Ekonomi

Erdoğan'dan 'faiz artırın' tavsiyesinde bulunan IMF'ye yanıt

Gaziantep'de, toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada yurt dışı programı çerçevesinde son olarak İngiltere'de bir dizi ziyaretlerde bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, "Bizim IMF ile işimiz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirirken bir yandan da geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın bağımsızlığının artırılması vurgusu yapıp, "sıkı para politikası uygulayın ve faiz artırın" tavsiyesinde bununan IMF'ye de cevap verdi.

CHP'li yetkililerin IMF ile bir araya geldiğini belirten Erdoğan, "Bizim IMF ile işimiz yok. Ama CHP ne yaptı, IMF yetkilileriyle bir araya geldi. Bu zatın gece yarıları yayınladığı her video, kürsülerden yaptığı her konuşma, provokasyon, yaptığı her iş Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak isteyenlere malzeme veriyor. Ekonomimizi küresel sermayenin tetikçileri IMF ve benzeri kuruluşlara teslim edecekler" şeklinde konuştu.

IMF faiz artımı yapılması tavsiyesinde bulunmuştu

Erdoğan'ın bu çıkışı önceki gün hazırladığı raporla ilgili basına bilgiler sızan IMF'ye de bir cevap niteliği taşıyor. IMF üye ülkelerin değerlendiren bir çalışma yürütüyor ve buna dördüncü rapor adı veriliyor. Türkiye'de de bu çerçevede işçi ve işveren temsilcileri, siyasiteçlire ve çeşitli kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile bir dizi temaslarda bulunda. Yaptıkları çalışmayı IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun onayına sunduktan sonra ilgili ülkeye teslim eden IMF, çalışma neticesinde yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dikkat çekmiş ve yüksek enflasyonla mücadele için Türkiye'ye faiz artımı tavsiyesinde bulunmuştu. IKF ayrıca ekonomik krizle mücadele için sıkı para politikası uygulanması gerektiğinin de altını çizmişti.

"Bu ülkeyi emperyalist kenelerden kurtardık"

Erdoğan Gaziantep'te yaptığı konuşmada 2023 seçimleri yaklaşırken muhalefet liderinin yurtdışı gezilerine çıktığını belirterek, "Birileri kıta kıta geziyor. Amerika olmadı, İngiltere, İngiltere olmadı Almanya, sanırsınız ki ülkenin ve milletin hayrına bir iş yapacaklar. Dönüşte bakıyoruz yediği hamburgerden başka anlatacak hiçbir şeyi yok. Ama hesabını veremediği pek çok karanlık nokta var" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'na "nerelere gittiğini farkında mısın?" sorusunu yönelten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Temiz para arıyormuş ama gittiği yer geçmişte biz de dahil tüm dünyanın iliğini kemiğini sömürenlerin kapısı. Ne alacakmış oradan? Para… Nerelere gittiğinin farkında mısın? Gazi Mustafa Kemal, bu ülkeyi Düyun-u Umumiye'den, biz de IMF görünümlü emperyalist kenelerden kurtardık. Bu kardeşiniz 2013'te IMF'ye kapıları kapattı mı? IMF'ye sizinle işimiz bitti dedi mi? Ve sizinle bundan sonra işimiz yok dedi, o gün bugün bizim IMF'le herhangi bir şeyimiz yok. Ama CHP ne yaptı? O IMF'nin temsilcileriyle İstanbul'da otellerde bir araya geldi."

IMF'den Türkiye'ye faiz artışı tavsiyesi