Emlak Terimleri

Erken kapama cezası iade edilmeyecek mi?

Yargıtay 13. Dairesinin aldığı karar neticesinde konut kredisi erken kapama cezası hakkında birtakım değişikliklere yer verildi. Peki buna göre artık erken kapama cezası iade edilmeyecek mi?

Erken kapama cezası iade edilmeyecek mi?

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Tüketici Hakları Kanunu gereğince, tüketici vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemeleri için erken kapama ücreti ödemek zorunda kalmıyordu.


Ancak Yargıtay 13. Dairesinin aldığı karar neticesinde bu konu hakkında birtakım değişikliklere yer verildi. Peki buna göre artık erken kapama cezası iade edilmeyecek mi?


YARGITAY 13. Hukuk Dairesi'nin konut kredisi erken kapatma ücreti ile ilgili son kararına göre, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, bankaların “erken kapama ücreti” almalarının hukuka aykırı olmadığı açıklandı.


"Yargıtay, sabit faiz oranlı konut kredilerinde borcun erken kapatılması halinde bankaların “erken kapama ücreti” almalarının hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Yargıtay, banka aleyhine dava açıp 2 bin 16 liralık kredi erken kapama ücretini geri alan tüketicinin davasını oybirliği ile bozdu. 


Yargıtay’ın bu kararıyla bankalar ve finansman kuruluşları sabit faizli konut kredilerin vadesinden önce kapatılması halinde ücret alabilecekler. Ancak değişken faizli kredilerde böyle bir “erken kapama ücreti” tahsil edilemeyecek. Yargıtay son örnek kararı ile bankaların ve finansman kuruluşlarının “dosya masrafı” diye hiçbir hizmet vermeden tüketicilerden para tahsil edemeyeceklerini de bir kez daha kayıt altına aldı.


Ankara’da bir tüketici 5 yıl vadeli çektiği konut kredisini 100 bin 752 lira ödeyerek, tamamen kapadı. Banka tüketiciden dosya masrafı, yapılandırma ücreti ve erken kapama ücreti olarak 3 bin 266 TL aldı. Tüketici, mahkemeye başvurarak, 3 bin 266 liranın faizi ile geri ödenmesini talep etti. Mahkeme, davayı kabul etti ve 3 bin 266 lirayı tüketiciye iadesine karar verdi. Banka kararı Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, davalı bankanın “dosya masrafı” adı altında tahsil ettiği 1250 lirayı temyiz istemini reddetti ve bu paranın tüketiciye iadesini onandı. Ancak, “erken kapama ücreti” olarak alınan 2 bin 16 TL’nin davalı tüketiciye iadesi usul ve yasaya aykırı bulunarak, bozuldu."


Konut kredisi erken kapatma ücreti geri alma yolları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com