Genel

Erdoğan Bayraktar Sinop'ta nükleer santral hakkında bilgi verdi!

Bakan Bayraktar, dünyada yeni teknolojiyle yapılan nükleer santrallerin çevreye zarar vermediğini bunların dizayn sistemlerinde çevresel etki yönünden teknolojik olarak yapımlarında çok yeni teknolojiler kullanıldığını söyledi...


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer enerji santraliyle ilgili "Artık dünyada yeni teknolojiyle yapılan nükleer santrallerin çevreye zarar vermediğini görüyoruz, hem bunların dizayn sistemlerinde hem çevresel etki yönünden teknolojik olarak yapımlarında ve diğer filütrasyon sistemlerinde çok yeni teknolojiler kullanılıyor" dedi.


Bayraktar, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger'i makamında ziyaret etti. Burada Vali Köşger'den kentle ilgili bilgi alan Bayraktar, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin, "Sinop'a yapılması planlanan nükleer enerji santralinin deniz suyunu ısıtacağı ve bu nedenle balık popülasyonunun tehlike altında olacağı" yönündeki iddialarla ilgili sorusu üzerine Bayraktar, o konuda bir araştırma yapmadığını ancak çevresel etki ve değerlerinin araştırılmasının görevleri olduğunu söyledi.


"Tabi nükleer santral, bir defa olumsuz tarafı yok mu, bir miktar var. Doğru konuşmak lazım" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Yüzde 80-90 faydası var. Bizim ülke olarak toplam yıllık enerji ithalatımız için harcadığımız para 60-70 milyar dolar civarında. Biz bunu halletmek zorundayız. Petrolümüz yok, doğalgazımız yok. O bakımdan nükleerin dışında da bunu HES'lerle, RES'lerle, güneş enerjisiyle kapatma imkanımız gözükmüyor. Devamlı doğalgaz alarak, cari açığımızı artırarak, borcumuzu artırmak... Artık buna bir son vermemiz lazım. Artık dünyada yeni teknolojiyle yapılan nükleer santrallerin çevreye zarar vermediğini görüyoruz, hem bunların dizayn sistemlerinde hem çevresel etki yönünden teknolojik olarak yapımlarında ve diğer filütrasyon sistemlerinde çok yeni teknolojiler kullanılıyor."


- "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan danışmanlık alıyoruz"


Kendileri için insan sağlığının ön planda olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:


"Nükleer santrali sadece yapımcı firma, sadece Japonya, sadece bizim Atom Enerjisi Kurumu ile çalışarak yapmıyoruz. Biraz daha farklı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı var, çevre etkisi bakımından çok ciddi çalışmalar yapıyor. Ondan danışmanlık alıyoruz. Bu danışmanlık çerçevesinde yürütüyoruz ve yeni teknolojilerde sızıntı olma ihtimali, öyle bir şey yok artık yani. Sistemin öyle bir şey üretme imkanı yok."


Bakan Bayraktar, buradaki ziyaretinin ardından AK Parti Sinop İl Başkanlığında, İl Başkanı Cengiz Tokmak ve partililerle düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti.


AA