Erken emekli olmak isteyenler hemen bakın! SGK'dan bu meslek gruplarına 6 yıl erken emeklilik müjdesi!
1999 yılı öncesi sigorta girişlilere 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi. Peki hangi çalışanlar erken emekli olabilir? İşte erken emeklilik ile ilgili o şok detay... SGK tarafından yapılan açıklama kapsamında belirlenen 45 meslekte çalışan kişiler 49 yaşından önce emekli olma hakkına sahip olacak
49 yaşından önce emekli olabilecek meslek grupları belli oldu. SGK tarafından yapılan açıklama kapsamında belirlenen 45 meslekte çalışan kişiler 49 yaşından önce emekli olma hakkına sahip olacak.
EYT hakkında yapılan son dakika açıklamaları milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Ağır ve yıpratıcı meslekte çalışan pek çok vatandaş, hizmet süresi zammı ya da yıpranma payı olarak bilinen emeklilik hakkından faydalanabiliyor.
Daha önceden yıpranma payı 18 meslek için geçerli sayılırken, yeni düzenleme ile 45 meslek olarak güncellendi.
Peki hangi çalışanlar erken emekli olabilir? İşte erken emeklilik ile ilgili o şok detay...
Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Uzun süredir beklenen EYT yasası çerçevesinde pek çok kişi emekli olmak için gün saymaya başladı. Çalışan vatandaşlar, erken emekli olmak için fırsatları değerlendirirken bazı meslek grupları için erken emeklilik hakkı tanınıyor.
Tehlikeli ve ağır işlerde çalışan vatandaşlar için erken emeklilik imkanı bulunuyor.
Prim eksiği olan kişiler erken emekli olmak için detayları araştırıyor. Bu çerçevede erken emekli olunmasına imkan sunan formüller şu şekilde:
A- Yıpranma Hakkı
B- Askerlik Borçlanması
C- Doğum borçlanması
YIPRANMA PAYINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Bazı meslek grupları için yıpranma payı gündeme gelirken listedeki meslek sayısı da 45'e yükseltildi. Meslek grupları için yıpranma payı şu şekilde açıklandı:
Asit üretimi yapan bir işyerinde vatandaşlar kişilerin 90 ila 180 gün,
Maden ve yeraltında çalışan vatandaşlar için 180 gün,
TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler için 90 gün,
Basın kartı yönetmeliği çerçevesinde görev yapan gazetecilere 90 gün,
Emniyet ve MİT mensupları için 90 gün,
Civa üretimi yapan bir iş yerinde çalışan vatandaşlar için 90 gün,
Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif maddeler üretenler için 90 gün,
Demir ve çelik fabrikalarında çalışan vatandaşlar 90 gün.
Kurşun ve arsenik işlerinde çalışan vatandaşlar 60-90 gün.
Cam fabrika ve atölyelerinde çalışan vatandaşlar 60 gün.
Çimento fabrikalarında çalışan vatandaşlar 60 gün.
Sigortalı olarak hizmet bildiriminiz olması halinde 3600 günle 58 yaşında emeklilik için başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Normal emeklilik koşulları çerçevesinde 43 yaş 5150 gün prim şartı yer alıyor. Doğumdan sonra 720 gün prim bildiriminiz olmaması halinde doğum borçlanması yapılabiliyor.
Tavan ücret üzerinden yatırılan sigorta primlerinin bulunması durumunda prim adında yatırılan her prim maaşı düşürüyor. Bu çerçevede yüksek ücret üzerinden yatırılan primlerin olması halinde emeklilikten sonra bağlanan maaş oranının düşük ücretten yatırılması maaşı azaltıyor. Bu durumda prim yatırmadan yaşın beklenmesi veya tavan ücret üzerinden bildirim yapılması gerekiyor.
En düşük memur maaşı kaç lira olacak? Memura yeni yıl zammında deprem! Tek tek hesap yapıldı! Hemen bakın!12 ay boyunca düzenli 1.250 TL alabilirsiniz! TC sonu 0,2,4,6,8 olanlar e-Devlet'ten başvurun PTT'den alın!