Yeni Projeler

Ersin Özince: 10 yıllık konut kredi oranı büyük bir fırsat

Ersin Özince "Ben kredi vermeye istekliyim, kredi var şu anda" dedi

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, krizde krediyi geri çağıran banka olmadıklarını belirterek, 2009'da kredilerde yaşanan düşüşün başlıca nedeninin kredi talebindeki daralma ve mevcut kredilerde yaşanan geri ödeme zorlukları olduğunu kaydetti. Özince, İş Bankası olarak kredi vermeye istekli olduklarını belirterek "Kredi vermeye biz hazırız" dedi. Bankanın 2009 faaliyetlerinin değerlendirildiği basın toplantısında Özince şunları söyledi: "Ben kredi vermeye istekliyim. Kredi var, şu anda da var. Ama krediyi hak etmek için kredibilite gerekiyor. Firma seçimine özen göstereceğiz." Kredi büyümelerine ilişkin de Özince, 2010 yılında sektörde yüzde 12 büyüme beklediklerini, İş Bankası'nın ise yüzde 14 büyümesini beklediklerini bildirdi.

10 YILLIK KONUT KREDİSİ İYİ FIRSAT
Kredi talebinde çok ciddi daralma yaşandığını belirten Özince, "Faiz oranları ne mevduat yönünden çok tatmin edici bulunuyor, ne de kredi yönünden krediyi verenler açısından tatmin edici bulunuyor. Bence 10 yıllık konut kredi oranı büyük bir fırsat" dedi. Özince, şunları söyledi: "Kredi yüzde 2 arttı. Bizde para var. Ama  ucuza kredi de vermem. Verirsek hiç kimseye faydası olmaz. Verirsen seneye de bin kişiyi kapıya koyarsın. Koymak zorunda kalırsın."  Özince, kredi verirken getiriyi göz önünde tutacaklarını belirterek "Körü körüne rekabet yapmayacağız" dedi.

Bu yıl en az 1000 kişi işe alacağız 62 şube açacağız
Özince, İş Bankası'nın son 10 yılda aktiflerini yaklaşık 23 kat büyüttüğünü, enflasyondan arındırıldığında 10 yılda 4 kat büyümenin söz konusu olduğunu, bu dönemde kredilerin 27 kat büyüdüğünü, mevduat artışının ise 22 kat olduğunu bildirdi. Geçen yıl 2.500 kişiyi işe aldıklarını anlatan Özince, bu yıl problem olmazsa 1.000 kişiyi işe alacaklarını kaydetti. Özince "Geçen yıl 60 tane şube açtık. Şube sayısında 1.093 adede ulaştık. 2010'da da 62 şube açmayı planlıyoruz" dedi.

Mevduat faizi cazibesini yitirdi
Mevduatın faiz cazibesini yitirdiği kanaatinde olduğunun altını çizen  Özince "Bizim gibi ülkelerde faizin bu kadar düşüşü iyi, borcumuz azalıyor. Ama mevduat sahibine de faizin cazip gelmesi alışkanlıklar doğrultusunda azalıyor'"diye konuştu.

Balkanlarda fırsat kolluyoruz
İş Bankasının Balkanlar ve yurt dışında fırsat arayışına ilişkin de Özince, şunları kaydetti: "Balkanlar hep yakın ve iş yapılabilir görünmekle beraber, Avrupa'nın doğusundaki ülkeler, Yunanistan, Avusturya, İtalya gibi ülkelerin bankalarının çok yoğun girdiği pazardı. Bu pazarlarla ilgilenmek lazım. Ciddi bir aksiyon içinde değiliz. Fırsat kolladığımız tereddütsüz. Fırsat kollamak için nedenler var. Bunlar birkaç ay öncesine kadar yoktu. Özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya ile ilgili gelişmeler bunu tetikleyebilir. Fırsat kolluyoruz. Türk bankalarının milyar dolarlık alımları olmaz. Biz perakende bankacılığı o ülkelere en iyi sokabilecek bankalarız."

Holdingleşme arzu edilirse yapılabilir
Holdingleşme konusuna ilişkin de Özince, şöyle konuştu: "Buna İş Bankası hissedarlarının karar vermesi gerekiyor. Hissedarlarının da doğrusu bugüne kadar genel kurullarda çok somut olarak konuyu tartışmaları söz konusu olmadı. Ama böyle bir yöntem arzu edilirse  artık yapılabilirliği var."

`Süleyman Kalkan, bizim için önemli bir kayıp'
İş Bankası Balmumcu Şube Müdürü Süleyman Kalkan'ın Vakıfbank'a Genel Müdür olmasına dair Özince "Bizim için çok önemli kayıp, Vakıfbank için de çok önemli kazanç. Balmumcu şubesi, şubeler sıralamasında en üstte olan şubedir. Kalkan da çok uzun yıllar bankanın birçok biriminde görev yapmıştır. Keşke kalsaydı derim. Ama gittiği de önemli bir görev. Ümit ederim  başarılı olur" yorumunu yaptı.

Tahvil ihracında bankalar önceliği reel sektöre vermeli 
Özince, BDDK'nın bankaların tahvil ihracına izin vermemesi konusuyla ilgili sorular üzerine, sektörün iyi yönetildiğini, bir anlık politikalarla beğenerek veya beğenmeyerek sektörün otoritesini ve devleti değerlendirmenin usul olmadığını söyledi. Özince "Türkiye'de bankacılık sektörünün, eğer bu konuda piyasa oluşacaksa reel sektöre öncelik vermesi yerinde olur kanaatindeyim, ki piyasa çeşitlilikle yürüsün. Bir anda çok muktedir olan bankalar bu piyasayı doldurmasın diye düşünülebilir" dedi. Özince, İş Bankası'nın tahvil ihracına  ihtiyacı olduğunu ve BDDK uygun görüşüyle uluslararası piyasada yaptığını belirtti.
Star