Genel

Erol Aksoy’un arsalarının metrekaresine 480 TL değer biçildi!

2008’de işadamı Erol Aksoy’un TMSF tarafından el konulan arsalarının metrekaresine 480 TL değer biçildi.

Bilirkişi aynı arsanın metrekaresini önce 280 TL’ye, sonra 160 TL’ye düşürüldü. Arsa neredeyse 3’te 1 fiyatına Latif Topbaş’a satıldı. CHP’li Tekin, “Bu organize bir yolsuzluk” dedi.


CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, işadamı Erol Aksoy’un Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan İstanbul’daki arsalarının fiyatının, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında adı geçen, Urla Villaları’nın sahibi Mustafa Latif Topbaş’a satışının “organize bir yolsuzluk süreci” olduğun iddia etti. Tekin’in iddialarına temel olan satış, TMSF’ye borçlu olan Erol Aksoy’a ait İstanbul Arnavutköy’deki arsalar için 2008’de bilirkişi görevlendirilmesiyle başladı. Bilirkişi, 6 Haziran 2008’de raporunu hazırladı. Bilirkişi, “Karşılaştırma yöntemi” kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda 3 farklı arsa için toplam 37 milyon 72 bin TL değer biçti. Bu değerler üzerinden 2. kez ihaleye çıkılmasına karşın alıcı bulunamadı. Bunun üzerine 2009’da değer tespitlerinin yeniden yapılması amacıyla başka şirkete yeni bir rapor hazırlatıldı.


RAKAMLAR GÜNCELLENDİ VE DÜŞTÜ


Bu şirket de gayrimenkullerin konumu, altyapı ve ulaşım olanakları, arsaların kullanım amacı, çevrede yapılan piyasa araştırmaları ve piyasa koşullarını dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucunda, rakamı toplam 20 milyon 987 bin 982 TL olarak güncelledi. Ancak yenilenen rakamlara göre yapılan ihalelerden de sonuç alınamadı.

TMSF bunun üzerine aynı şirketten 2011’de bir raporlama daha istedi. “Taşı toprağı altın” İstanbul’un her noktası gün geçtikçe daha da değerlenirken, tartışmalı arsaların değeri 3 yıl içinde ikinci kez değer kaybetti. 3 yıl önce 37 milyon TL değer biçilen arsaların son değeri 10 milyon 789 bin TL oldu. TMSF bu raporun ardından taşınmazları bir araya getirerek “Boğazköy Gayrimenkulleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü” oluşturdu. Muhammen bedeli 15 milyon TL olarak belirlenen arsaları, açık artırma usulüyle yapılan ihale sonucunda Latif Topbaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BİM mağazaları aldı.


‘BUNU KİMSE İZAH EDEMEZ’


Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekin, şunları kaydetti: “2008’de bir işadamının arsası için TMSF tarafından bilirkişi raporu isteniyor. 2008’de bölgede kuş uçmuyor, askeri alanın yanında bir yer. 2008’de bilirkişi raporu metrekaresine 480 TL fiyat koyuyor. 2008 yılında kuş geçmez, kervan geçmez. Pahalı olunca, birine pazarlayacaklar. Çünkü, 8 ay sonra TMSF yüksek buluyor, yeniden bilirkişi raporu istiyor. Bu bilirkişi raporunda, 2 yıl sonra 280 TL’ye düşüyor. 2014’te 160 TL’ye düşüyor. Tayyip Erdoğan’ın ‘2.5 milyonluk Kanal İstanbul yapacağım’ dediği yer, burası. Piyasa değerinin çok yükseldiği, 3. köprü yolunun geçtiği, 3. havaalanının geçtiği bir dönemde 2008’de 480 iken, 160’a düşüyor. Bunun adı organize yolsuzluktur. Bunu başka kimse izah edemez. 6-7 yıl önce imar durumu yokken, 3. köprü, 3. havalimanı yokken bölgedeki değerlendirmelerde yüksek çıkıyor.”


‘TAM BİR ORGANİZE PAKET OLMUŞTUR’


Arsanın Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamı Topbaş’a satılmasına da değinen Tekin, “Devletin kurumu TMSF’nin böylesi bir kirli işin parçası olması ciddi bir sorun” derken, yargı sürecinin devam ettiğini belirtti. Tekin şunları söyledi: “TMSF, burada suç işlemiştir, tam bir organize paket olmuştur. Bu olayda, yargıya gittiğinizde yargıç ne yapacak? Emlak değerlendirme uzmanına değil, bilirkişiye bakacak. Bir arsanın fiyatı o bölgede en az 2 bin-3 bin TL düzeyinde.”


25 ARALIK SORUŞTURMASININ EN ÇOK KONUŞULAN TAPELERİ


TMSF, İstanbul Arnavutköy’deki 3 arsa için açık artırma usulüyle ihale açtı. İhaleyi kazanan, AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen işadamı Latif Topbaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BİM mağazaları. Türkiye Latif Topbaş ismiyle 25 Aralık yolsuzluk soruşturması dolayısıyla ortalığa saçılan tapelerle tanıdı. Tapelerde, İzmir Urla İlçesi Zeytineli Köyü’ndeki 1. Dereceden SİT alanı olan koyun özel tahsisli olarak imara açılması için için  kaymakamlıktan valiliğe, Şehircilik Bakanlığı’ndan Maliye’ye, Kültür Bakanlığı’ndan üniversiteye kadar pek çok devlet kurumunun usulsüz olarak izin vermeye zorlandığı yer almıştı.


Bahçelievler’de metrekare fiyatı yüzde 189 yükseldi


Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan sahibinden.com 2015 Eylül ayı itibarı ile İstanbul’daki emlak verilerini açıkladı. Buna göre Bahçelievler’deki satılık konutlarda metrekare fiyatı 1 yılda yüzde 189 yükseldi. İncelenen dönemde Bahçelievler, satılık konutlarda yıllık yüzde 189 artış ile metrekare fiyatının en çok yükseldiği ilçe oldu. Bahçelievler’i, yıllık yüzde 182 artışla Kadıköy, yüzde 177 oranında artışla da Arnavutköy izledi. 2015 yılının ilk 9 aylık döneminde satılık konutlarda fiyatı en çok artan ilçe ise ortalama 666 bin TL satış fiyatıyla Kadıköy oldu. Kadıköy’ü ortalama 395 bin TL’lik konut satış fiyatıyla Üsküdar takip etti. Sultanbeyli ve Büyükçekmece’de ise ortalama satılık konut fiyatı 245 bin TL olarak belirlendi. Aynı dönemde İstanbul’daki kiralık konutlarda metrekare fiyatının en çok yükseldiği ilçe yüzde 558 oranında artışla Sancaktepe oldu. Sancaktepe’yi yüzde 135’lik artışla Bağcılar takip etti.  


Sözcü