Erdoğan Bayraktar: Yıl sonuna kadar 200 bin konut yenilenecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bugün Yozgat' taki törenle kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattı. Törende konuşan Bakan Bayraktar, yıl sonuna kadar 200 bin, 2014 sonuna kadar da 400 bin konut ve işyeri yenilenecek dedi...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Türkiye'nin bulunduğu konuma, zor coğrafyaya rağmen istikrarımızı koruduk. Dünyanın en büyük ekonomik krizlerine rağmen Türkiye'nin ekonomisi belirli bir trendle devam etti" dedi.
Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yozgat Belediyesinin iş birliğinde yürütülen "Eski Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde gerçekleştirilen bina yıkım töreninde yaptığı konuşmada, dünyada şehir nüfuslarının arttığına dikkati çekti.
Türkiye'nin nüfusunun yüzde 77'sinin şehirlerde yaşadığını belirten Bayraktar, "Zannediyorum Yozgat'ta bu, yüzde 60'lara yaklaşmış vaziyette ve artık devletler kadar hatta devletlerden biraz daha fazla şehirler de yarışmaya başladı. Şimdi Yozgat'ın içerisinde yaklaşık 60 dönüm çöküntü alanı var. Buranın yenilenmesi Yozgat için yeni bir eşik, yeni bir adım. Burada 650 konut, 100'ün üzerinde de iş yeri yapılacak ve Yozgatımızın çehresini değiştirecek" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının AK Parti hükümeti tarafından istikrarlı ve ciddi gayretlerle yürütüldüğünü ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:
"Türkiye'nin bulunduğu konuma, zor coğrafyaya rağmen istikrarımızı koruduk. Dünyanın en büyük ekonomik krizlerine rağmen Türkiye'nin ekonomisi belirli bir trendle devam etti. Şimdi biz bu TOKİ sürecinde Türkiye'de devlet olarak 600 bine varan konut yaptık ama özel sektörle birlikte bu rakam 5 milyon. Bu, çok ciddi bir rakam. Hakikaten şehirlere göreceli olarak mühendislik hizmeti alan konutlar yapılıyor. Parkı olan, bahçesi olan, modern hayatın gerektirdiği donatılarla beraber, okullarla, sağlık ocaklarıyla, ulaşımıyla, teknik altyapısıyla bezenmiş yerleşim birimleri yapılıyor."
Bayraktar, kentsel dönüşümün son derece zor bir iş olduğunu vurgulayarak, "Dünyaya baktığımız zaman bize benzeyen Brezilya, Meksika gibi ülkeler kentsel dönüşüm için adım atamıyorlar. Hele Mısır'da hiç atamıyorlar, Pakistan zor durumda. Pakistan Başbakanı, iki gündür ülkemizde, kendisini ağırladık. Toplu konut konusunda, kentsel dönüşüm konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz” diye konuştu.
Türkiye'nin tüm şehirlerinin salaş, kaçak, depreme dayanıksız, enerjiyi savuran yapılardan arındırılması gerektiğini belirten Bayraktar, bunun adımını ülkenin her tarafında çok ciddi şekilde attıklarını söyledi.
Bayraktar, yıl sonuna kadar 200 bin, 2014 sonuna kadar da 400 bin konut ve iş yerinin yenilemesini gerçekleştireceklerini dile getirerek, "Ondan sonra inşallah halkımız, 'Bu devlet, hakikaten vatandaş eksenli, üretim eksenli, bayrak eksenli, vatan eksenli, halk eksenli, halkın menfaati doğrultusunda bu işi yapıyor' diyecek ve bize tam destek verecek. Zaten veriyor. Vatandaşımız zaten şu anda yüzde 80-90 bize destek veriyor. Vatandaş destek vermezse bu iş yürümez" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Bakan Bayraktar ile TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve Belediye Başkanı Yusuf Başer, eski sanayi sitesinde bulunan bir binanın duvarını balyozla yıkarak bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "20 yıl içerisinde özellikle afet riski taşıyan kaçak yapıları ki bunların sayısı tespitlerimize göre 6.5 milyon, 20 yıl içerisinde 6.5 milyon konut ve iş yerini yenilemeyi planlıyoruz" dedi.
Bayraktar, Yozgat Grand Eser Otel'de düzenlenen "Kentsel Dönüşüm Devam Ediyor" toplantısında yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümün sadece eskiyen, kaçak, afet riski taşıyan evlerin yenilenmesi olmadığını, kentsel dönüşümün Türkiye'nin her köşesinde sürdüğünü belirtti.
Türkiye'nin geldiği konum itibarıyla ve ülkenin dünyadaki pozisyonu dikkate alındığında şehirleri daha güzel hale getirmek zorunda olduklarını ifade eden Bayraktar, "Artık dünyada devletler kadar şehirler de yarışıyor. Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak böyle bir konuma gelmek için bakanlık olarak heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduk" diye konuştu.
Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulması ve çalışmaları ile şehirlerde ve şehircilikte motivasyonun arttığını, büyük bir kentsel dönüşüm seferberliğinin başladığını dile getiren Bayraktar, bu çapta kentsel dönüşüm seferberliği iktidarlarına nasip olduğunu söyledi.
Yaptıkları kentsel dönüşümün ana ekseninin riskli, eskiyen, ömrünü doldurmuş binaların dönüştürülmesi olduğunu anlatan Bayraktar, "Başlattığımız kentsel dönüşüm seferliği insanımızın canını korumaya yönelik bir proje. İnsanımızın hayat hakkını, yaşama hakkını öne alan bir projedir. Aynı zamanda enerji tasarrufuna yönelik bir projedir. Çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmaya yönelik bir projedir. Kentsel dönüşüm sadece eskiyen, kaçak, afet riski taşıyan evleri yenileme değildir" diye konuştu.
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerinin insanların hayat kalitesini arttırmaya yönelik bir proje olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bu kapsamda tüm Türkiye'yi salaş, kaçak, afet riski taşıyan yapılardan kurtarmak ana hedefimizdir. Bu bakımdan kentsel dönüşüm kaçınılmazdır. Uzun soluklu ve zor bir süreçtir. 20 yıl içerisinde özellikle afet riski taşıyan kaçak yapıları ki bunların sayısı tespitlerimize göre 6.5 milyon, 20 yıl içerisinde 6.5 milyon konut ve iş yerini yenilemeyi planlıyoruz. Gelinen bu noktada şehirlerimizi çevreye uyumlu bir biçimde modern hale getirmek, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını temin etmek ana yükümlülüğümüzdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak esas itibarıyla kentsel dönüşümü organize ediyoruz."
AA