28 / 04 / 2024

Erol Bilecik, Seba Office Boulevard projesinde 83 milyon kar etti!

Erol Bilecik, Seba Office Boulevard projesinde 83 milyon kar etti!

Türkiye'nin lider teknoloji dağıtım grubu lndex Grup şirketi İndeks Bilgisayar, yaklaşık 30 yıllık başarı çizgisini bu yıl 156 milyon liralık net kâr ile taçlandırdı. Ancak bunun 83 milyon liranın üzerindeki bölümünü Seba Office Boulevard projesinden yazılan kâr oluşturdu.



Index Grup Şirketleri kurucusu Erol Bilecik, Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Demeği (TÜSIAD) başkanlığını devralmasının ardından ikinci olarak dinleyici olarak katıldığı yıllık değerlendirme toplantısına “14 aydır işlerden uzağım ve rakamlar daha iyiye gidiyor” esprisi ile damga vurdu. Düşük kâr marjlı dağıtım işinde yıllardır geliştirdiği inovatif yöntemlerle maliyetleri daha aşağı çekmeyi başararak destan yazan grubun özellikle net kâr rakamı bu yıl 156 milyon liralık rakam ile rekor düzeye ulaşarak toplantıya damga vuran bir diğer unsum oluşturdu.

Fortune Turkey’den Kerem Özdemir’in haberine göre; Bilecik’in bu rahat tavırları ve babacanlığı, şirketin başarısının temellerindeki temel dayanaklardan biri olarak bir kez daha karşımıza çıkarken net kârı bu kadar yükselten gayrimenkul geliri de Türkiye’nin gerçeği olarak benzer bir biçimde karşımıza çıktı. Seba Office Boulevard gayrimenkul projesinden elde edilen 123,944 milyon liralık hasılat paylaşımlı gayrimenkul satış gelirinden kalan 83,412 milyon liralık net kâr, grubun toplam net kârının yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor.

Bu sayede satışını yüzde 30 artıran grubun kârındaki yükseliş yüzde 72 olarak gerçekleşti. Akıllı telefon pazarının yüzde yedi daraldığı bir yılda rakamları bu şekilde yükselten bir faktörü hoş karşılamamak mümkün değil. Ancak bunu daha değerli kılan, kurulduğundan beri kazandığını işine yatırarak istikrarlı bir büyüme çizgisi takip eden Index’in bu kaynağı da en iyi şekilde kullanma konusunda kuşkuya yer bırakmayacak bir biçimde güven oluşturmayı başarmış olması.

Bu özellikle şirketin yatırımcılarına yönelik sorumlulukları açısından net kanıtlar barındırıyor. Fortune Türkiye’de yer alan “Son 10 yılda yatırımcısına yıllık yüzde 30’un üzerinde kazandıran borsa şirketleri” listesindeki 15 şirket arasında Index Grup’un iki şirketi yer alıyor. Bunlardan Datagate Bilgisayar’m son 10 yıldaki yıllık ortalama getirisi yüzde 35,55 olurken indeks bilgisayar için bu oran 30,27 oldu.

Telekom mobil ürünler pazarı toplam Türkiye tüketici teknolojisi pazarının yüzde 40’mı oluşturarak her geçen gün büyümeye devam ederken bu alanda faaliyet gösteren Datagate, mobil ürünler pazarında küçük daralmaya karşın olumlu sonuçlar elde etmeyi sürdürdü. 2006 yılının şubat ayında halka arzı gerçekleşen Datagate Bilgisayar 2017’de net satış geliri 1,583 milyar lira net satış geliri elde ederken 2018 yılı hedefini 1,896 milyar lira olarak belirledi. Datagate Bilgisayar, başta İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Antalya ve Konya olmak üzere 16 ili kapsayan bölgede Türk Telekom bayilerine münhasıran, akıllı telefon, tablet, aksesuar, kontör ve SİM kart tedarik ediyor. Datagate’in dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, Samsung, LG, Lenovo, Huawei, ZTE, Sony, HTC, General Mobile ve Vestel gibi markalar bulunuyor. Şirket, Şubat 2006’dan bu yana BIST’de işlem görüyor.

Grubun 1989’da kurulan ilk şirketi olan İndeks Bilgisayar ise, 2017 yıl sonu sonuçlarına göre konsolide net satış gelirlerini yüzde 24 artırarak 3,8 milyar liradan 4,7 milyar liraya yükseltirken faaliyet giderlerinin net satışlara oranı düşük tutan iş modeli ile yüksek performans gösteriyor. 2016 yılında yüzde 1,68 olan bu oran 2017’da yüzde 1,56’ya geriledi. Şirket 2018 hedefini yüzde 19 büyüme ile 5,6 milyar lira olarak belirledi.

Yatırımcılarını mutlu etmeyi başaran grubun hizmet verdiği şirketler arasında da güçlü bir karnesi var. indeks Bilgisayar, bilgisayar markası Lenovo’dan “2017’nin En Yüksek Ciro Yapan Distribütörü” ödülüne layık görülürken Index Grup, bilgisayar ve yazıcı pazarının güçlü oyuncusu HP’den “2017’nin En Yüksek Ciro Yapan Dağıtıcısı” ödülünü aldı.

Grubu kendi işinde bu kadar başarılı yapan trendleri iyi yakalayarak kendisini sektörünün zirvesinde konumlayabilmesinden kaynaklanıyor. Gelecek sene yeni gözdesi akıllı telefon pazarının yüzde 3lük büyüme oranı ile yükselişe geçmesi beklenirken Index Grup satışını yüzde 16,3 artırmanın hesaplarım yapıyor. Teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren 3’ü halka açık, toplam 6 şirketi bünyesinde bulunduran Index Grup böylece yüzde 25 büyüme gerçekleştirerek net satışlarını 4,3 milyar liradan 5,4 milyar liraya yükselttiği 2017’nin ardından yeni bir sıçrama yapacak. Index Grup 2018 yılındaki satış hedefini 6,358 milyar lira olarak belirledi. Ancak grubun performansını doğru değerlendirmek için rakamların ötesine bakmak gerekiyor. Grup, 2023 hedeflerine doğru ilerlerken dijital dönüşümü önemli önceliklerinden biri olarak belirlemiş durumda. Teknolojinin etkisinin bütün sektörleri dönüştürdüğü bir dünyada bunun kritik bir başarı faktörü olduğu aşikar.

Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kayalıoğlu, “Index Grup olarak son beş yılda attığımız adımlar ve yaptığımız yatırımlar hem şirketler bazında hem de grup olarak ciro ve kârlılık anlamında istediğimiz büyümeye ulaşmamızı ve rekabette öne çıkmamızı sağladı. Ayrıca hem üretici hem de müşteri olarak grup ekosistemimize yeni ve farklı sektörlerden iş ortaklarının katılımı da söz konusu oldu. Yatırımcıların beklentilerini karşılayabilmiş olmaktan dolayı son derece mutluyuz” sözleriyle şirketin stratejisinin dijital dünyada başarı getirecek formülasyonla uyumlu olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik bu ayrıntılara kadar inen bir değerlendirme. Kayalıoğlu, net satışları içinde payım yüzde Te çıkaran giyilebilir cihazlar -daha açık olarak saatler- konusunu önemsiyor ve buradaki gelişmeye vurgu yapıyor. Grubun kuruluşundan itibaren Bilecik ile birlikte çalışan Kayalıoğlu’nun dikkat çektiği bir diğer nokta ise Türkiye’deki pazarın niteliğinin değişmesi ile ilgili. Türkiye pazarının bir yenileme pazarına dönüşeceğini kaydeden Kayalıoğlu, buna göre aksiyon almak gerektiğinin altını çiziyor.

GfK araştırmasına göre Türkiye’deki hanelerin yüzde 33’ünde bulunan masaüstü bilgisayarların son 4,5 yıldır kullanıldığını söyleyen Kayalıoğlu, tabletlerde bu rakamların yüzde 35 ve 2,9 yıl; dizüstü bilgisayarlarda yüzde 43 ve 4,5 yıl; akıllı telefonlarda yüzde 77 ve 4,2 yıl; televizyonda yüzde 73 ve 4 yıl; beyaz eşyada ise yüzde 82 ve 7,1 yıl olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin bir yenileme pazarına dönüştüğü bu göstergelere dayanarak söyleyen Kayalıoğlu, bu dünyada yeni arayışlar peşinde olacakları mesajını veriyor. Kayalıoğlu “Hâlihazırdaki işlerimizin yanı sıra portföyümüze grup şirketlerimizden Artım Bilişimle birlikte bulut bilişim çözümleri, büyük veri çözümleri ve nesnelerin interneti gibi alanları ekliyoruz. Böylece katma değerli bu ürünlerimizi yurtdışında başta Azerbaycan olmak üzere Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’daki kurumsal müşterilerimize ulaştırarak Orta Asya’daki tecrübelerimizi artıracağız” diyor.

2017 yılı net satış geliri 366 milyon lira olan Artım, 2018 için 444 milyon liralık net satış hedefi koymuş durumda. Özellikle katma değerli ürünler ve servislerle iş ortaklarının ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen Artım, 2011’den beri Index Grup bünyesinde yer alıyor ve İstanbul ile Ankara’daki ofislerinde faaliyet gösteriyor.

Bunun ilk defa denedikleri bir iş olmadığını da vurgulayan Kayalıoğlu, telekomünikasyon sektöründeki potansiyeli rekabetten önce keşfetmelerinin bu konudaki uzmanlıklarının göstergesi olduğunun da altını çiziyor. Kayalıoğlu, “Sektördeki gelişmeleri öngören stratejik adımlarımız sayesinde ‘Kârlı, verimli ve büyüyen Index Grup’ mottomuza bağlılığımızı sürdürüyor ve büyüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Bu kadar büyük çabanı sonuçlan ile ilgili olarak da büyük beklentiler söz konusu. Yeni teknolojilerin yarattığı dinamikleri yakalayarak büyüyeceklerini söyleyen Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Üyesi Salih Baş, 2023’te Avrupa’nın en büyük beş dağıtıcısı arasında yer almayı heeflediklerini ve bu yolda ilerlediklerini ifade ediyor. Baş, “2023’te teknoloji kulvarında Avrupa’nın en büyük beş teknoloji distribütöründen biri olma yolunda hızla ilerliyoruz. ICT [bilgi ve iletişim teknolojilerinin] birleşmesiyle birlikte teknolojinin yeniden şekillendiği bir döneme girdik. Bu değişim gelecek 5-10 yılda teknoloji ve pazarın gideceği yerin daha net bir biçimde görülmesini ve beklentilerin yeniden gözden geçirilmesini beraberinde getirdi. Artık yapay ve öğrenebilir zekâ, robot teknolojisi, 3D yazıcılar, sanal gerçeklik ve sürücüsüz araçlar gibi pek çok yeni kavramdan bahsediyoruz. Bu değişim ve dönüşüm süreci, bizim gelecek için hangi alanlara daha fazla yatırım yapmamız gerektiğinin işaretlerini şimdiden vermeye başladı. Grubun her alanda büyümesi için plan ve yatırımlarımızı pazarın gelişimi ve beklentilerine uygun olarak şekillendirmeye devam edeceğiz. İş ortaklarımız ile son kullanıcılara kaliteli hizmet ve yenilikçi çözümler sunarak önümüzdeki yıllarda da kârlılığımızı koruyup satışlarımızı artırmayı ve yükselişimizi sürdürmeyi planlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Grup, dönemin trendini yakalayarak amiral gemisi İndeks Bilgisayar’ın başına şirketin ilk kadın genel müdürü olarak geçen Banu Sürek ile yoluna devam ediyor. İndeks Bilgisayar olarak 2017’de Samsung tüketici ürünleri beyaz eşya, kahverengi eşya ve klima ürünlerinin Marmara Bölgesi dağıtıcılığına adım atarak tüketici elektroniği segmentine yöneldiklerini ifade eden Sürek, 2018’de de yine önemli dağıtım anlaşmalarıyla büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini vurguluyor. Sürek, İndeks Bilgisayarın 2018 satış hedefinin 3,3 milyar lira olduğunu söylüyor.

1989 yılında kurulduktan sonra dünyanın önde gelen birçok teknoloji firması ile Türkiye distribütörlüğü bazında anlaşmalar imzalayan İndeks Bilgisayar, şu anda Apple, HP, IBM, Lenovo, Intel, Asus, LG, Microsoft, Samsung CE, Epson, Canon, Fujitsu, Kingstone gibi 100 un üzerinde dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapıyor. Kadın genel müdür Sürek kadar ürün portföyündeki değişim de grubun değişen dinamiklere yanıt verme gücünü sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Bu, grubun dijital dönüşüm hedeflerini gerçekleştirip doğru noktaya ulaşma gücünün de göstergesi. 


Geri Dön