Ekonomi

Erken emekli olmak isteyen kadınlara müjde! Fırsat ayağınıza geldi!

Ev hanımları için yeni haber. Ev hanımlarına emekli üstelik erken emekli olabilecekleri konusu görüşülüyor. İşte detaylar!İsteğe bağlı sigortalılıkta gerçekleşecek olan bu durum için kesin bir açıklama henüz yapılmadı

Ev hanımlarının da emekli olabileceği, erken emeklilik şartlarından faydalanabileceği konusu görüşülüyor. İsteğe bağlı sigortalılıkta gerçekleşecek olan bu durum için kesin bir açıklama henüz yapılmadı. Ancak bu konuda ilerlemeler kat ediliyor.

İşte haberin detayları…

EV HANIMLARI ERKEN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Ev hanımlarının erken emekli olması konusu gündemde yer alıyor. Bu konunun şartları konusunda anlaşmaya varan yetkililer ev hanımlarını erken emekli etmeye sıcak baktığı öğrenildi.

Doğum borçlanması, askerlik borçlanması gibi ev hanımlarının da borçlanabileceği bu aralığa dahil edildi. İsteğe bağlı olarak sigortalı olma durumu, yurtdışında ikamet eden kadınların emekli olma kriterleri, sigortası olmayan ev hanımlarının nasıl emekli olacağı gibi konular da tartışılıyor. Normal çalışan vatandaş gibi belli şartları yerine getiren ev hanımları emekli olmaya hak kazanma durumu hakim. Prim gün sayısına, sigorta durumuna bakılacak olan ev hanımları için malullük koşulları da getirilecek. Belli sürelerde evli kalmak da emekli olmak için yeterli bulunan bir sebep değil. Diğer çalışanlar nasıl emekli olabiliyor ise bu şartlarla emeklilik gerçekleşebilir.

EV HANIMLARI İMTİYAZLI MI OLACAK?

Sigortası bulunmayan, prim gün sayısında eksik olmasa dahi, yaşı bekleyen çalışanlar olduğu gibi aynı kategoriye ev hanımlarını da dahil etme durumu var. Düzenleme hayata geçtikten hemen sonra ev içine verilen emeklerin tümü devlette kayıtlı gözükecek ve maaşa bağlanacak. Başvuruların nasıl ve ne şekilde yapılacağına dair henüz net bir bilgi verilmedi. Ama olası bir senaryoda e-Devlet sistemi üzerinden işlemlerin gerçekleşeceği ya da kurumlar aracılığıyla da başvurunun yapılacağı belirtildi. Yaş konusunun gündeme alınıp alınmayacağı ise merak konusu. Çalışan vatandaşlar her ne kadar prim gün sayısını ve sigortaya kadar her şeyleri tamamlanmış olsa da yaşa takılıyor. Bu düzenleme kanun ile geldiğinden dolayı ev hanımları için imtiyaz yapılmayacağı öngörülüyor.

AİLE DESTEK PROGRAMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet sistemi üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu yani oturan yerdeki 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilir.

AİLE DESTEK PAKETİ BAŞVURULARI NE ZAMAN SONA ERİYOR?

850-1.250 TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay bir süre ile Aile Destek Programı ödemesi yapılacak. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayı gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona bulacak.

Milyonlarca anneyi ilgilendiriyor! Doğum yapan annelere destek üstüne destek! 24 bin TL’yi sakın kaçırmayın!

Emekli maaşı hesaplama 2023 tablosu! SGK ne kadar emekli maaşı alırım? Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?