Kim Kimdir?

Erdoğan Bayraktar: TOKİ Kayabaşı'na başvurular yetersiz

Satışa çıkarılan 7 bin 898 konut için gelen 20 bin başvuruyu Bayraktar yeterli görmedi

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Ağustos sonunda satışa çıkardığı İstanbul Kayabaşı'ndaki 7 bin 898 konut için 20 binin üzerinde başvuru geldi ancak, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, sayıyı yeterli bulmadı.

Bayraktar, "Konutları gerçekten İstanbul'da oturanlar alsın diye şartları biraz ağır tuttuk. Şartlar daha kolay olsaydı, 60 bin başvuru gelirdi" dedi.

TOKİ'nin, özel sektör ile birlikte 60 bin konut yapımını öngördüğü, İstanbul için yeni yerleşim merkezi olarak belirlenen Kayabaşı'nda satışa çıkarılan 7 bin 898 konut için başvurular dün tamamlandı. Ağustos ayının 24'ünde başlayan satışlar kapsamında, konutlar için dün itibariyle 20 bin 557 başvuru geldi.

Sosyal konut niteliğindeki ve alt gelir grubuna yönelik konutlara, konut sayısının ortalama 2 katı başvuru gelirken, yoksul vatandaşlara yönelik ve 100 lira aylık taksitle satılan konutlar için yapılan başvuru, konut sayısının 11 katını aştı. Yoksul vatandaşlara yönelik her bir konut için ortalama 12,5 kişi başvurdu.

TOKİ'den verilen bilgiye göre, Kayabaşı'nda satışa çıkarılan yoksul vatandaşlara yönelik 504 konut için 6 bin 321 başvuru oldu. Alt gelir grubuna yönelik 5 bin 275 konut için 10 bin 856, sosyal konut niteliğindeki 1809 konutiçin de 3 bin 380 başvuru yapıldı.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konu ile ilgili olarak AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bölgede, 40 bini TOKİ tarafından olmak üzere 60 bin civarında konut yapmayı öngördüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Konut satışlarından gerçekten İstanbul'da oturanlar yararlansın diye şartları biraz ağır tuttuk. İstanbul'da 3 yıldır oturma şartı aradık. Eğer bu şartı koymasaydık, en az 60 bin başvuru gelirdi. İstanbul'da 3 yıldır oturma
şartı getirerek, öncelikle İstanbul'daki fakir fukaranın konut sorununu çözmek istedik. Bu yöntemle İstanbul'a göçü de önlemeye çalışıyoruz." Kayabaşı'nda "çevreci" bir proje uygulamak için proje yarışması açtıklarını ve ilk uygulamalarını da bu konutlarda yapacaklarını hatırlatan Erdoğan Bayraktar, "İstanbulluyu, çürük evlerden, çatlak binalardan kurtarmak istiyoruz. 20 bin kişilik başvuru, İstanbullunun sağlam konuta duyduğu ihtiyacı
ve TOKİ'ye olan güveni gösteriyor" dedi.

Kayabaşı Bölgesi'nin 12 milyon metrekare alanıyla Güngören, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Zeytinburnu ilçelerinden daha büyük alana sahip olduğuna işaret eden Bayraktar, proje tamamlandığında bölgede en az 200-250 bin nüfusun yaşayacağını vurgulayarak, uygulamanın yeşil alan açısından da örnek olacağını ve
kişi başına 36 metrekare yeşil alan ayrılacağını söyledi.

OSMANLI VE SELÇUKLU MAHALLELERİ KURULACAK
Bölgede daha önce de 10 bin konut sattıklarını hatırlatan Bayraktar, 40 bin konutun inşaatını kısa sürede tamamlamayı öngördüklerini belirterek, projenin bundan sonraki aşamasında, Osmanlı ve Selçuklu dönemi konut mimari özelliklerini yansıtan mahalleler kurmayı planladıklarını açıkladı.

Kayabaşı'nda "ekolojik ve enerji duyarlılığı bulunan, engelsiz, güvenli, ekonomik, sürdürülebilir" bir proje uygulamayı öngören TOKİ, bu niteliklerde proje hazırlanmasını sağlamak üzere bir mimari proje yarışması açmıştı. Konutlar radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle depreme dayanıklı inşa ediliyor.

Proje, günlük enerji ve ısı ihtiyacının büyük kısmının güneş enerjisinden elde edilmesini ve yağmur sularının depolanarak bahçe sulamada kullanılmasını öngörüyor.

Avrupa yakasında bulunan Kayabaşı toplu konut bölgesinde, 158 bin 670 metrekare yeşil alan, 344 bin 615 metrekare kültürel ve halk eğitim tesisi alanı, 527 bin 27 metrekare ilköğretim ve kreş alanı, 257 bin 419 metrekare orta öğretim alanı, 49 bin 262 metrekare meslek lisesi alanı, 302 bin 175 metrekare sağlık
tesisi alanı, 2 milyon 700 bin metrekare üzerinde raylı sistem hattı planlandı.

Kayabaşı'nda, 17 adet Gülhane Parkı büyüklüğünde 2 milyon 839 bin 238 metrekarelik park ve spor alanı, 12 adet İSKİ Genel Müdürlüğü binası büyüklüğünde 300 bin metrekarelik teknik altyapı alanı, 8 adet Ankara Adliyesi büyüklüğünde 399 bin 850 metrekarelik resmi kurum alanı, 16 adet Ali Sami Yen Stadı büyüklüğünde 552 bin metrekarelik rekreasyon alanı, 7 adet Atatürk Kültür Merkezi büyüklüğünde 340 bin 850 metrekare kültürel tesis alanı ayrılması öngörülüyor.

ULUSLARARASI DOĞA PARKI İHALESİ İPTAL EDİLDİ
Bu arada TOKİ, İstanbul-Halkalı Atakent'te yapılacak "Uluslararası doğa ve eğlence Parkı"nın da içinde yer aldığı projenin ihalesini ikinci kez iptal etti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, geçen yıl Aralık ayında yapılan projeye ilişkin hasılat paylaşımı ihalesini, Makro İnş. Tic. Ltd. Şti.'nin kazandığını hatırlatarak, ihalenin, imar planında ve zemin etüdlerinde çıkan sorunlar
nedeniyle iptal edildiğini, proje üzerinde yeni çalışma yapıldığını söyledi.

Toplam 1,4 milyon metrekarelik arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılması, doğa ve eğlence parkı alanı olarak ayrılan bölüm dışındaki alanlara da lüks konut ve iş merkezleri yapılması öngörülüyordu. Proje, "Türkiye'nin ilk Disneyland benzeri tema parkı" olacaktı.
A.A