Erken emeklilik fırsatı! Yaş şartı detayı
Yeni emeklilik reformu için çalışmalar için start verildi. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme olacak hem de SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkıyor. İşte tüm detaylar...Özellikle EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesinin ardından, kademeli emeklilik sisteminin de gündeme gelmesi çalışanların erken emeklilik hayali kurmasına neden oluyor
İş hayatına başlayan pek çok kişi bir süre çalıştıktan sonra ne zaman emekli olacağını araştırılıyor. Özellikle EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesinin ardından, kademeli emeklilik sisteminin de gündeme gelmesi çalışanların erken emeklilik hayali kurmasına neden oluyor. Ancak bağlı bulunulan kuruma göre emeklilik şartları değişecek.
SSK, Emekli Sandığı ya da Bağ-Kur’lular aynı tarihlerde işe başlamış olsalar da farklı tarihlerde emekli olabilmekteler. Bağ-Kur’lular ise en uzun süre prim ödeyip en geç emekli olan grup olarak karşımıza çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüz binlerce Bağ-Kur’luyu ilgilendiren önemli bir açıklamada bulundu. Erdoğan “Buradan bakkal pazarcı gibi küçük esnaflarımıza müjde vermek istiyorum. Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7 bin 200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yeni düzenlemenin detayları ve kimleri kapsayacağı merak ediliyor. Değişikliğin ardından EYT kapsamında emeklilik söz konusu olacak mı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete merak edilenleri gazetevatan'dan Özlem Atila'ya değerlendirdi.
Ete, "SSK ve Bağ-Kur arasındaki prim farkı çok öncelere dayanıyor. Bağ-Kur’lular kendi işlerini yaptıkları için, Bağ-Kur primlerini daha uzun süre ödemeleri gerekiyor. 1479 sayılı kanunla kadınlar 7.200 gün, erkekler 9.000 gün ile emekli olabiliyorlardı. Kadın ve erkek arasındaki prim farkı SSK ve Emekli Sandığı’nda var. Dolayısı ile Bağ-Kur’da da var. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında SSK ile yani 4A ile eşitlenmesi demek SSK üzerinden kaç gün ile emekli oluyorsanız Bağ-Kur ile de o kadar günde emekli oluyorsunuz demek. Örneğin SSK’lı bir kadın eğer Temmuz 1992’de işe girdiyse 5.600 gün ile emekli olabiliyor. Eğer SSK ile eşitlenecekse Bağ-Kur’lu bir kadının da 5.600 gün ile emekli olması lazım." diye konuştu.
BAĞ-KUR'LULARİN EMEKLİLİK GÜN SAYISI DÜŞÜRÜLECEK
Dilek Ete SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi ile ilgili yapılan açıklamaların karışıklık yarattığına dikkat çekerek şunları söyledi;
"Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamanın karıştırıldığını düşünüyorum. Aslında Bakan Bilgin’in yaptığı açıklama şu;
Bağ-Kur’da 9.000 ve 7.200 günle emeklilik çok fazla prim günü anlamına geliyor. Kadın ve erkek arasında yine bir düzenleme olması gerekiyor. Erkeklerin 7.200 gün, kadınların da 6000- 6200 gün ile emekli olması planlanıyor.
Yoksa birebir SSK ile eşitlenmesi demek örnekte vermiş olduğum gibi Temmuz 1992’de Bağ-Kur’lu olarak iş hayatına başlayan kadın 7200 gün ile emekli oluyor. Aynı şekilde 1992 Temmuz’da SSK’lı olarak iş başlayan bir kadın ise eğer SSK’dan emeli olacaksa 5600 günden emekli olacak. Ancak bu ikisi eşitlenirse özellikle 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar için çok daha güzel olacak. Bu tarihten sonra işe girenler için zaten SSK’da en az 7200 gün, Bağ-Kur’da da 9000 gün prim ödemesi gerekiyor. Burada tam olarak yapılmaya çalışılan Bağ-Kur’un emeklilik gün sayısını düşürmek. Kadın-erkek ayrımı yapılmadan hepsi 7.200 güne mi eşitlenecek? Yoksa kadın erkek ayrımı yaparak farklı bir düzenleme mi olacak? Gelişmeleri zamla göreceğiz."
YÜZDE 20 DAHA YÜKSEK EMEKLİ AYLIĞI!
Mali Müşavir Onat Benlioğlu ise prim ödemeleri ve emeklilik süreci ile ilgili şu bilgileri verdi;
"Bilindiği üzere 2008 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik reformuyla beraber işçi ve memurların emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı 20 yıl yani 7.200 Prim günü olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lu olanlar için bu süre 25 yıl yani 9.000 prim günü olarak belirlendi. Buna istinaden 4B sisteminde kayıtlı olan Bağ-Kur'lularda kadınlar 58 yaş erkekler ise 60 yaş ve 9.000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları koşuluyla emekli olmaya hak kazanıyorlardı. SSK'da ise; aynı yaş koşulu sabit olmak kaydıyla 7.200 prim günüyle emeklilik hakları bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kanunda yapılan değişiklikle kadınlar ve erkeklerde yaş şartı sabit kalmak kaydıyla SGK'lı çalışanlarla Bağ-Kur'lu çalışanlar arasında 1.800 gün yani 5 yıl süre farkı kaldırılarak gerekli prim süresi eşitlenecek ve erken emeklilik yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecektir.
3600 GÜNLE EMEKLİLİK HAKKI
Benlioğlu kısmi emekliliğe dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Bağ-Kur'lu olan esnafın 9.000 günden 7.200 güne düşürülen emeklilik süresiyle ilgili olarak toplamda 1.000.000'a yakın esnafın yararlanacağı beklenmektedir. Buna istinaden prim günü indirilmesinin bir başka neticesi ise 5.400 günle kısmi emeklilik hakkı da işe giriş tarihine göre 4500 gün veya 3600 güne de çekilerek uygulanabilir hale geldi. Bunun sebebi SSK'da 8 Eylül 1999 tarihi incesinde kısmi emeklilik süresi 15 yıl 3600 gün, bu tarihten sonra işe girenlerde ise; 25 yıl 4.500 günü doldurmak şartıyla uygulanıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ve 7.000 prim günüyle emekli olabiliyor." diye konuştu.
YAŞ ŞARTI KADEMELİ OLARAK GERİ ÇEKİLMİŞ OLACAK
Peki SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesinin ardından Bağ-Kur'lular için EYT imkanı ortaya çıkcak mı? Onat Benlioğlu şöyle açıklıyor;
Ancak 2008 sonrasında prim günü sayısı 7.200 ve erkeklerde 61 yaşına çıkıyor. Yani 09.09.1999 ve sonrası sigortalılar için kademeli yaş indirimi söz konusu olabilecek.
Her ne kadar EYT yasası ile 08.09.1999 ve öncesi sigortalılar yaş şartı kalkmış olsa da bundan sonraki değişikliklerde yaş şartı ortadan kalkmış olmuyor. Burada sadece 60 yaş olan şartın geriye doğru kademeli olarak geriye çekilmesi imkanı doğmuş olacak."