Genel

Eren Enerji Termik Santrali'nin ruhsatı yok mu?

CHP’li üye Cihat Öztürk, Eren Enerji ZETES-1 ve ZETES-2 Termik Santrallerine ruhsat yerine geçici izin belgesi verildiğini öğrendiklerini belirterek, konuyla ilgili İl Genel Meclisi’nden bilgi istedi.

Zonguldak İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı 4’üncü birleşimi, dün Vacit Durdubaş başkanlığında gerçekleştirilerek, 2 önerge, 7 gündem maddesi görüşüldü. Meclis, bir önceki birleşimin tutanak özetinin okunup onaylanmasıyla başladı.


MECLİS GÜNDEMİNDE 7 MADDE GÖRÜŞÜLDÜ

Gündemin 3’üncü maddesinde, “Çaycuma İlçesi Şeyhoğlu Köyü’nde yer alan taşınmaz için ‘Tavuk Çiftliği’ amaçlı hazırlanan İmar planına 1’inci sınıf gayrisıhhi müessese kapsamında tesis yapılacağından söz konusu parsellere ait ilave imar planının görüşülmesi” yer aldı. Bu gündem maddesi, komisyonlara gönderilemeden oybirliğiyle kabul edildi. 4’üncü maddede; Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ile ilgili; İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık ile Tarım Komisyonlarının ortaklaşa hazırladıkları rapor oybirliği ile kabul edildi. 5’inci maddede İller Bankası’ndan 5 milyon 500 bin TL borçlanmasına yönelik Plan ve Bütçe ile Tarım Komisyonlarının ortaklaşa hazırladıkları rapor oybirliği ile kabul edildi. Gündemde bulunan 6 ve 7’nci maddeler de oybirliği ile kabul edildi. Gündeme getirilen 2 önerge ise, oybirliği ile kabul edildi.


ÖZTÜRK: “5 YILDIR NE ŞEKİLDE FAALİYETE İZNİ VERİLDİĞİ HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Cihat Öztürk, meclise önerge sunarak, Eren Enerji ZETES-1 ve ZETES-2 Termik Santrallerine 2010 yılından bu yana ruhsat yerine geçen geçici izin belgesi verildiğini öğrendiklerini söyledi. Öztürk, konuyla ilgili bilgi almak istediklerini söyledi.

CHP’li Üye Cihat Öztürk, meclise sunduğu önergede şu bilgiler yer aldı:

“İlimiz Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesi sınırları içinde Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 165 MW ve 2x600 MW kurulu gücünde olan ZETES-1 ve ZETES-2 Termik Santrallerinin 2010 yılından bu yana faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Söz konusu tesislere İl Özel İdaresi’nce Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği’nin 20’nci maddesine göre 18 Aralık 2014 tarihinde ruhsat yerine geçen geçici izin belgesi verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Söz konusu yönetmeliğin 20’nci maddesinde, ‘geçici izin belgesi bir yılı aşmamak üzere verilir’ denilmektedir. Eren Enerji Üretim A.Ş.’ye ait olan tesisler, 2010 yılından bu yana yaklaşık beş yıldır ne şekilde faaliyet izni verildiği hakkında bilgi verilmesini talep ediyorum.”

AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Terzi, “Bu bizim görev alanımıza girmiyor. O bölgede iki tane belediye var. Bunlar vasıtasıyla bunu öğrenebilirler. Belediyeler bu iznin nereden alınıp alınmadığını sorabilirler” diye konuştu.

Verdiği önerge ile ilgili söz alan CHP’li Öztürk, “Bu fabrikaya karşı değiliz, aynı fabrika Avrupa’nın göbeğinde var. Çevre ölçüm cihazını Çatalağzı’na koymuşlar, biz halk olarak bakalım. Biz çevre kirliliğinden kanser oluyoruz” dedi.

İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kokulu da, konu ile ilgili bilgileri toplayarak, yarın (bugün) bilgilendirme yapacağını söyledi.

Bir dahaki toplantının 8 Nisan 2015 Çarşamba günü yapılması kararıyla oturum sona erdi.



Zonguldak Pusula Gazetesi