Genel

Erman Ilıcak: Rusya kendimizi en ifade edebildiğimiz ülke!

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak, Rusyanın kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olduğunu belirterek, "Bugün bir Türk şirketi olarak dünya genelinde en hızlı büyüyebileceğiniz ülke Rusyadır" diye konuşt

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak, Rusyanın kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olduğunu belirterek, "Bugün bir Türk şirketi olarak dünya genelinde en hızlı büyüyebileceğiniz ülke Rusyadır" diye konuştu.

Türk-Rus ve Rus-Türk İş konseyi 15inci toplantısı için Moskovaya gelen Ilıcak gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusyanın 15 yıldır hedeflediği Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğini sonunda başardığını belirterek, "DTÖye istediği şartlar altında üye olmayı başardı. Uzun pazarlıklar sonucu oldu bu. Artık tüm ülkelerde etkin olan kurallar burada da olacak. Bunun da ticaretimizi iyi yönde etkileyeceğini ümit ediyorum" dedi.

Rusyayı kendilerini en iyi ifade ettikleri ülke olarak gördüklerini söyleyen Ilıcak, "Bugün dünya ülkelerinde Türk şirketi olarak en hızlı büyüyebileceğimiz ülke Rusyadır. Başta perakende pazarı olmak üzere Rusya bize bir çok imkanlar sunmakta. İnşaat sektöründe Türk irketleri Çin ya da Alman şirketleriyle değil, Türk şirketlerle rekabet ediyor. Bu çok sevindirici ve gurur verici" ifadesini kullandı.

"PERAKENDE VE SANAYİ ALANINDA DA AYNI BAŞARIYI GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR"

Türk şirketlerinin inşaat alanındaki liderliğini perakende ve sanayi alanında da göstermeleri gerektiğini belirten Ilıcak, "Burada sadece 572 tane Türk mağazası var. Toplamda baktığımız zaman Türkiyede perakende mağaza sayısı 50 bini geçti. Rusyada bunun yüzde biri. Türkiyedeki sayı 50 bin ise bunu Rusyada 100 bine çıkarmalıyız çünkü Rusya Türkiyenin 2 katı büyüklüğündeki ekonomiye sahip. Daha çok gideceğimiz yol var. Rusyada 200 kat büyüyebileceğimiz bir pazar var" dedi.

"2012 ZORLU BİR YIL OLACAK"

Ilıcak, 2012 yılının Avrupa ve Türkiye için çok zor bir yıl olacağını belirterek, "Türkiyenin yüzde 50 ihracatı AB ile. Kalanı ise komşu ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerle yapılmakta. Ülkeler ekonomik krizlerden etkileniyor. Borçlanma maliyetleri artıyor. Dolayısıyla yatırımlar önümüzdeki yıllarda mutlaka azalacaktır. Her sektörde mutlaka daralmalar olacaktır. Moralimizi bozmamalıyız, daha çok gitmediğimiz yerler var. Rusya ve komşu ülkeler hızlı büyüyeceğimiz yerler. Kriz döneminde ilaç olacak pazarlardır" görüşünü dile getirdi.

RUSYA AVRUPA'NIN ALTERNATİFİ DEĞİL"

Bir gazetecinin sorusu üzerine Rusyanın Avrupanın alternatifi olmadığını söyleyen Ilıcak, "Rusya Avrupanın alternatifi değil ama Avrupanın kapılarını bize açacak bir ülke. Türk firmaları Rusyada güçlendikçe Türkiyenin Avrupa Ekonomik Örgütüne üyeliği kolaylaşacaktır. Yani Avrupada güçlü olmak için Rusyada güçlü olmalıyız" diye konuştu.

Ilıcak, sadece Avrupada değil Orta Doğuda da krizin etkilerini gördüklerini belirterek, "Arap baharı Arap ülkelerini çok etkiledi. Orta Doğuda büyüme şansımız yokken, Rusya hala hızlı girebileceğimiz ve büyüyebileceğimiz pazar" ifadesini kullandı.

"RUSYA'DA SİYASİ BELİRSİZLİK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Bir soru üzerine Rusyada siyasi belirsizliklerin meydana geleceğini düşünmediğini söyleyen Ilıcak, "Rusyanın en etkili tarafı siyasi belirsizliği yıllarca ortadan kaldırmış olmasıdır. Siyasi istikrar Rusyaya hakim. Önümüzdeki dönemlerde de istikrarlı hükümet bekliyoruz" diye konuştu.

Başkanı olduğu Türk-Rus İş Konseyinde yapılması gereken herşeyi yaptıklarını ve Konsey olarak amaçlarının iş adamlarını bir araya getirmek olduğunu söyleyen Ilıcak, "Rusyada bu iş çoktandır yapılmış durumda. Rusya Türk işadamları için bir bilinmez değil. Dolayısıyla işimiz çok kolay. Rusyada 60 bin çalışanımız var. Bu kadar vatandaşımız ile 7 milyar dolarlık yatırım yapmışız" dedi.

"SUUDİ ARABİSTAN'DA 300 BİN TÜRK VAR AMA EKONOMİSİNDE NEREDEYSE YOKUZ"

Ilıcak, Rusyada toplam çalışan sayısının 60 bin civarında olmasına karşın ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduklarını belirterek, "Suudi Arabistanda 300 bin Türk var ama ekonomisinde neredeyse yokuz. Ben Suudi Arabistanda üst yetkili yönetici Türk göremedim. Orada  büyümüş Türk firması göremedim. Ama bunu Rusyada görüyoruz. Türk dış ticaretine en iyi model Rusyadaki Türk diasporasının modeli. 7 tane bankası ile, 600e yakın şirketiyle ve 60 bin çalışanıyla inanılmaz bir model" diye konuştu.

Türkiyenin ihracatını 500 milyar dolara çıkartmanın yolunun kendilerinin Rusyada yaptıklarını diğer ülkelere de taşımasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Ilıcak, "Perakendecilerimize, KOBİlerimize çok iş düşmektedir. Artık burada imalat kapılarını zorlamalıyız" dedi.

Ilıcak, gelecek yıl St. Petersburgdaki Ekonomik Forumda Türkiye olarak yer alacaklarını belirterek, "Türkiyeden TÜSİAD kanalı ile getireceğimiz büyükTürk firmalar ve iş adamlarıyla bir başlangıç yapmak istiyoruz. Türkiyenin ağırlığını Ekonomi Forumunda hissettirmeliyiz" dedi.
AA