Kim Kimdir?

Erdoğan Bayraktar: TOKİ evleri tatil köyü gibi

Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin bulunduğu parselin dünyanın en önemli parseli olduğunu, bu güzellikleri çok iyi görmek gerektiğini söyledi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun yaklaşık 4 milyar liralık bir varlığı bulunduğunu belirterek, "Bunun dörtte birini sermaye artırımı şeklinde halka açıyoruz" dedi.

Bayraktar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında, Türkiye'nin bulunduğu parselin dünyanın en önemli parseli olduğunu, bu güzellikleri çok iyi görmek gerektiğini söyledi.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) ana işlerinin arazileri alıp geliştirmek ve arsa haline getirerek onları yatırıma dönüştürmek olduğunu anlatan Bayraktar, "Topyekün kalkınmayı gözeterek bunları yapmak lazım. Biz GYO'ları Kurumlar Vergisi'nden, bir takım vergilerden muaf olduğu özelliğini yaparak, küçük düşünerek bunları yaparsak,  bunu alt gelir gruplarına yayamayız" dedi.

Emlak Konut GYO'da bugüne kadar istenilen seviyeye gelmeyişlerinin sebebinin konut edindirme yardımlarının sürecinin uzaması olduğunu ifade eden Bayraktar, "Şu anda gerçekten Emlak Konut GYO'yu kendi işlevine, kendi konumuna getirdik, şimdi de bunu halka açıyoruz. Yaklaşık 4 milyar liralık bir varlığı var, bunun dörtte birini sermaye artırımı şeklinde halka açıyoruz. Bunu kar dağıtımı olarak kullanmayacağız, sermayeye ilave edeceğiz, daha büyük işler yapmak, daha çok istihdam yaratmak için..." diye konuştu.

-"TÜRKİYE, HASILAT PAYLAŞIMI PROJELERİYLE SINIF ATLADI"-
TOKİ'nin arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projeleriyle Türkiye'nin sınıf atladığını belirten Bayraktar, dünyanın en gelişmiş yerleşim birimleri ve en ileri yapım teknolojilerinin Türkiye'ye taşındığını vurguladı.

Bayraktar, "Bugün adeta 5 yıldızlı tatil köylerinde ne varsa bu sitelerde bunlar vardır" dedi.

İnşaatın yükünün temele bindiğini, inşaatçılığın yükünün ise müteahhitlerin omuzlarında olduğunu söyleyen Bayraktar, "Müteahhitlik dünyanın en zor işidir. Biz müteahhitlerle hep mücadele, belkide kavga halindeyiz ama dünyanın en zor işini yaptığını da kabul etmek lazım. Bugün Türkiye'yi dünyaya taşımışlarsa bugün Türk müteahhitleri 100 milyar dolarlık bir dış hacmi Türkiye'ye taşıma gayreti içerisindeyse bunları alnından öpmek lazım, bunları takdir, tebrik etmek lazım ve bunlara yardım etmek lazım" diye konuştu.

-"TÜRKİYE AVRUPA'NIN ELİNDEN TUTMAK MECBURİYETİNDEDİR"-
Türkiye'nin Avrupa'ya yardım etmek, Avrupa'nın elinden tutmak mecburiyetinde olduğunu ifade eden Bayraktar, Avrupa'nın statik hale geldiğini ve kafasının meşgul olduğunu, genç Türkiye'nin mutlaka Avrupa'nın gelişmesine destek vermek durumunda olduğunu kaydetti.

Bayraktar, "İnşaat sektöründe edindiğimiz tecrübe inanın Türkiye'yi lider ülke yapma noktasında çok iyi yerlere taşıyacaktır. Bunu biz görüyoruz. TOKİ olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz, heyecanımızı bir gram bile  kaybetmedik" dedi.

Erdoğan Bayraktar, TOKİ olarak kıymetli araziler üretmeye ve bunları özel sektöre hasılat paylaşımı şeklinde ihale etmeye devam edeceklerini, Türkiye'nin konut yapımına çok ihtiyacı olduğunu belirtti.

-"BİZİM EN İYİ BİLDİĞİMİZ GÜREŞ BUDUR"-
Türkiye'de yaklaşık 14-15 milyon şehir konutunun yenilenmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, köylerdeki salaş yapıların da yenilemek gerektiğini, yılda yaklaşık 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bayraktar, "Bu sektörün çok daha pratikleşmesi, basit organizasyonlar çok daha büyük işler yapması lazım. Bürokrasiye takılmadan yasaları daha da basitleştirerek bu sektörü en ileriye taşılacağız. Çünkü bizim en iyi bildiğimiz güreş budur" dedi.

Şu anda ihtiyacın yüzde 12'sini yaptıklarını söyleyen Bayraktar, "Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektörün içerisindeyiz. Fiyatları aşağı çekmek için, kayıt dışı ekonomiyi önlemek için, özel sektörün gitmediği, Silopi'ye, İpsala'ya, Iğdır'a gitmediği için  bu sektörün içindeyiz. Devlet önemli işlerde düzenleyici olmak zorundadır. Sosyal devlet olma görevimizi sürdürmek için sektörle olmaya devam edeceğiz. Özel sektörün yaptığı işlere hiç bulaşmayacağız, özel sektörün önünü açmak için elimizden geleni mutlaka yapacağız" diye konuştu.

Bayraktar, TOKİ'nin yaptığı 430 bin konutun 800 bin kişilik istihdam, 20 milyar liralık yatırım demek olduğunu belirtti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ: Özel sektör Silopi'ye Iğdır'a gitmediği için varız

TOKİ'nin konut sektöründe yer almasına ilişkin eleştirilere yanıt veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektörün içerisindeyiz. Özel sektörün gitmediği, Silopi, İpsala, Iğdır için bu sektörün içindeyiz” diye konuştu.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, neden bu sektörde olduklarını özel sektörün Türkiye'nin her yerine gitmemesiyle açıkladı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında konuşan Bayraktar, Bayraktar, “Bu sektörün çok daha pratikleşmesi, basit organizasyonlar çok daha büyük işler yapması lazım. Bürokrasiye takılmadan yasaları daha da basitleştirerek bu sektörü en ileriye taşılacağız. Çünkü bizim en iyi bildiğimiz güreş budur” dedi.

Her yıl 600 bin konut
Türkiye'de yaklaşık 14-15 milyon şehir konutunun yenilenmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, köylerdeki salaş yapıların da yenilemek gerektiğini, yılda yaklaşık 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu kaydetti. Şu anda ihtiyacın yüzde 12'sini yaptıklarını söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu: “Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektörün içerisindeyiz. Fiyatları aşağı çekmek için, kayıtdışı ekonomiyi önlemek için, özel sektörün gitmediği, Silopi'ye, İpsala'ya, Iğdır'a gitmediği için bu sektörün içindeyiz. Devlet önemli işlerde düzenleyici olmak zorundadır. Sosyal devlet olma görevimizi sürdürmek için sektörle olmaya devam edeceğiz. Özel sektörün yaptığı işlere hiç bulaşmayacağız, özel sektörün önünü açmak için elimizden geleni mutlaka yapacağız.”

800 bin kişiye istihdam
TOKİ'nin yaptığı 430 bin konut 800 bin kişilik istihdam, 20 milyar liralık yatırım anlamına geldiğini söyleyen Bayraktar, bu arada Emlak Konut GYO'nun yaklaşık 4 milyar liralık bir varlığının 4'te birini sermaye artırımı şeklinde halka açacaklarını hatırlattı. Bayraktar; “Bunu kâr dağıtımı olarak kullanmayacağız, sermayeye ilave edeceğiz, daha büyük işler yapmak, daha çok istihdam yaratmak için” diye konuştu. Bu arada TOKİ'nin arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projeleriyle Türkiye'nin sınıf atladığını belirten Bayraktar, “Bugün adeta 5 yıldızlı tatil köylerinde ne varsa bu sitelerde bunlar vardır” dedi.

Yabancılara mülk engeli kalksın, yılda 5 milyar dolarlık satış yapılır

GAYRİMENKUL sektörünü buluşturan ve bu yıl 10'uncusu düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin ev sahibi olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, yabancılara mülk satışında ‘mütekabiliyet' (karşılıklılık) esasına bakıldığına dikkat çekerek, “Türk vatandaşlarının mülk alamadığı ülkelerin vatandaşları da Türkiye'den mülk alamıyor. Bu yüzden, Suriye, İran, Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkelerinin vatandaşları Türkiye yerine 4-5 katına İngiltere ve İspanya'dan alıyor” dedi. Yabancılara mülk satışıyla ilgili eleştirilere karşılık, “Bu yabancılar mülkleri sırtında başka ülkeye mi götürecek? 1960'ların anlayışı ile olaya bakmamalı. Yabancılara mülk satışındaki karşılıklılık engeli aşılırsa, 3-4 yıl içinde 4-5 milyar dolarlık mülk satışı rakamı yakalanabilir” diye konuştu.

1 milyon kişi 30 milyar dolar konut kredisi aldı

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Gayrimenkul Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, konut finansmanında ciddi bir refinansman (yeniden yapılandırma) eksiği bulunduğuna dikkat çekti. Son yıllardaki gelişmeyle bankacılık sektörünün konut finansmanının 1 milyonu aşan tüketici sayısıyla 30 milyar dolar seviyesine geldiğini söyleyen Özince, “Bu daha hiç bir şey değil, Türkiye'de konut kredilerinin GSYH'ya oranı Türkiye'de yüzde 5, AB ortalaması yüzde 27” dedi.

Duvar varsa kapıyı açıp yürümek lazım

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul piyasaları ile finansman piyasaları iç içe geçmeden gayrimenkulün daha hızlı büyüyemeyeceğine dikkat çekti ve “Yurt dışında Türkiye'ye artan bir ilgi var. Bizim işimiz de düzenleyici olarak sektörün önünü açmak. Gayrimenkul sektörü için bir-iki ufak iş yaptık” dedi. Yabancıların dövizle kontrat yapamadıkları için ürktüğü eleştirilerine katılmayan Akgiray, GYO'ların avantajlarına da değindi: “GYO kurmayı cazip hale getirdik. GYO'ların Kurumlar Vergisi avantajı var. GYO kuruluşu için bürokrasiyi azalttık. GYO'lar için yüzde 49'unu halka açabilme kuralını yüzde 25'e çektik. Şimdi GYO işi çok cazip. Bazı yasal düzenlemelerden şikayet var ama, o zaman siz de duvar varsa, kapıyı açıp yürüyün. Olduğu kadar.”
Hürriyet

TOKİ olmasa konut fiyatları çok fazla şişer  
 
İnşaat sektörüne yön veren şirket yöneticileri, Gayrimenkul Zirvesi'nde buluştu. Açılış konuşmasını gerçekleştiren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, emlak piyasasından yüzde 7-12 arasında pay alarak konut fiyatlarının yükselmesini önlediklerini söyledi. 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, yılda 600 bin yeni konut ihtiyacı olan inşaat sektöründen yüzde 7-12 arasında pay alarak fiyatların şişmesini önlediklerini söyledi. "Fiyatlar şişmesin, alt gelir grupları daha çok istifade etsin" diye konut yaptıklarını belirten Bayraktar, hasılat paylaşımlı projelerle de özel sektöre arsa temin ettiklerine dikkat çekti. Bayraktar, "Biz sosyal konutlar yapıyoruz. Özel sektörün yaptığı işlere bulaşmayacağız." diye konuştu. Başkan olduğu 7 yılda 430 bin adet, 800 bin kişiye istihdam sağlayan 20 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarına işaret etti.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 10.sunu düzenlediği 3 gün sürecek Gayrimenkul Zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. Zirvenin açılışında konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 4 milyar liralık değere sahip Emlak GYO şirketinin dörtte birlik değerini teşkil eden 1 milyar liralık hissesini Borsa'da halka arz edeceklerini, kazandıklarıyla yeni konutlar yapacaklarını açıkladı. Avrupa'nın azalan nüfusu ve bozulan ekonomisiyle Türkiye'nin yardımına muhtaç olduğunu ifade eden Bayraktar, 120 ülkeden katılan öğrencilerle Türkçe Olimpiyatları'nı gerçekleştiren ülkenin buna gücü olduğunu dile getirdi. Bayraktar, inşaat sektörünün dünyada yapacağı çok iş olduğunu anlattı. Türkiye'de yaklaşık 14-15 milyon şehir konutunun yenilenmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, köylerdeki salaş yapıları da yenilemek gerektiğini, yılda yaklaşık 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bayraktar, "Bu sektörün pratikleşmesi, basit organizasyonlar ve çok daha büyük işler yapması lazım. Bürokrasiye takılmadan yasaları daha da basitleştirerek bu sektörü en ileriye taşıyacağız. Çünkü bizim en iyi bildiğimiz güreş budur.'' dedi.

Zirvenin ev sahibi GYODER Başkanı Turgay Tanes ise yabancılara konut satışında 3,9 milyar dolarlık yıllık satış hacminin 1,9 milyar dolara düştüğüne dikkat çekti. Tanes, Türk cumhuriyetleri ve Körfez ülkeleri vatandaşlarının mütekabiliyet anlaşması olmaması veya diğer zorluklar nedeniyle Türkiye yerine çok daha fazla paralar ödeyerek Londra'dan ev aldığını açıkladı. Dernek olarak yabancılara konut satışıyla ilgili bir rapor hazırladıklarını belirten Tanes, bunu önümüzdeki ay Dışişleri Bakanlığı ve ilgili birimlerle paylaşarak, düzenleme yapılmasını isteyeceklerini kaydetti.
Zaman/İbrahim Balta