14 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Sahillerdeki kaçak yapıların listesi elimizde!

Erdoğan Bayraktar: Sahillerdeki kaçak yapıların listesi elimizde!

Erdoğan Bayraktar, kıyı bölgelerindeki kaçak yapı listesinin ellerinde olduğunu belirterek, 'Ruhsata aykırı, kaçak yapı yapanlara 'Burayı eski haline getirin' diyeceğiz. Getirmezlerse biz getireceğiz ve parasını onlardan alacağız' dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sahillerin yağmalanmasına ilişkin Yeni Şafak'ın 'Talanın Resmi' manşetini doğruladı. Bayraktar, habere konu olan Torba sahillerini en çok talana uğrayan yerlerden birisi olarak saydı. Başbakan Erdoğan ile bayramda yaptıkları incelemede en çok Marmaris, Bodrum ve Torba'da çarpık yapılaşmaya rastladıklarını aktaran Erdoğan, buralarda kaçak yapıların yıkılarak sahillerin eski haline getirileceğini söyledi.


HEPSİNİ KONTROL ETTİK


Bayraktar, 'Kendileri yıkıp eski haline getirmez ise biz yıkıp eski haline getireceğiz ve parasını da sorumlularından tahsil edeceğiz' dedi.


Bakan Bayraktar, Muğla sahillerindeki talanın tespiti için çevre il müdürlüğünde oluşturulan iki ayrı komisyonun harekete geçtiğini anlattı. Bayraktar, İskenderun'dan Çanakkkale'ye kadar olan sahil bandının bakanlık bünyesinde yer alan 5 ayrı genel müdürlüğün ortaklaşa oluşturacağı çalışma grubuyla envanterinin çıkarılacağını kaydetti. Belediyelerinde izin vermeden yapılan kaçak yapılar sayısının çok olduğunu söyleyen Bayraktar, 'Orada bulunan kaçak yapıların listesi hepsi bizde var' dedi.


ÖZEL EKİP KURDUK


Başbakan Erdoğan'la yaptıkları kıyı denetimlerinden sonra Torba kanunun Bakanlığa verdiği yetkiyle çalışmalara da hız verildi. Konuyla ilgili çalışacak Muğla bölgesinin iki tane büyük komisyonları olduğunu hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'İki komisyon da incelemeler için toplantı yapıyorlar. Söz konusu incelemeler için özel ekip ler kuruldu. İl Müdürlüğü'nden, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nden, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nden, Meslek Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden bir de Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan var' ifadelerini kullandı.


Soruşturma açılabilir


Bu konuyla ilgili ihmali olan belediyelere soruşturma açılabileceğini söyleyen Bayraktar, İçişlerİ


Bakanlığı'nın konuyla ilgilendiğini belirtti. Bayraktar, kendilerinin isimlerle işlerinin olmadığını, kendi muhataplarının oradaki binalar olduğunu, sahiplerinin kim olduğunu dahi bilmediğini söyledi. Bayraktar, en çok ihlal edilen bölgelerin Bodrum Marmaris, Torba olduğunun altını çizdi.


Yıkımlar başladı


Bayraktar, 'Yıkılan yerler eski haline getirilmesi için çalışma olacak. Oralarda ruhsata aykırı kaçak yapı yapanlara 'oraları eski haline getirin' diyeceğiz. Getirmezlerde biz getireceğiz parasını onlardan alacağız. Kurallara aykırı davrandığı için ayrı bir ceza alınacak. Kanunda yazıyor. 'Ceza kesilir. Eski geline getirmezse masraflar iki katı vatandaştan alınır' deniyor. Zaten başladık. Zaten oralarda yıkılan yerlerde var' diye konuştu.


DÜNYA PROJESİ


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Kanal İstanbul projesinin dünya çapında bir proje olduğunu da anlatan Bayraktar, 'Oranın planını Türk, İngiliz Amerika Konsorsiyumu çok büyük uluslararası kentsel tasarım firması projeyi planlıyor. Kanalın etrafında yürüyüş yolları, yürüyüş parkurları, onların yanında yeşil alan. Ondan sonra villalar ondan sonra binalar. Dünya çapında bir proje yapılıyor kanalın etrafına. Ona da bir an önce başlamak istiyoruz' şeklinde konuştu.


TMMOB'a kendimi savundum


TMMOB'un kendisini ihraç etme girişimlerini de değerlendiren Bayraktar, odaya 7 sayfalık savunma verdiğini söyledi. Bayraktar, 'Kendimi müdafaa ettim beni atmayın diye. Yaptığım işin doğru olduğunu anlatmaya çalıştım' dedi.


Kendileri yıkmazsa parasını alacağız


Bayram tatilini Bodrum'da geçiren Başbakan Erdoğan, burada kaldığı süre içinde kıyı şeridindeki yapılaşmayı inceledi. Çarpık yapılaşmadan rahatsız olan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan, konuya çözüm bulunmasını istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kıyı şeridinde uzun süreden beri çalıştıklarını Çanakkale'den İskenderun'a kadar bütün sahile çeki düzen vereceklerini söyledi. Bayraktar, kıyı bölgesindeki kaçak yapıların hepsinin listesinin ellerinde olduğunu, en çok ihlal edilen bölgelerin Bodrum, Marmaris ve Torba olduğunu söyleyerek, 'Yıkılan yerler eski haline getirilmesi için çalışma olacak. Oralarda ruhsata aykırı kaçak yapı yapanlara 'oraları eski haline getirin' diyeceğiz. Getirmezlerse biz getireceğiz parasını onlardan alacağız' dedi. Öte yandan Bayraktar  Ankara  Saraçoğlu Mahallesi için projeleri olduğunu anlattı. Bayraktar, 'Oranın tarihi binalarını koruyarak bölgeyi yenileyeceğiz' dedi.


Geri Dön