ErtuÄrul Günay, TeÅvikiye Lisesi'ni müze yapmak istiyor
Türkiye'de tekstil ve moda müzesi kurulmasının gerekli olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Gün
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşsiz bir dokumacılık kültürüne sahip Türkiye'de artık tekstil ve moda müzesi kurulması gerektiğini belirtti. "Gönlümde müze olmasını istediğim bir yer var. Teşvikiye'deki Endüstri Meslek Lisesi. Ama Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) pek yanaşmıyor" diyen Bakan Günay, "MEB bize orayı tahsis etse, ben onun yerine beş okul birden yaptırıp Bakanlık'a teslim ederim" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen cuma günü tasarımcı Dilek Hanif'in 27 Ocak'ta Paris Moda Haftası'nda gerçekleştireceği ve bakanlığın "Fransa'da Türkiye Mevsimi Etkinlikleri" kapsamında destek verdiği defilesine ilişkin düzenlenen basın toplantısına katıldı. Toplantıda Referans'a açıklamalarda bulunan Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye gibi derin bir dokumacılık kültürüne sahip olan bir ülkede tekstil ve moda müzesi kurulmasının gerekli olduğunu söyledi. Bakan Günay bunun için gönlünde Teşvikiye'deki Endüstri Meslek Lisesi'nin yer aldığını ancak MEB'in burayı tahsise yanaşmadığını belirtti.
Türkiye ziyaretçi kaybetmedi
Bakan Günay, toplantıda yaptığı konuşmada ise Türkiye'nin gelecek yılki turist hedefinin 30 milyon kişi olduğunu, ancak asıl önemli olanın kişi başı harcamalardan elde edilen geliri artırmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin turizmde halen en fazla gelir elde eden ve ziyaretçi çeken ilk 10 ülke arasında yer aldığını hatırlatan Günay, "Türkiye, bu 10 ülke arasında bu yıl ziyaretçi sayısı düşmeyen tek ülke" dedi.
Bakan Günay, konuşmasında Türk ve Fransız Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları'nın ortaklaşa yürüttüğü "Fransa'da Türk Mevsimi Etkinlikleri"nin önemli faydalar sağladığına da dikkat çekti. 2004 yılından bu yana kendi çabasıyla Paris Moda Haftası'na katılan tasarımcı Dilek Hanif'e, bu kez "Fransa'da Türkiye Mevsimi Etkinlikleri" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek vereceğini dile getiren Bakan Günay, şu açıklamalarda bulundu:
"Geçen temmuzda başlayıp mart ayına kadar sürecek etkinlikle geleneksel ve çağdaş Türk ürünlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Oldukça faydalı bir çalışma oldu, çünkü kriz olmasına rağmen Türkiye'ye gelen Fransız turistlerin sayısında ciddi artış var. Türkiye'nin, bu tür etkinliklerle sanatın her alanındaki çalışmalarını Batı'nın beğenisine sunması ve bilinmezlikten kaynaklanan önyargıları yıkması gerekiyor. Bunu yaparken de tasarımcı Dilek Hanif'in yaptığı gibi, Batı'da olanın aynısını yapmaması, bizim olanı çağdaş sentezlerle sunmak gerekiyor. Dünyanın bizi ayakta alkışlaması, ancak böyle mümkün."
Paris'te 2010 İlkbahar/Yaz defilesini sunacak olan tasarımcı Dilek Hanif ise "Koleksiyonda el işçiliği ve Osmanlı'dan ultramodern romantizme geçişler ön plana çıkacak" dedi.
Referans/Sevda Yüzbaşıoğlu