Ekonomi

Erken emeklilik onlara vurdu! 48 yaşını geçenler bu listede! İşte detaylar!

EYT’yi bekleyenlere geçtiğimiz günlerde müjde verilmişti. 1999 yılı öncesi yaş sınırı kaldırıldı. İlk olarak 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik tanımlandı ve listede 48 yaşını geçecekler de yer aldı. İşte detaylar!Erken emeklilik kararı ile beraber 1999 yılı öncesi yaş sınırı kaldırıldı

EYT üzerinden erken emeklilik hakkı tanımlanırken 3600 günden emekli olanlar bu ay maaşlarını alıyor. Erken emeklilik kararı ile beraber 1999 yılı öncesi yaş sınırı kaldırıldı. İlk bölümde 2 milyon 250 bin vatandaş emekli olma hakkı ile 48 yaşını geçecekler de listede yer aldı.

İşte haberin detayları…

Kadınlarda 3600 günden emeklilik yaşı merak edilirken, EYT üzerinden düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 1999 yılı öncesi yaş sınırı kaldırıldı ve 3600 prim ödeme günü ile beraber emeklilik yaşının 50 olduğu belirtildi ve 15 yıllık bir çalışma süresine ihtiyaç duyulurken emeklilikte maaşın çok yüksek olma durumu gündeme taşındı. Emekli olacaklar 48 yaşını geçti. Peki erken emekli olacak kişiler kimlerdir?

KADINLARDA 3600 GÜNDEN EMEKLİ OLMA YAŞI BELLİ OLDU

50 yaşını dolduran kadın çalışanlar 23.05.22 tarihinden önce eğer sigortası olan kişilerde emekli olma hakkında değerlendirme yapılır. Ancak bunun için 15 yıllık bir çalışma süresine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde bir emeklilikte maaşın yüksek olması konu dahilinde bulunmuyor.

Kadınların isteğe bağlı emeklilik doldurma süresini daha uzun süreli hale getirilebilir. Bu durumda ise sigortayı ödeyerek de belirlenen yaş geldiği hallerde yüksek emekli maaşı alma hakkı ortaya çıkar. 50 yaşını doldurarak emekli olma fırsatı verilirken kadınların maaşında yükselme meydana gelmeyecek. Erken çalışanlar durumunda 3600 günden emekli olma şartlarının ilk sırasında 15 yıllık sigorta durumu tamamlandı.

EMEKLİ BİRİ NE KADAR KREDİ ÇEKEBİLİR?

Yasal mevzuatta belirtilene göre; kredi tutarı 50.000 TL'ye kadar vade 36 ay, 50.001 TL - 100.000 TL arası vade 24 ay, 100.001 TL üzeri vade 12 ay olarak bir sınırlama getirilmiştir.

EMEKLİLER İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKEBİLİR Mİ?

İhtiyaç kredilerinde devletin vermiş oldu yüzdelik miktar konut kredisine kıyasla biraz daha azdır. Buna göre de bir emekli vatandaş en çok maaşının yüzde 50 miktarını aylık taksit ödemesi geçmeyecek şekilde gereksinim kredisi kullanabilir.

Konut alacaklar aman bu tuzağa düşmeyin! Bu yöntemle çok can yanıyor!

Öksüz yetim maaşını kimler alabilir? Öksüz yetim yardımı nasıl alınır? Babadan yetim aylığı ne kadar?