Dekorasyon

Erol Yarar: Gazze'nin imarı bize nasip olacak

Gazze'nin yeniden imarı için Müslüman işadamlarıyla bağlantıya geçtiklerini söyleyen Filistin Platformu Başkanı Erol Yarar, 450 projeyi hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtiyor ve ekliyor: "Gazze'nin imarı inşallah bize nasip olacak.'

Türkiye, Gazze'nin imarı konusunda çok önemeli bir çalışmaya imza attı. Filistin Platformu Başkanı Erol Yarar'ın önderliğinde başlatılan bir girişim ile uluslararası ve ulusal iş çevreleri Gazze'nin yeniden imarı konusunda 350 milyon avro tutarında 450 projeyi üstlendi. Ambaro ile ilgili çalışmalardan olumlu sonuç alınması durumunda Gazze'nin imarı konusunda çalışmalara başlanacak. Gazze'nin imarı için 'Hayırda yarış' başlattıklarını belirten Filistin Platformu Başkanı Erol Yarar projelerini anlatı.

Gazze'nin yeniden imarı fikri nasıl doğdu?

Gazze ile ilgili başlatılan bu çalışmanın proje bazında bir ilk. Çalışmanın teklif ve formatını biz yaptık. Gazze'deki arkadaşlarımız ve İslam Ülkeleri Mimarlar Birliği Başkanı ve ekibi değerlendirmede bulundu. Uluslararası camiadan Gazze'nin statüsü ile ilgili girişimler var ama maalesef Gazze bir paketin içine sokulmak isteniyor. Biz ise Gazze'ye yardımların siyasi bir çözümün parçası olamayacağını deklare ettik. Temaslarımız bu çerçevede devam ediyor. Oradaki çocuklar okulları yıkılmış çadırlarda ders yapıyorlar. İnsanların evleri yıkılmış, kanalizasyon ve alt yapı çalışması yapılması gerekiyor. Bütün bunların bir siyasi çözümün parçası olması yönündeki gayretlerin insani olmadığını ve acilen değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

Gazze'nin imarı konusunda kimler elini taşın altına sokacak? Oluşturulmuş bir bütçe var mıdır?

Yürütülen projelerle ilgili güzel bir gelişmeler var. Uluslararası ve ulusal iş çevreleri Gazze'nin imarı noktasında 350 milyon avro tutarındaki 460 projeyi üstlendi. Bu projelerin hiç biri açıkta kalmayacak. Filistin Platformu projelerinin tamamını gerçekleşmesini sağlayacak. Dernekler ve işadamları projelerin gerçekleşmesi ile ilgili çalışma yürütüyor. Bu konuda vakıf ve dernekler arasında 'Hayırda yarış' başlatıldı. Yarış devam ediyor. Filistin Platformu son toplantısında bazı kararlar aldı. Gazze faciasının birinci yıl dönümüne denk gelen 27 Aralık tarihinde ulusal bazda saldırıların devam ettiği süre kadar 21gün boyunca çeşitli faaliyet organize edecek. Her gün Türkiye'nin ayrı bir şehrinde Gazze faciası gündeme getirilerek, insan hakları ihlalleri ve saldırının fiziki insani boyutları halka tekrar anlatılacak. Gazze'nin imarı tamamlanıncaya kadar her yıldönümünde bunu devam ettireceğiz.

İsrail'in Filistin ambargosu devam ediyor. İnşaat malzemeleri bölgeye nasıl ulaştırılacak?

Biz bu malzemelerin deniz yoluyla gitmesini istiyoruz. Deniz yolu kabul edildiğinde denetim mekanizmasını bir uluslararası denetim komisyonunun yapmasını istiyoruz. BM teşkilatı ile birlikte gerekirse belirli askeri uzmanların yer aldığı bir denetim mekanizması inşaat malzemeleri arasında askeri mühimatın olmadığını denetlemesinden yanayız. Bu denetim mekanizması içinde Türkiye'den ve İsrail'den de görevli olabilir. Bizim niyetimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil.

İsrail saldırıları sırasında Gazze'de sadece sanayi tesisleri değil konutlar da yerle bir oldu. Konut yapımı konusunda bir çalışma var mı?

Bir Türk müteahhitlik firması uluslararası bir şirketle Gazze'ye ilk etapta 2 bin konutluk inşaat yatırımı yapmayı taahhüt etti. Orada evleri yıkılmış olan insanların ev sahibi olabilmesi için küçük prefabrik evlerle konut sorununu çözme konusunda bir adım atacağız. Daha sonraki hedef 20 bin konut.

Filistin'e Türkiye'den arzu eden insanlar nasıl yardımda bulunabilecek?

Filistin'e insanlarımızın yapacağı yardımlar ile ilgili çalışma yürütüyoruz. Bu hassas bir konu. Çünkü Gazze İmar Derneği insanların kalpleri huzur içinde Filistin'e yardım edebilecekleri bir altyapı oluşturma gayretinde. Öncelikle uluslar arası denetime açık bir yardım sistemi kuruyoruz. Bu konuda çalışma yürüten yardım kuruluşları ile işbirliğine gideceğiz. Yardımların bir kısmını uluslararası camiadan toplanacağız. Merkezi İstanbul'da olmak üzere bir havuz oluşturulacak. Parayı verenle imarı yapacak arasında bağlantı kurarak insanların kafalarında soru işaretleri bırakmayacağız.
Oktay Mehmet/Yenişafak