Genel

Ertuğrul Günay, Sakarya'da Orhangazi Kültür Merkezi'ni açtı!

Sakarya'da bulunan Orhangazi Kültür Merkezi'nin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay "Türkiye'de konser de tiyatro da güzel sanatlar da ülkenin her yerine gidecek" dedi

Devlet Tiyatroları sahneleri Türkiye'nin dört bir yanını sarmaya başladı. Türkiye'deki sahne sayısı 59'a ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adapazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Orhangazi Kültür Merkezi'nin açılışında yeni sahnelerin açılacağı ve Sakarya'da da Devlet Tiyatroları oyunlarının sahneleneceği müjdesini verdi. Bakan Günay "Devlet tiyatrosu sayımızı arttırıyoruz. 57.'yi Denizli'ye, 58.'yi Manisa'ya 59.'yu Kayseri'ye açtık. 60.'yı da memleketim Ordu'ya açacağız. Daha önce Sakarya'ya Devlet Tiyatroları'nın turneleri gelmiyordu. Buradan söz veriyorum artık her ay devlet tiyatrosunu Sakarya'da göreceksiniz" dedi. 17 Ağustos depremi sonrasında yıkılan bir iş hanının yerine yapılan, 8 milyon 200 bin TL'ye mal olan ve Adapazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Orhangazi Kültür Merkezi'nde tiyatro, konferans, sergi ve sinema salonları bulunuyor.

Hem kültür merkezinin resmi açılışını, hem de 2011-2012 etkinliklerinin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha sonra Taner Alakuş ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan minyatür sergisini gezdi. Sakarya Üniversitesi Konservatuar öğrencilerinin Türk Sanat Müziği Dinletisi ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Orhan Hakalmaz konserinin de yer aldığı açılışa, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik ve Şaban Dişli ile çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKİYE GELİŞİYOR
Serginin ardından Orhangazi Kültür Merkezi Tiyatro Sahnesi'nde bir konuşma yapan Günay, Sakarya'nın 1999 depreminin ardından geçirdiği değişimi anlatarak, "Türkiye, yaşlanan Avrupa'nın hemen yanı başında yükselen bir ülke konumunda. Böyle bir ülkenin mensubu olmak, idarecisi olmak hatta vatandaşı olmak insana gurur veriyor. Bu gelişmenin insanımızın yaşamına yansıması gerekiyor. Türkiye gelişiyor ve bu gelişme de yavaş yavaş halkımızın hayat standartlarını yükseltiyor. Bizim yapmaya çalıştığımız şey de bu. Güzel sanatlar alanında da halkımızın standartlarını yükseltiyoruz" dedi. Konserin de, tiyatronun da, güzel sanatların da ülkenin her yerine gideceğini anlatan Günay, "Biz Türkiye'nin hiçbir coğrafyasının hiçbir insanını ötekinden ayırmıyoruz. İnsanımız hangi kökenden gelmiş olursa olsun; ister Alevi kültüründe ister Kürt kültüründe yetişmiş olsun. Madem nüfus cüzdanlarımızda Türkiye Cumhuriyeti yazıyor; o halde hepimiz eşitiz diyerek kucaklıyoruz. Aynı haklara ve eşit güvencelere sahibiz. Bizim yapmaya çalıştığımız şey bu. Bu yapmaya çalıştığımız 50 yıl önce yapılmış olsaydı, bugün yaşadığımız sıkıntıların çoğunu yaşamazdık. Geçmiş yıllarda toplum kategorilere ayrılmış. Ayrılıklar üzerinden siyaset üretilmeye çalışılmış. İnsanların inançları ve etnik kökenleri istismar edilmiş. Ve bu istismarlardan dolayı acı çeken insanlarımızın üzerinden Ankara'da birçok insan sefa sürmüş. Biz şimdi tüm kültürler bizimdir diyerek Türkiye'nin geleceğini barış içinde kurmaya çalışıyoruz" dedi.

HÜSEYİN CUMALI / SABAH