Konut

Erkut Korkmaz: Kayseri'de konutta arz fazlası var!

Bu yıl farklı illerde 3 bin konutu teslim etmeyi planladıklarını belirten Erkut Grup Genel Müdürü Erkut Korkmaz, Kayseri'de çevreci ve geri dönüşümü destekleyen detayların önem kazandığı nitelikli projelerle büyüyeceklerini söylüyor...

Kayseri'nin köklü inşaat şirketlerinden biri olan Erkut Grup, ağırlıklı olarak Türkiye'nin farklı illerinde taahhüt işleri kapsamında toplu konut projeleri üretiyor. Bu yıl farklı illerde 3 bin konutu teslim etmeyi planladıklarını belirten Erkut Grup Genel Müdürü Erkut Korkmaz, Kayseri'de çevreci ve geri dönüşümü destekleyen detayların önem kazandığı nitelikli projelerle büyüyeceklerini söylüyor. 


Erkut Grup'un temelleri 1974 yılında şirketin yönetim kurulu başkanı Şadi Korkmaz'm inşaat ve taahhüt işlerine başlamasıyla atıldı. Yaptığı yatırımlarla birlikte gelişim sürecinde şirketleşerek 1988 yılında Korkmaz İnşaat'ı, 1990 yılında ise Erkut İnşaat Yapı Endüstrisi'yi bünyesine katan Erkut Grup, altyapı, organizasyon ve teknolojisini geliştirerek rnakina parkını artırdı. 


Taahhüt projelerine ağırlık veren Erkut Grup, yıllık ortalama yüzde 10'lıık büyümesi ve bünyesinde barındırdığı grup şirketleriyle sektörünün öncüleri arasında yer alıyor. 

Bugüne kadar Kayseri, Bingöl, Yalova, Mersin, İzmit, Sakarya, Ordu, Denizli, Ankara, Adıyaman, Samsun, Konya bölgelerinde taahhüt işleri kapsamında toplamda 15 bin konut, 5 cami, 9 okul ve 6 adet ticaret merkezi ürettiklerini söyleyen Erkut Grup Genel Müdürü Erkut Korkmaz, Şırnak'ta da 4 adet takım ve karakol yapımını tamamladıklarım belirtiyor. Kayseri'nin muhtelif bölgelerinde gerçekleştirdikleri yap-sat projeleri kapsamında da 530 konut ürettiklerini hatırlatan Korkmaz, "6 bin 200 konutluk taahhüt projemiz devam ediyor, Kayseri'de yürütmekte olduğumuz 450 konutluk özel projelerimiz de bulunuyor. Kooperatif anlamında yaptığımız çalışmalarda da yaklaşık 4 bin 100 konut ürettik" diyor. 

Erkut Grup Genel Müdürü Erkut Korkmaz, sorularımızı yanıtladı: Erkut İnşaat'm geçen yılki cirosu, yatırım portföyünün büyüklüğü nedir? 

Erkut Grup yıllık ortalama 200 milyon TL cirosu olan bir şirket. 

Yatırım portföy büyüklüğümüz ise yıllık ortalama 100 milyon TL'dir. 


Erkut Grup olarak 2013 yılında 2012 yılına göre ortalama yüzde 15'lik büyüme gerçekleştirdik. Bu sene ise inşaat sektöründeki tüm durağanlığa rağmen geçen yılki yüzde 15'lik büyüme oranımızı yakalamayı planlıyoruz. 

Konut sektöründeki stratejiniz nedir? 

Ağırlıklı olarak tünel kalıp sistemiyle taahhüt işleri kapsamında toplu konut projeleri üretiyoruz. Bu da bizim hersegmentte konut üreten bir firma olmamızı sağlıyor. Bundan sonraki dönemlerde de taahhüt işleri kapsamında Türkiye'nin her tarafında konut üretmeye devam edeceğiz. Ayrıca gerçekleştireceğimiz çok özel projelerle Kayseri ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin konut ihtiyacı olan özel projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 

Devam etmekte olan projeleriniz hangileri? 



"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜME BEKLEMİYORUZ" 


SEÇİM YILI 2014 yılına seçim yılı gözüyle bakabiliriz. Yerel seçimler arkasından da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaratacağı siyasi gerilim ortamının ekonomiyi ve inşaat sektörünü durağanlaştıracağı fikrindeyiz. Ayrıca kurdaki dalgalanma ve faiz artışı da ekonomi de belirsizliğe neden oluyor. Bunun yanı sıra inşaat malzemelerinde uzun süredir durağan giden fiyatların artmasıyla birlikte konut fiyatlarının artacağını düşünüyoruz. Ayrıca konutlarda uygulanan KDV oranının artması ile birlikte sektörde durgun bir döneme girileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple 2013 yılında inşaat sektöründeki büyümenin bu sene gerçekleşmesinin zor olacağını düşünüyoruz. 


UYGULAMALI EĞİTİM 


Sektörde en önemli sıkıntı 'nitelikli iş gücü' ve 'nitelikli taşeron sorunu' olarak göze çarpıyor, inşaat sektöründe meslek liselerinin yetiştireceği nitelikli elemanların önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bugün ülkemizde bulunan meslek liseleri nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaktan oldukça uzak. 

Aynı zamanda üniversitelerin daha çok teorik eğitime önem vermesi de 'mühendis' olarak mezun olan çalışanların iş hayatına adaptasyon sürecini geciktiriyor. Üniversiteler de uygulamalı eğitimin daha fazla olması düşüncesindeyiz. Biz de bu anlamda geliştirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleriyle meslek liselerini destekliyoruz. 



Halen TOKİ kapsamında Adıyaman, Nevşehir, Ankara-Mamak, 

Malatya, Kayseri ve Niğde'de 5 bin 600 konııt, 2 okul ve 2 ticaret merkezi inşaatlarımızın yanı sıra Kayseri İldem'de bin 132 konutluk kooperatif projemiz de devam ediyor. Her yıl 3 bin konut teslim ediyor olacağız. 


Bu yıl yatırım planlıyor musunuz? Ciro hedefiniz nedir? 

Bu yıl hayata geçirmeyi planladığınız projelerden bahseder misiniz? 


Ortalama 100 milyon TL'lik bir yatırım planımız bulunuyor, ciro hedefimiz ise 180 milyon TL. Devam eden TOKİ projelerimizin yanı sıra Kayserinin değişik bölgelerine yapacağımız özel projelerimizi de hayata geçireceğiz. Son dönemlerde nitelikli projeleri incelediğimizde çevreci, geri dönüşümü destekleyen, detayların önem kazandığı projelerin arttığını görüyoruz. Biz de uluslararası sertifikalara sahip olan bu projeler gibi çevreyi düşünen, doğa ile dost, geri dönüşümü destekleyen projeler yapmayı planlamaktayız. 


Orta ve üst gelir grubuna hitap eden Erkut Sembol (6l konut +2 işyeri) ve Erkut Yeşil (56 konut), Erkut Center (320 konut) ve Erküt Siliiet (32 bin metrekarelik inşaat alanı) isimli özel projelerimizle önümüzdeki dönemlerde Kayseri de faaliyet göstereceğiz. Bu projelerimizin toplam yatırım değeri yaklaşık 130 milyon TL Kayseri'deki konut alıcısının profilini çizer misiniz? 

Kayseri'de temelde 2 tip alıcıdan söz edebiliriz. Birinci alıcı tipi yatırım amaçlı ev alır. Bu tip alıcılar daha çok kira getirişi olacak alanları tercih ederler. Diğer tip alıcılar ise tamamen ihtiyaç amaçlı ev alır, alım gücüne göre uygun fiyat, ulaşımda kolaylık gibi beklentiler içerisine girerler. Kayseri'de ayrıca üst segmentte alım yapan konut alıcıları daha çok dairenin büyüklüğü ve merkeze yakın olmasını tercih eder. Daha sonra ise bir tercih sebebi olarak teknolojik gelişmelere göre de ev alabiliyorlar. Sektördeki yenilenmeler ve teknolojik gelişmeleri takip eden kesim uygulanan yeni projelere taleplerde bulunabiliyor. 


Kentin en çok rağbet gören kesimleri nereler? 

Orta segment grubunda en çok tercih edilen bölgeler Talaş, İldem ve Beyazşehir diyebiliriz. Bu bölgelerde ortalama metrekare fiyatı 900-1100 TL arasında değişiyor. Üst segment grubunda ise Yıldırım Beyazıt, Pervane, Alpaslan mahallesi gibi bölgeler tercih ediliyor. Buralarda metrekare fiyatı ise 2000-2500 TL arasında değişiyor. 


Önümüzdeki 5 yıl içinde önem kazanacak bölgeler nereler olacak? Bu anlamda yatırımcılara neler önerirsiniz? 

Büvükşehir Belediyesi nin son dönemde açıkladığı projelerle eski yerleşim bölgelerinin imar planlarının değiştirilerek nitelikli ofis ve konut projelerine dönüşecek olmasıyla merkeze yakın bölgelerde önemli değişiklikler olacak. Bunun yanı sıra merkezde bulunan arsa ve yer problemi nedeniyle şehrin bundan sonra kuzeye doğru gelişeceğini düşünüyorum. Ayrıca yapılmakta olan yeni bölge hastanesi ve özel üniversite de şehrin kuzeye doğru gelişmesini destekleyecek unsurlar olarak göze çarpıyor. 


Özellikle sanayisiyle çalışkan, üretken ve her geçen gün biraz daha büyüyen bir Kayseri ile karşı karşıyayız. Bu aktif yapı içerisinde bugün her ne kadar arz fazlası olmuş olsa da önümüzdeki 5 vıl içerisinde sosyal nitelikli konut ihtiyacının bazı ekonomik olumsuzluklara rağmen devam edeceğini düşünüyoruz. 

Erkut Grup bünyesinde yer alan Erkut Bims şirketinden de bahseder misiniz? 

13 milyon TL yatırım portföy büyüklüğüne sahip olan Erkut Bims, Euro Bims ve Eıırostone ıııarkalarıyla faaliyet gösteriyor. Şirketimiz 7 bin metrekare kapalı, 70 bin metrekare açık alanda, günlük ortalama 80 bin adet bims ve 7 bin metrekare beton parke üretim kapasitesine sahip. 


Bugün sadece Kayseri ve çevresine değil Türkiye'nin tüm bölgelerine satış yapan Erkut Bims, ürettiği doğa! renkli taş gibi nitelikli ürünlerle Kayseri Bims sektöründe ilkleri gerçekleştirmiştir. 


CAPİTAL KAYSERİ