23 / 12 / 2024

Erensan’dan Yozgat'taki dönüşüme destek!

Erensan’dan Yozgat'taki dönüşüme destek!

Yozgat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde üretimini sürdüren, Erensan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, kentsel dönüşüme tam destek verdiklerini vurguladı.



Yozgat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde üretimini sürdüren, Kazan ve Basınçlı Kap sektörünün yenilikçi firması Erensan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, kentsel dönüşümün tamamlanmasıyla enerjide ithal olan kaynakların daha verimli kullanımı sağlanarak, cari açığın ciddi oranda azalabileceğini söyledi. Eren, kentsel dönüşüm kapsamına alınan bölgelerde, belirli bir metrekarenin üzerinde yapılan binalarda kazan kullanımı, Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ile zorunlu hale getirildiğini hatırlattı. Kentsel dönüşümün enerjiye etkisini değerlendiren Ayhan Eren, ‘’Hepimizin bildiği gibi Binalarda Enerji Performansı (BEP) yönetmeliği ile zorunlu hale gelen 2000 metrekare üzerindeki binalarda merkezi sistemin kullanım zorunluluğu kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılacak binalarda ve sitelerde uygulanmaya başladı. BEP yönetmeliği tam uygulandığı takdirde binalarda enerjinin kullanımı daha verimli hale gelecek ve dolayısıyla enerji tasarrufu yapılanma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, konutlar merkezi sistem ağı ile yönetilecek. Binaların ısı ihtiyacının merkezi sistem üzerinden karşılanması demek, önemli miktarlarda enerji tasarrufu sağlamak anlamına geliyor’’ dedi. 


Enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu vurgulayan Ayhan Eren, “Enerji kaynakları, sınırlı sayıda ülkede yer almakta. Bu durum da enerji kaynaklarına sahip olmayan bizim gibi ülkelerde enerji fiyatlarının yüksek olmasına yol açıyor. Bundan dolayı, satın aldığımız enerjinin mümkün olduğu kadar verimli kullanılması gerekir. Tasarruf etmemiz, hem ülkemiz için hem de çevremiz için en doğrusu olacaktır. Evlerde kullanılan bireysel ısınma sistemleri ile bu tasarruf tam olarak sağlanamıyor. Türkiye’de 2023 hedefleri doğrultusunda kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte 6–7 milyon civarında konut ve ticari bina inşasının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunu, Türkiye için büyük bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Yenilenerek kullanılacak kazanlarda yoğuşma teknolojilerinin tercih edilmesi, büyük site ve konutların bölgesel akıllı kazan daireleri sayesinde doğalgaz giderlerini düşürmeleri söz konusu olabilecektir. Bu projelerin büyük bir kısmı, merkezi sistem büyüklüğündeki 2 bin metrekareden büyük projelerden oluşuyor. Dolayısıyla bu alanların tümü, merkezi sistem üzerine kurulacak. Söz konusu projelerin enerji sistemleri doğru kurulduğu takdirde, birçok enerji kaynağından tasarruf edilebilir. Bireysel ısı sistemlerinin tekrar merkezi sisteme dönmesi, dolayısıyla atık ısıların tekrar geri kazanılması, yoğuşmalı kazanlara geçilerek enerjinin daha verimli kullanılması, tüketicinin daha az gaz ücreti ödemesi ve ülkenin enerji ithalatının düşmesi yoluyla sağlanan tasarruf çok ciddi düzeydedir. Sadece konutlar bazında bakacak olursak, yoğuşmalı ve merkezi sistemle birlikte senede 2–3 milyar metreküp gazdan tasarruf edilebilir” diye konuştu. 



Yozgat Gazetesi


Geri Dön