Sektörel

Erhan Kamışlı: Gayrimenkulde esas olan yapılan yatırımlardır!

Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı, " Ciroya gayrimenkulü dahil etmiyoruz. Gayrimenkulde esas olan, yaptığınız yatırımlar ve değerdir. Bir de tabii kira gelirleri önemlidir." dedi.

Yaklaşık 6 milyar TL cirolu Esas Holding'in yönetim kurulu üyesi ve Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı, grubun dört yıl içinde kira gelirlerini 50 milyon Euro'ya taşıyacağım söylüyor. Kamışlı, gayrimenkulde 1,3 milyar dolarlık varlığa sahip olan grubun şu an 25 milyon Euro kira geliri olduğunu belirtiyor. Sağlıkta ise hastane işinden tamamen çıkacaklarını ifade ediyor. 


Şevket Sabancı'nın başkanlığında havacılıktan lojistiğe, sağlıktan gayrimenkule kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Esas Holding'in yönetim kurulu üyesi ve Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı, grubun kira gelirlerini daha yukarıya taşımak istediklerini söylüyor. Yaklaşık 6 milyar TL cirolu Esas Holding'in bugün sahip olduğu AVM ve ofis binalarıyla kira gelirinin 25 milyon Euro olduğunu aktaran Kamışlı, dört yıl içinde bu rakamı yeni yatırımlarla 50 milyon Euro'ya taşıyacaklarını dile getiriyor. Kamışlı, grubun gayrimenkul alanında Anadolu illerinde alışveriş merkezleri açmaya devam ettiğini fakat asıl önemli girişimin yurtdışında yaptıkları satın almalar olduğunu kaydediyor. Erhan Kamışlı, grupta sorumluluk alanı olan gayrimenkul, taşımacılık ve sağlıkta gelecek vizyonlarını Ekonomist'e anlattı. 


Holdingin gelirleri içinde gayrimenkulün payı nedir? 

Gayrimenkul Esas Grubu'nun en büyük sermaye yatırımı alanlarından biridir. Bu alana yönelik yatırımlarımız da her geçen gün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında büyümeye devam ediyor. İngiltere merkezli olmak üzere sekiz AVM ve 11 ofis binası, New York Manhattan'da bir otel, iki ofis projesi bulunan bir grup olarak bu yılki yatırımlarla birlikte 1,3 milyar doları bulacak bir büyüklüğe sahibiz. 


Gayrimenkulde nasıl bir vizyonla ilerliyorsunuz? 

Gayrimenkulde yurtiçindeki alışveriş merkezi yatırımlarının yanı sıra yurtdışında satın almalarla büyüyoruz. Biz kendimizi aslında gayrimenkulde bir eğlence şirketi olarak görüyoruz. Yatırımlarımız, AVM'lerimiz insanlara mutluluk vermeli ve neşe yüklemeli. Bizim AVM'lerimiz Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yer almıyor. Anadolu kentlerinde varız. Bu büyük kentlerde de olmayacağız. İzmit, Adana gibi kentlerde yer alan AVM'lerimizle toplam 7 bin 500 çalışana sahibiz. 


Gayrimenkulde yurtiçi yatırımların 2016'da tutarı ne olur? 

Bu alana yönelik Anadolu'daki çalışmalarımız sürüyor. Kısa bir zaman içinde Balıkesir ve Adana'da yatırımı devam iki AVM'miz açılacak. Sadece yurtiçinde yeni açacağımız AVM'lerle birlikte 2016 yılı için 250 milyon dolarlık yatırım planımız var. 


Yurtdışında nasıl bir satın alma gündemiyle ilerliyorsunuz? 

Yurtdışında yerel partnerlerimizle ilerliyoruz. Amerika'da New York ve Manhattan, İngiltere'de ise Londra, İskoçya, İrlanda gibi merkezlerde yer alıyoruz. Oralarda da ortaklarımızla birlikte ofis ve AVM ağırlıklı ilerliyoruz. New York'ta mesela hem ofis hem de rezidans projelerimiz var. 


Yeni projeniz var mı? 

Şu an global bir zincir olan Hyatt otelleriyle birlikte New York'ta bir kule, yani rezidans yatırımı yapıyoruz.  Bu yatırımımız eylülde açılacak. Yurtdışında ilk defa sıfırdan bir projeye girmiş olacağız. Normalde sıfırdan girmiyoruz. Tabii bunun yanı sıra özellikle Manhattan'da yaptığımız satın almalar var. 


New York dışında ilgilendiğiniz yeni kentler var mı? 

New York'ta önemli caddelerde yer topluyoruz. Burada dünyanın en büyük metrosunun önünde satın alma girişimlerimiz var. Orada büyük yerler alıyoruz ki, ileride uygun projeler hayata geçirebilelim. Yurtdışında daha ziyade hazır binalar alma yönünde çalışıyoruz. Vizyonumuz farklı. Biz küçük küçük binaları topluyoruz ve sonrasında bir değer olarak satışa sunuyoruz veya yatırım yapıyoruz. 


Yurtdışında yatırım bütçeniz nedir? 

Yurtdışı için her yıl yaklaşık 150200 milyon dolarlık bir bütçeyle ilerliyoruz. Bu yıl da 100 milyon dolarlık fon var. Baktığınızda gayrimenkulleri daha ziyade Manhattan'da topluyoruz. Sadece burada beş yerimiz var. Görüşme halinde olunanlar da var. 


Esas Holding olarak grubun toplam cirosu nedir? Hangi alanlarla büyüme hedefliyor? 

Geçen yıl 5,5 milyar ile 6 milyar TL arasında ciroya sahip olduk. Yurtiçi ve yurtdışında gayrimenkullerimizin değeri ise 1,3 milyar dolar. Fakat sözünü ettiğimiz ciroya gayrimenkulü dahil etmiyoruz. Gayrimenkulde esas olan, yaptığınız yatırımlar ve değerdir. Bir de tabii kira gelirleri önemlidir. 


Grubun kira gelirleri nedir? 

Bu yılki kira beklentimiz 25 milyon Euro. 2020'ye kadar yüzde 100 büyüme beklentimiz var. Hedefimiz yatırımlarla 2020'de 50 milyon Euro kira gelirine ulaşmak. Yurtdışı buna dahil değil. Çünkü orada al-sat yapıyoruz ve ilerlemek istediğimiz alan bu. 


Grubun 2016 yılı büyüme hedefi nedir? 

Türkiye'nin büyümeye devam edeceğine inandığımız için yatırımlara aynı hızla devam ediyoruz. Bu yıl yüzde 4-5 büyüme öngörüyorum. 


Grubun önemli iş alanlarından biri de sağlık. Orada planınız ne? 

Sağlıkta tamamen küçülüyoruz ve hastane işlerimizden çıkıyoruz. 


Sağlıktan çıkmanın ardındaki neden nedir? 

Sağlıkta daha fazla ve çok büyüyemeyeceğimizi gördük. Türkiye'de sağlık alanında nicelik olarak hizmetler çok iyi. Fakat nitelik olarak zayıf olduğunu söyleyebilirim. Daha ziyade hacime oynayan bir sektör. Biz ise sağlık işinde hacimden çok niteliğe oynamak istedik. Bu da yatırımcı için zor bir konu. Biz doktorlarımıza "daha fazla ameliyat yap" diyemedik. Büyümek için bunu demeniz gerekiyor. Hastaneleri ayakta tutan şey ameliyattır. O nedenle bu işten çıkmak istedik. 


Şu an kaç hastaneniz var? 

Toplamda yedi hastanemiz vardı, bunların beşini sattık ikisi kaldı. Mevcutta biri Adana diğeri ise Konya'da olmak üzere iki hastanemiz var. Konya'daki hastanemizi mutlaka satacağız. Adana'dakini ise satmayız. Bunu da hayır işi gibi düşünüyoruz. Neticede Adana, Sabancı Ailesi'nin manevi bağlarının güçlü olduğu bir yer ve buradaki hastanemiz bir sosyal proje olarak devam edecek. 


Adana'daki hastaneyi saymazsak sağlık sektöründen tamamen çıkmış mı olacaksınız? 

Aslında sağlık hizmetlerinde hastane işinden çıkıyoruz. Medline acil servis hizmetimiz var. 


Medline'da planlamanız nedir? Bir satış gündemde olacak mı? 

Medline acil sağlık hizmeti veren ve en üst segment doktorlu ambulans hizmeti olan bir kurum. Medline'da performansımız her yıl yüzde 10 civarında büyüyor. O nedenle şimdilik bunu devam ettiriyoruz. 


UN Ro-Ro işinde de yer alıyorsunuz. Burada son durum nedir? 

Bu işimiz daha çok ihracatçılara hizmet eden bir alan. İhracatta düşen performans düşünülürse de bizim için taşımalar çok kötü değil. 12 gemi ile hizmet veriyoruz. Fransa, İtalya ve Pendik'te limanımız var. Yeni yerler de eklemeye devam edeceğiz. Tabii yeni gemi yatırımlarımız da olacak. 


"Konya'daki hastaneyi satacağız" 

Erhan Kamışlı, sağlık işinde Medline Sağlık Grubu olarak acil hizmetin dışında hastanelerle de yer alan Esas Holding'in buradaki yatırımlarını küçültmeye gittiğini söylüyor. Kamışlı, bu vizyonun bir parçası olarak Konya'daki hastaneyi satmak üzere görüşmeler yaptıklarını ifade ediyor. Erhan Kamışlı "Konya'daki hastaneyi satacağız. Oradaki yatırımımıza şu an yerel talipler var. Onlarla görüşmelerimiz sürüyor. Yıl sonuna kadar inşallah satış süreci tamamlanmış olacaktır" diyor. 


Ekonomist