Ekonomi

Erken emeklilik prim borçlanması ne kadar, nasıl yapılır?

Erken emeklilik prim borçlanması ne kadar olduğu pek çok vatandaş tarafından araştırılıyor. İşte detaylar!Peki Erken emeklilik prim borçlanması ne kadar, nasıl yapılır?

Erken emeklilik prim borçlanması ne kadar, nasıl yapılır? sorusu emekliğine az bir zaman kalmış vatandaşların kafasını kurcalıyor. Peki Erken emeklilik prim borçlanması ne kadar, nasıl yapılır?

İşte erken emeklilik ve prim borçlanmasına dair merak edilen detaylar…

ERKEN EMEKLİLİK PRİM BORÇLANMASI NE KADAR?

Emeklilik için üç şart bulunmaktadır;

Ayrıca hangi kurumda olursanız olun, ‘kısmi emeklilik’, yani belli bir yaşı doldurulduğu zaman daha az prim günüyle emeklilik olanağı da bulunuyor.

Kadın ve erkek çalışanlar için iki ayrı erken emeklilik olanağı vardır.  Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl (2160 gün) kazanırlar. Erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor. Anneler açısından en önemli erken emeklilik formülü çocuklarla ilgili doğum borçlanmasında esnasında ortaya çıkıyor. Kadın çalışan eğer sigortadan sonra çocuk sahibi olmuşsa, bu durum kendisine kolaylık sağlıyor.

Sistem, kadının çocuk doğurduktan sonra çalışmadan ayrı kaldığı günleri değerlendirmesine izin veriyor. Siz doğum dolayısıyla işten ayrılmışsanız ve bu süre içinde sigortanız yatmamışsa, bu sürelerin primlerini toplu olarak ödeyerek çalışmış gibi emeklilik hesabınızdan saydırabiliyorsunuz. Her çocuk için 720 gün, yani 2 sene işten ayrı kaldığınız bölümleri çalışmış gibi gösterebilirsiniz. Burada borçlanma iki çocuk için yapılabiliyor ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlara bu hak tanınmıyordu. Çıkartılan yasalarla artık çocuk sayısı 3’e yükseltildi ve hak tüm sigortalılara genişletildi. Şimdi çalışmadığınız 6 yılı yani 2160 günü borçlanarak sigorta primlerinize eklenebilir.

Borçlanma, yaşı geriye çekmiyor, ancak 6 yıl çalışması gereken bir kadının bu süreyi toptan ödeyip hemen emekli olmasını sağlıyor. Borçlanılan sürelerde sigorta priminin yatırılmamış olması, çocuğun sağ olduğu sürelerin borçlanılması şartları bulunuyor. Çocuk borçlanılacak süre içinde vefat etmişse, çocuğun yaşadığı süre boyunca borçlanılabiliyor.

EYT ile ilgili yeni gelişme! Emeklilikte yaşa takılanlar bunu bekliyordu!

Polis maaşları ne kadar oldu 2022? Temmuz zammı ile polis maaşları ne kadar oldu?

TOGG Sedan fiyat listesi belli oldu mu? TOGG Sedan 2022 teknik özellikleri nelerdir?