Eğitim

Erdoğan Bayraktar: Seyrantepe'de risk aldık

TOKİ Başkanı Bayraktar, Seyrantepe Spor Kompleksi Projesi'nde yetkilerini aşarak risk aldıklarını söyledi

Bayraktar "Ya kendimiz yapacağız ya da mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir. Aksi halde yeniden ihaleye çıkabiliriz" dedi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe Spor Kompleksi Projesi'nde kendi yetkilerini aşarak risk aldıklarını vurgulayarak, mevcut yüklenici firmanın projeyi bitireceğini garanti etmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde projenin tamamlanması yeniden ihaleye çıkabileceklerini ifade eden Bayraktar, "Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız ya da mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir. Bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız" dedi.

İstanbul'da düzenlenen 9. Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Bayraktar, bu konuda sürenin başlağını, sadece 15 günün kaldığını hatırlattı. Bayraktar, Türk sporuna katkı sağlamak için kolaylıklar gösterdiklerini dile getirerek, "Belli bir noktaya geldik. Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Mevcut yüklenici sadece oraya gidip başlamasıyla o işi bir daha devam ettirmemiz mümkün değil" açıklamasını yaptı.

500 bin konut yapma hedefi
2011'in sonuna kadar 500 bin konut hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, şu anda 360 bin konutta olduklarını, 140 bin konut daha yapacaklarını aktardı. Bayraktar, bu konutların büyük bir kısmının ise alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projeleri olacağı bilgisini verirken, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini söyledi. İki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirten Bayraktar, TOKİ olarak Hazine'den uygun olan arsaları almaya çalıştıklarını, son dönemde ne kadar kıyıda köşede kalmış arsa varsa, bunları piyasaya sunmak için gayret gösterdiklerini kaydetti. Bayraktar, özel sektörün hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını ifade ederek, "Şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Gelecek iki-üç ayda hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız'' diye konuştu. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, İstanbul'da arsa bulmanın zor olduğunu, bu konuda açık gözlülere fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sektörde büyüme yavaş ve sınırlı olacak
Ekonomik ve Stratejik Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel, gayrimenkul sektöründe yeni dönemde yavaş ve sınırlı büyüme olacağını belirtti. Sermaye akımlarında da yine hızlı genişlemenin yerini daha yavaş sermaye akımlarının alacağına işaret eden Gürlesel, ''Gayrimenkul sektöründe talep boyutu önceki döneme göre daha sınırlı kalacak. Sürecin arz yönünde de daha sınırlı büyüme olacağı öngörümüz var. Sermaye getirileri tarafında da daha sınırlı artış olacak. Kira ve benzeri artışların da önceki döneme göre daha sınırlı olacağını düşünüyoruz. Banka kredileri daha ağırlıklı olacak'' dedi. Şikago'daki Northwestern Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Prof. Dr. Vefa Tarhan da gayrimenkul sektöründe bir yıl öncesinin çeyreğine göre yüzde 3 azalsa da satışlarda bir artış olduğunu söyledi. Sektörde fiyat düşüşlerinin sürdüğünü belirten Tarhan, bankaların görevinin uzun vadeli kredi vermek değil, döner sermaye kredisi vermek olduğunu kaydetti. Tarhan, piyasayı ancak bir mortgage sisteminin kurtaracağını ifade ederek, Türkiye'de sektörün beş yıllık sıfır faizli satış ve ödemelerin ileri atılması gibi ABD'deki mortgage köpüğünü yaratan satış taktiklerinden rahatsız olduğunu, bunun geçici olmasını umduğunu vurguladı.

Kredilerin yüzde 1'i sorunlu
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, yüzde 1'li seviyelerdeki sorunlu gayrimenkul kredileri oranının kendisini hiç endişelendirmediğini söyledi. Gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredileri olmadığını belirten Özince, "Gelişmiş ülkelerde sorun gayrimenkul kredilerinden çıktı, bizde durum tam tersi. Bizde de gayrimenkul kredilerinde konjonktürden ötürü birtakım bozulmalar var, olmaya da devam ediyor ama gayrimenkul kredileri her zaman cazibesini koruyacak düşüncesindeyim. Yüzde 1'li seviyelerdeki gayrimenkul kredileri sorunlu oranı şahsen beni hiç endişelendirmiyor" dedi. Özince, bu konuda ciddi potansiyelin olduğunu ifade ederek, insanların gayrimenkule yatırım yapmak istediklerine dikkat çekti.
Taraf