Erol Özmandıracı: Maslak, istanbul'un Soho'su haline gelecek!
Maslak, istanbul'un Soho'su haline gelecek Maslak ve Levent'in İstanbul'un yeni yüzü olduğunu söyleyen Erol Özmandıracı, "Londra Dubai ve New York'ta bu tip iş bölgeleri sanatla iç içe geçti. Maslak'ta da bu olmalı" dedi..
Londra, Dubai ve New York'ta iş bölgeleri zaman içinde değişim yaşadı ve sanatla iç içe olan yaşam alanlarına dönüştü. Maslak neden böyle olmasın? Erol Özmandıracı, 42 Maslak projesinin farklılığı ve iddiasını bu noktadan hareketle anlatıyor. Erol Özmandıracı AVM, ofis, rezidans ve otelden oluşan 42 Maslak projesinin yatırımcısı Bay İnşaat Yönetim Kurulu üyesi. Özmandıracı'nm Sun Plaza'daki tüm Maslak'ı kuşbakışı gören ofisinde Maslak'taki hayatı değiştirme iddiasındaki projesini konuşmak için buluştuk. Sohbete geçmeden önce Erol Özmandıracı'yı tanıtalım. Özmandıracı, İngiltere'de B.A. Economics, Syracuse Üniversitede okur. Bir süre yurtdışında çalıştıktan sonra Esteks Dış Ticaret Şirketi'ne geçer.
Eralteks'in de kurucu ortağı olan Özmandıracı, 1997 yılında Nesim Özmandıracı tarafından kurulan Bay İnşaat'a ortak olur.
Toplam 950 milyon TL'lik yatırımla hayata geçen 42 Maslak projesini Erol Özmandıracı'dan dinleyelim.
Genç ve dinamik proje 42 Maslak projesi Bay İnşaaf in bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerden farklı. Sizin için farklı bir deneyim olmalı...
Doğru biz uzun süre butik projeler yaptık. Aile modelleri, büyük tip daireler ve villalar yaptık. 42 Maslak ise bugüne kadar yaptıklarımızdan çok farklı. 42 Maslak genç, dinamik, şehrin gerçek yüzünü yansıtan bir proje... İş merkezi Maslak...
Siz AVM ve ofis dışmda rezidans da yapıyorsunuz. Bu bölgede yaşamayı kimler ister?
İstanbul'un A segmentinin şehir yaşamını seven yüzüne hitap ediyoruz. O müşteri grubunu ve beklentilerini biz tanıyoruz.
Doğru ofislerin yoğun olduğu bölge. Çok sayıda ofis var. Altyapı sorunları ve yoğun trafik olan bir bölge...
Akşamlan da ıssız. Maslak da değişecek mi?
Biz bunu söyleyerek yola çıktık. İlk başta yalnızca ofis yapmayı düşünüyorduk. Ancak masaya oturunca şunu gördük. Levent ve Maslak, İstanbul'un yeni yüzü. Binalar yeni. Şehrin merkın. Burası yalnızca ofislerle dolu bir bölge olmamalı. Biliyorsunuz fabrikaların olduğu bir bölgeydi, büyük değişim yaşandı. Bizim olduğumuz arazi için de bu geçerli. Ancak bu dönüşüm bitmedi. Bu kadar şehrin merkezinde olan bir yer yalnızca ofis yaşamının olduğu bir bölge olarak kalamaz. Maslak'ın konumu çok uygun. Değişim devam edecek.
Oto Sanayi Sitesi de taşınacak.
Bu da uzun zamandan beri söyleniyor. 10 yıl sonra nasıl bir yer olacak bu bölge?
Eskiden Levent'in daha öncelikli bir durumu vardı. İstinye Park'm açılışı, İstinye'nin gelişimi Maslak'ı daha da hareketlendirdi. Gece gündüz şehir yaşamının hareketli olduğu yeni, modern şehir hayatı olacak bu bölgede. Biz de burada sanatı eksik gördük. Londra, Dubai ve New York'ta da bu tip iş bölgeleri zamanla sanatla iç içe geçti ve büyük bir dönüşüm yaşadı. Maslak'ta da bu olmalı. Sanat aşısı yaptık
O zaman farklı bir kitleyi de çekeceksiniz Maslak'a. Ya da gündüz çalışmak için ofislerine gelenlerin yaşamak için de tercih ettiği bir bölge mi olacak?
Bizim kalite, yönetim ve profil anlayışımız daha önce yaptığımız projelerle ortada. Bu saydığım 3 özellik projenin bitiminden sonra o projeye değer katmaya devam ediyor. Biz 42 Maslak'la bölgeye tasarım ve sanat aşısı yaptık. Soho bir zamanlar karanlık depresif bir yerken şimdi çok canlı. Bunun gibi. Maslak'ta da evet çok yeni bina yapıldı ama bize göre bu yapıların ruhu eksikti. Maslak'ta biz bu konuda öncü oluyoruz. İstinye'de önce İstinye Park oldu. Burada da değişim olacak. Gelecekte Maslak daha da ivme kazanacak.
Şu an hak ettiği ama fakında olmayan değerleri de kazanacak Maslak.
Sanatla iç içe derken neler yapacaksmız?
Endüstriyel ve çağdaş sanat olacak. Şehir sanatı İstanbul'da yeteri kadar gelişmedi, gelişemedi. Sanat dediğimizde girişlere iki üç tablo koyup, birkaç heykeli projelere yerleştirmekten bahsetmiyorum. Sanat odak noktası bizim için. Türkiye'de bugüne kadar yapılmamış bir iş yapıyoruz. Bu projenin küratörleri var.
Bunu yaparken bana 'Deli' dediler. Böyle bir projede sanatın odak olması beklenmiyor. Küratör ekibimizin başında Pelin Dinç var.
Küratörü olan tek gayrimenkul projesi! Tam da öyle. Artful Living adlı bir sanat portalı da kurduk. İyi bir ekibimiz var. Mimarlarımız sade yapı üzerine sanatla görsel efektleri yakalıyor. Herhangi biri gelip gezebilecek. Galeriler ve gösteri merkezi olacak.
Büyük bir gösteri merkezi değil, tamamen butik. Tiyatro, dans olacak. Caz dinletileri olacak. Burası İstanbul'un kalbi.
İş stresini atmak için neler yaparsınız?
Hayatımda oğlum öncelikli. 11 yaşında. Onunla zaman geçirmek benim için çok önemli. Eşim ve oğlumla olmak zaten stresimi alıyor.
Ve tutkularım var. Tekne yani deniz, Galatasaray ve sanat.
Tatil için nereyi tercih edersiniz?
Ben Bali'yi çok seviyorum. Konforla doğal hayatın birleşimi bana çok iyi geliyor.
GECE VE GÜNDÜZ FARKI ORTADAN KALKACAK
18.00'den sonra Maslak ıssız olmayacak iddiasındasınız...
Şimdilik öyle. Bölgenin gelişme potansiyeline bakın. Maslak'ta gece gündüz nüfüs farkı ortadan kalkacak. Bu yalnızca konut, AVM ve otel yapmakla olmaz, dediğim gibi ruh katılmalı. Bu da sanatla mümkün. Ayrıca Oto Sanayi artık bu bölgede kalamaz. O bölge ile ilgili de güzel projeler var. Biz faydalı bir virüsü bölgeye katıyoruz. Yalnızca şık, kaliteli daireler değil alternatif yaşam alanı oluşturduk. Bu arada sanat için yalnızca sanatçı yeterli olmuyor. Sanatçıların performanslarını sergileyecekleri yerlere ihtiyaç var.
Maslak'ta da böyle bir açık vardı. Biz özel sektör olacak da bu farkı yaratabiliriz. İş dünyası artık sanatla çok daha ilgili. Ama bu yalnızca eser almakla da olmuyor. İş dünyası sanatçıların üretebilecekleri mekanlar da yaratmalı.
Nasıl bir otel olacak bu projede?
5 yıldızlı bir otel olacak. AVM de olacak. 'AVM çok fazla oldu bölgede' diyeceksiniz. Ben de katılıyorum size. Bizim AVM'miz öyle büyük değil. Daha çok otelde kalanların, ofislerde yaşayanların, oradaki ev sahiplerinin ihtiyaçlarına yönelik bir AVM olacak. Binlerce insan yaşayacak, çalışacak. 200 odalı bir otel var. Biz ağırlıklı restoranlar, ihtiyaç dükkanları, galeriler, tasarım dükkanları, sanat cafeler düşünüyoruz. Dünyanın en iyi yerinin yanında farklı bir iş yaparsınız ve o farklılıkla yaşarsınız. Bizim AVM öyle olacak. Otelimiz de sanat odaklı olacak.
Kentsel dönüşüm için İstanbul'un daha değerlemesi lazım
Kentsel dönüşüm projelerinin içinde olacak mı Bay İnşaat bundan sonra da?
Olmazsa olmaz. Kaçınılmaz geleceğimiz. Yeni araziler üreteceğimize var olan yanlış yapılaşma düzenlenmeli. Bu iş hiç kolay değil.
Sizce en büyük sorun ne? Çok tıkanma noktası var...
İstanbul'un biraz daha değerlenmesi lazım. Bu anlamda İstanbul tam hazır değil kentsel dönüşüme. İstanbul'a yabancı ilgisi daha artmalı. Değişim pilot bölgelerden, merkezden başlayacak. Merkez dışı fiyatlar çok düşük. Bazı projelerde maliyetine satış var. Rakamlar çok düşük. Şehir merkezinde ise ciddi karlar oluştu. Ancak dönüşüme yerel tepkiler var. Dönüşüm istemiyorlar. Yaşlı, yıllarca aynı evde oturmuş insanların da bu tepkisi anlaşılmalı. Biz inşaat işinde devam edeceksek kentsel dönüşüm içinde yer almalıyız. Maslak da kentsel dönüşümün içinde.
Yabancı ilgisi nasıl sizin projeye?
Toplu satışlarda ilgi var yabancılardan. Biz hedeflediğimiz profile yöneldiğimiz için yabancı müşteriye odaklanmadık. Ancak fon kuruluşlarıyla masaya oturduğumuzda çok ilgi gördük. Bu arada bizim projemizin bir bölümüne Turcas yerleşiyor. 2014'ün sonuna doğru rezidans teslimlerini yapacağız. Ofis teslimleri başladı.
42 Maslak'ta fiyatlar nasıl?
42 Maslak projesinde 42 katlı 2 kule var. AVM'si ve ofis katları ve 200 odalı bir oteli de kapsayan projenin mimari projesini dünyanın en bilinen mimari gruplarından İngiliz Chapman Taylor ve Turgut Toydemir/Piramit Mimarlık gerçekleştirdi. Rezidanslarda metrekare fiyatları 5.500-7.500 dolar arası, ofis fiyatları 5.0007.000 arası...
Elif Ergu/ Vatan Gazetesi