekiyor. Gençlerimizin sadece artık üniversite mezunu olmanın yetmediği bir dönemdeyiz. Kendini çok iyi yetiştirmiş, teknolojiyi iyi bilen gençleri yetiştirmemiz lazım."


Türkiye'de bürokrasiyi azaltma konusunda ciddi gayretlerin olduğuna değinen Bayraktar, şunları kaydetti:


"Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak arazi geliştirme, arsaların kullanımı ve imar durumlarının dizayn edilmesi için bir yönetmelik yaptık. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nden dolayı belediyeler şimdi bize kızıyor. İnanın çağdaş ve modern dünyanın yaptığını yapmaya çalışıyoruz. Yalnışlarımız ya da eksiklerimiz varsa bunları düzeltiriz. Bizi eleştiren herkesin eleştirisini bize fayda olarak kabul ederiz. Onların karşısına geçip cevap verme lüksümüz yok. Onun için imar yönetmeliği konusunda belediyelerden talepleri alıyoruz ve eksiklerimiz nedir onlara bakıyoruz. Türkiye'nin şartlarına göre neyse o şartları getiriyoruz. Ruhsatlarda çok ciddi şekilde belediyelerin elini güçlendireceğiz, kolaylıklar getiriyoruz. Vatandaşımız işini çok kolay yapsın ama denetlenirken de sıkı denetlensin. Yasa ve kanunlara uygun hakikaten ekolojik dengeyi koruyan yapılarla yolumuza devam etmemiz lazım."


-"Deprem riski olan bölgelerde vatandaşlar daha da bilinçlendi"-


Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, deprem riski olan bölgelerde vatandaşların artık daha da bilinçlendiğini vurguladı.


Evlerinin riskli olup olmadığı yönünde vatandaşların müracatları olduğunu dile getiren Bayraktar, "Bugüne kadar vatandaşlarımız tarafından çok ciddi şekilde özellikle deprem riski olan yerlerde 'benim evim riskli midir' diyerek müracatlar yapılıyor ve bu kapsamda Türkiye genelinde bu sayı 30 bini buldu. Yine aynı şekilde riskli alanların ilanı noktasında çok ciddi mesafe aldık. Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda biz iş yapıyoruz. Kentsel dönüşümü tüm Türkiye'de seferberlik haline getirmek suretiyle vatandaşların gönüllüğünü ve rızasını artırarak 20 yıl içerisinde 6,5 milyon riskli konutu inşallah dönüştüreceğiz" diye konuştu.


Bayraktar, Türkiye'de yaşanan büyük depremlerde binaların genellikle kişisel hatalar nedeniyle yıkıldığı ve bu yönde yapılabilecek denetimler konusundaki soruya ise "Yapı Denetim Sistemi 2011 yılının başından itibaren tüm Türkiye'de yaygınlaştı. Bu yaygınlaştıktan sonra binalarda da kalite arttı ama bu yeterli değil. Biz şimdi ruhsatları kolaylaştıracağız ve bunları kolaylaştırdığımızdan çok daha fazla denetimi artıracağız. Yönetimde oto kontrol sistemi getiriyoruz. Binalarda zemin etüdünden tutun betonarmesine varıncaya kadar teknik müşavirlik anlayışı içerisinde denetimi çok ciddi şekilde artıracağız" yanıtını verdi.


Konuşmaların ardından Bayraktar, beraberinde Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon milletvekilleri Aydın Bıyıklıoğlu ve Safiye Seymenoğlu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, AK Parti Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar ile birlikte butona basarak yurdun temelini attı.


AA


 


Geri Dön