19 / 05 / 2024

Ersan Boysanoğlu: Metrekare kirliliği var!

Ersan Boysanoğlu: Metrekare kirliliği var!

Ev almak isteyenlerin kafasını karıştıran en büyük soruna nihayet sektörün içinden biri, üstelik sektörün duayeni olan Ersan Boysanoğlu dikkat çekti



İnşaat sektöründe 40 yılı bitiren MESA Mesken Sanayi A.şž"nin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, özellikle son dönemde herkesin inşaatçı olması ile birlikte metrekare hesaplamalarında müthiş bir kirlilik başgösterdiğini, buna Bakanlar Kurulu"nun el atarak belli bir standart getirmesi gerektiğini söyledi.

Hakikaten ben de pek çok konut projesi gezerken şahit oldum. Bana örnek bir daire gösteriliyor ve bunun 130 metrekarelik bir daire olduğunu söylüyorlar. Bırakın metreyi elinize alıp ölçmeyi göz kararı baktığınızda bile o evin asla 100 metrekare dahi olamayacağını görüyorsunuz.

Hesabı başka türlü yapıyorlar. Kimi balkonunu, deposunu ekliyor. Diyelim ki ev 8"incü katta ve o katta 3 daire daha var. Ortak koridorun metrekaresi 4"e bölünüp sizin eve düşen pay da metrekare hesabına dahil edilebiliyor. Duvarlar, kolonlar bile yekün tutuyor. O zaman haliyle fiyat analizi yapmak da zorlaşıyor. çünkü elmalarla elmaları karşılaştırabileceğiniz bir ölçü birimi yok karşınızda. ˜100 metrekare ev 200 bin TL" diyorlar. Bölüyorsunuz metrekaresi 2 bin liraya geliyor diyorsunuz.

Oysa evin kullanılabilir alanı 60 metrekare ancak ediyor. Hesabı bir de öyle yapınca metrekare fiyatı 3 bin 300 TL"yi geçiyor.

Avrupa ve Rusya"da metrekare hesaplamasının nasıl yapıldığına dair bilgi veren Erhan Boysanoğlu, œAlmanya"da ˜Süpürülebilir alan" diye bir ölçü birimi kullanılır. Polonya dahil pek çok Avrupa ülkesi de bu standarta uyar. Türkiye"nin de bu standarta geçmesi lazım dedi.

Bu konuda Başbakan Erdoğan"ı da bilgilendirmek istediğini ve standardizasyon için kanun gerektiğini belirten Boysanoğlu, şöyle devam etti:

œAlmanya"da bu işler o kadar titizdir ki inanamazsınız. Bırakın 1 metrekarelik hatayı 1 santimetrekarelik bir hataya ancak izin verirler. Metrekare hesabını duvardan duvara bile değil, süpürgeliklerden tutarak yaparlar. O yüzden süpürülebilir alan ifadesini kullanırlar. Hatırlıyorum, biz 3 santimetrekarelik bir hata yüzünden dava edilmiştik. O da aslında bir hata değildi. Bir odadan gitmiş, diğer odaya geçmiş. Ancak taahhüt edilene uymuyor diye ceza verildi.

Müşteri kaybediyoruz

MESA olarak süpürülebilir alan ölçü birimine dikkat ettiklerini belirten Boysanoğlu, œBiz belki 150 metrekarelik bir daire için 300 metrekare inşaat yaparız ancak o evi 150 metrekare olarak satarız. Öyle değerlendirince özellikle henüz evler ortaya çıkmamışken yapılan satışlarda biraz zorlanırız. çünkü bizi tanımayan birisi müşteri olmuşsa ne demek istediğimizi tam anlayamaz. Diğer 150 metrekarelik evlerle bizim evin fiyatını karşılaştırınca bizimkini haliyle pahalı bulur.

Hakikaten de bitmiş evi görmeden MESA"nın ne demek istediğini anlamak mümkün değil. Ben çengelköy"de MESA projesinde 149.9 metrekarelik örnek daireyi gezdim. Örnek daireye bakınca œBenim başka projelerde 150 metrekare diye gezdiğim hiçbir evde bu büyüklük yoktu. Eğer bu ev 150 metrekare ise diğerleri acaba neydi demekten kendimi alamadım.

İstanbul'un yakınında değil İstanbul'un içinde

Mesa'nın 40'ıncı yılında başlattığı konsept projesi çengelköy'de MESA İstanbul'da kalan son İstanbul' sloganını hakediyor, Anadolu Yakası'nın saklı cenneti çengelköy'de inşa edilen 298 daireden oluşan proje 100 dönüm alanda sadece 18 bin metrekareye oturmuş üstelik az katlı binaları ile 'yeşil' zengini...

Önce konumundan başlayalım. çengelköy Vapur İskelesi'ne sadece 2 kilometre. Boğaziçi Köprüsü'ne 3 kilometre. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne 4 kilometre. Bunlar İstanbul Anadolu Yakası'nın saktı ve dolayısıyla bozulmamış semtlerinden biri olan çengelköy'de inşa edilen çengelköy'de MESA Evleri'nin koordinattan.

Projede ilk dikkatimi çeken olabildiğince geniş bÜ®r yeşil alana karşılık az katlı binaları Ü®!e hiç rahatsızlık yaratmaması. Proje 100 dönüm üzerine inşa ediliyor. 3'er katlı 46 bloktan oluşan evlerin oturma alanı sadece 18 dönümde. Yanı 82 dönümlük bir yeşil alandan sözediyoruz. Evler çengelköy sırtlarında Boğaz'a da hakim bir tepede inşa ediliyor. Sözkonusu tepenin boğaza doğru sol tarafında çamlıca tepesi dikkati çekiyor. Burası temiz havası ile daha önce göğüs hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir arazı.
6 farklı tipteki bloklarda 80 metrekare ile 290 metrekare arasında değişen büyüklüklerde 298 daire var. Toprak üstünde araç yolu yok. Ancak evlerin altında müthiş bir otopark alanı yaratılmış. Her eve 3 araçlık otopark imkanı sunulurken, tüm bloklar ve sosyal tesisler yerin altından birbirine bağlanmış.

Ayrıca yine otopark katında neredeyse 1+1 ev büyüklüğünde depo alanları dikkati çekiyor. Depo alanlarına her türlü tesisat da eklenmiş. çocuklu aileler isterlerse burayı rahatlıkla bir bakıcı odasına dönüştürebilirler. 2008 Aratık'ta başlanan projede çok küçük işler kalmış vaziyette. Nisan sonunda evlerin sahiplerine testim edilmesi bekleniyor.

1969'dan bu yana 60 bin konut yaptı

MESA Mesken Sanayi A.şž için markalı konut sektöründeki en iddialı bir elin parmaklarını geçmeyecek firmalardan biri demek sanırım reklam olmaz. Ben bir MESA projesinde oturmuyorum ancak Göktürk'de vaptığı evlerin bölgenin en prestijli projeleri olduğunu biliyorum. Altunizade'deki MESA evlerinde oturan bir arkadaşımı da ziyaret ettiğimde evlerin kalitesi dikkatimi çekmişti. 1969 yılında Ankara'da kurulan MESA kalite konusunda inşaatta bir referans. şžu ana kadar 60 bin konut yapan şirketin halen satışta çengelköy'de MA SA'nın dışında çamlıpark, Park Oran, Yalıkavak Evleri, Urla Evleri ve Nurol ile birlikte yaptığı Bahçeşehir Evleri bulunuyor. Yurtdışında özellikle Polonya'da yaptığı büyük işler var.

MESA ayrıca son olarak Halkalı'daki Tema Park projesini kaza nan konsorsiyumun içinde önemli bir paya sahip. Erhan Boysanoğlu yakın zamanda çamlıca, Kartal, Kemerburgaz ve Kağıthane'de yeni projelere başlayacaklarını söyledi. Boysanoğlu, Halkalı ile ilgili olarak da, 'çalışmalarımız devam ediyor. Orada en az! 2 bin 500 konut yapacağız. Ayrıca yıllık ziyaretçi sayısı 6 milyon olacak bir park ortaya çıkarmak istiyoruz' dedi.

Sosyal alanlar enerjisini yerin altından alıyor

PROJE hem yeşil hem de çevreci özellikleri ile dikkati çekiyor. Başka hiçbir konut projesinde görmediğim bir enerji sağlama yöntemi çengelköy'de MESA'da karşıma çıkıyor. Projede toprağın altına toplam derinliği 1500 metre olan tam 12 sondaj kuyusu açılmış. Sistem her 1 metrede ısının 1 derece artması ya da azalmasına göre çalışıyor. Toprağın altından kışın sıcak hava, yazın serin hava geliyor. Projede ayrıca güneş ve rüzgar enerjisi de kullanılıyor.

Projede sosyal alanlar da oldukça iddialı, içinde açık-kapalı yüzme havuzu, fitness, sauna, çocuk kulübü, squash olan 1300 metrekarelik sosyal merkez ihtiyaçları karşılayacak şekilde dizayn edilmiş. Bunun dışında 83 bin metrekarelik yeşil alanda peyzaj projesine uygun olarak tenis kortları, basketbol ve voleybol sahaları, çocuk oyun alanları, yürüme yolları gibi dış mekaıi düzenlemeleri de yar.

Fiyatlar 700 bin liradan başlıyor

GELKÖY MESA'da konut fiyatları 700 bin TL'den başlıyor, 2 milyon 50 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ortalama metrekare fiyaü 7 bin 500 TL civarında. Her ne kadar ilk bakışta biraz yüksek gibi görünse de yanda sözünü ettiğim metrekare kirliliği olmaksızın yalın hesap yapıldığında aslında o lokasyonda, MESA kalitesinde bir ev için rasyonel bir rakam çıkıyor karşımıza.

Erhan Boysanoğlu ile 150 metrekarelik örnek daireyi ve diğerlerini geziyoruz. Boy-sanoğlu, 'Satiş ekibimizden bazı arkadaşlar bazen bize takılıyor. 'Bizim 150 metrekare diye sattığımız evi başka müteahhitler 190-200 metrekare olarak saüyor' diye. Bu nereden baksanız yüzde 30'luk bir fark demektir. Müşteriden kıyaslama yaparken bu farkı dikkate almasını istiyoruz' diyor.
Ben de Boysanoğlu'na bu kadar bilinçli tüketicinin henüz k bulunmadığmı belirtip işlerinin zor olduğunu söylüyorum. Ancak satış rakamları beni yanıltıyor. 298 daireden satışta sadece 45 adet kalmış durumda. Boysanoğlu, 'O daireler de burada oturum başlamadan önce yani Nisan ayına kadar biter' diyor.
Vatan/Ercan İNAN


Geri Dön