Erten Konak bir otelden fazlası!
Sultanahmet Camii'ne bitişik olan Erten Konak, İstanbul'un neredeyse simgesi olmuş. Erten Konak'ın için ailenin koleksiyonları ile donatılmış. Erten Konak, otel olma dışında sanat evini çağrıştırıyor
Erten Konak ikinci dereceden tarihi eser. Hikayesi 1900’lü yıllara dayanıyor. General Cemal Kunter ve ailesinin olan konak, 1934’ten beri hukukçu Erten Ailesi’nin. Bugün avukat Cavidan Ertenin ilgilendiği otel, adeta tarihi bir ev modeli gibi yaşatılıyor.
Konak, Erten Ailesi tarafından restore edilmiş. Otele dönüştürülmüş. Ailenin tarihe, yaşanmışa olan merakı Erten Konak’ı seçkin antika parçalarla dekore etmesine sebep olmuş. Konağın paşa girişinde Osmanlı berat ve tapulan koleksiyonu yer alıyor. Ayrıca burada aile büyüklerinin yaptığı eserler ve kullandıklan objeler var. Konakta eski iğne oyalı yazmalar, gelinlikler, kaftanlar da otelin her yanına yerleştirilmiş. Ancak konağın en ilgi çekici parçaları Cavidan Ertenin 25 yıldır özenle biriktirdiği şapkaları.
Cavidan Erten, renkleri, modelleri ve dizaynlarıyla onu cezbeden şapkaları dünyanın dört bir yanından toplamış. Zamanla renkli bir koleksiyona sahip olunca da onları otelinde sergilemek, herkesle paylaşmak istemiş. Her şapkanın tam olarak hangi tarihe ait olduğu biliğnmese de şağkaların 1910 ve 1940'lara ait olduğu tahmin ediliyor.
Hepsi döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan şapkalar Avrupa’da düğün-cenaze gibi özel günlerde kullanılmış. Cavidan Hanım, şapkalarını Almanya, Fransa ve Viyana’daki antika mağazalarfından toplamış. Şapkaların çoğunun kendine özgü süsü var. Kimi tüllü, kimi elle örülmüş şahane parçalar. İtalyan, sedef taşlardan yapılmış şapka iğneleri ise şapkaların şıklığına şıklık katıyor. Koleksiyonuna tutkuyla bağlı olan Cavidan Erten, Cumhuriyet dönemini kapsayan yıllara ait şapkaları toplamayı ihmal etmemiş. Cavidan Ertenin en merak ettiği soru ise şapkaların sahiplerinin yaşadığı hayat olmuş hep.
Sergiler de var
Erten Konak’taki tarih, şapkalarla sınırlı değil. Otelde yürürken dahi adeta tarihin içindesiniz. Ana kapıdan içeri girdiğinizde, zamanında General Cemal Paşanın atların çektiği arabasını park ettiği ‘Lale Bahçesinden geçiyorsunuz. Yine hizmetlilerin kaldığı müştemilattan dönüştürülen resepsiyona girip, ‘kış bahçesi' olarak düzenlenmiş avluya çıkıyorsunuz. Konağın kapısı da restoran olarak kullanılan bu avluya açılıyor.
Erten Konak, konaklama-restoran hizmetlerinin yanı sıra kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. 2 yıl içinde hat sergileri, hat sanatının yapımıyla ilgili özel konferanslar, cam altı eserleri sergileri yapılıyor. Oya kültürünün güzel örnekleri de Konakta sergileniyor.
Erten Konak’ın sofalarının duvarlarını Cavidan Erten’in dedelerinin sarayda hizmet etmiş olmalarından dolayı verilmiş beratlar, kendi koleksiyonları olan cam altı eserleri süslüyor.
Posta