26 / 12 / 2024

Ertuğrul Günay: Türkiye turizmde dünyanın ilk 10'u içinde!

 Ertuğrul Günay: Türkiye turizmde dünyanın ilk 10'u içinde!

Turizm Değerlendirme ve Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ''Türkiye turizm sektöründeki hedefini 90. yılında başardı, şu anda Türkiye turizmde dünyanın ilk 10'u içinde'' dedi.




Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''TÜİK de bu hafta rakamları açıklayacak, ama bizim elimizdeki rakamlara göre 32 milyonun eşiğindeyiz. Yani geçen yılın 500 bin kadar üzerinde bir yerdeyiz'' dedi. 

     Günay, Belek turizm bölgesindeki bir otelde düzenlenen ''Turizm Değerlendirme ve Danışma Kurulu Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2012 yılı turizm değerlendirmesini yapmak amacıyla tüm katılımcıların eşliğinde toplantı düzenlediklerini, turizm sektöründe gelinen noktayı değerlendireceklerini söyledi. 

     Turizm sektörü açısından 2012 yılının zor bir yıl olduğunu belirten Günay, 2010 yılından bu yana Türkiye'nin güneyindeki komşu ülkeleriyle sorunlar yaşadığını, İsrail ile yaşanan problemler nedeniyle de gelen yolcu sayısında kayıplar olduğunu dile getirdi. 

     Turizm açısından 2011 yılında iyi bir dönem geçirdiklerini hatırlatan Günay, dünya ortalamasının üzerinde bir sonuç elde edildiğini, 31 milyon 400 bin turist ağırlandığını kaydetti. Bu yıl ise çıtayı 2011 yılının altına düşürmemeyi hedeflediklerini, ancak güneydeki komşu ülkelerdeki sorunlar nedeniyle kayıpların yaşandığını anlatan Günay, şunları söyledi: 

     ''Bizim rakamlara göre Suriye'den turist olarak gelenlerin rakamları 500 binin üzerine çıkmıştı, yüzde 40'lar civarında bir kayba uğradık. İran'dan gelenler 1 milyonun üzerindeydi, İran ilk 3'te, 4'te, 5'te sürekli yer alan bir komşumuzdu. Yüzde 30-40'lar aralığında bir kaybımız da oldu. Bütün bunları üst üste koyduğunuz zaman 2012 yılına 1 milyondan fazla kayıpla başladık. Yani 30 milyonun üzerindeki bütün rakamlar 2012'de bizim için kayıptı. O yüzden 2011 yılını yakalamayı bir çıta olarak koymuştuk. Sanırım, TÜİK de bu hafta rakamları açıklayacak, ama bizim elimizdeki rakamlara göre 32 milyonun eşiğindeyiz. Yani geçen yılın 500 bin kadar üzerinde bir yerdeyiz.'' 

     

     -''Gelirlerimizin gerçek rakamları ortaya çıkacak''- 

     

     Bakan Günay, turizm sektöründeki gelirin doğru olarak hesaplanmadığını, bu hesaplamanın net bir şekilde ortaya konulması için çalışma yaptıklarını anlattı. Dünyada uydu sistemlerinde hesaplanan birçok konunun Türkiye'de hesaplanmadığına işaret eden Günay, hava yolu taşımacılığı, tur operatörlerinin Türkiye'ye bıraktığı oranların hesaplamada dikkate alınmadığını söyledi. Bunların da katılacağı yeni bir hesaplama yöntemi üzerinde çalıştıklarını bildiren Günay, ''Bunların hesaba katılacağı yeni bir yöntem 2013'ün Mart ayından itibaren ortaya çıkacak. Gelirlerimizin gerçek rakamlarının ortaya çıktığını ve Türkiye'nin turizm gelirlerinin resmi olarak bundan önce açıklananlardan daha yüksek olduğunu hep beraber görmüş olacağız'' diye konuştu. 

     

     -İstihdama turizm sektörünün katkısı- 

     

     Türkiye'de kış mevsiminde işsizlik oranlarının arttığını, ancak mayıs ayından itibaren düştüğünü kaydeden Günay, bu durumu turizm sektörüne bağladı. Bu doğrultuda turizm sektörüne daha fazla önem verilmesi gerektiğine değinen Günay, sözlerine şöyle devam etti: 

     ''Mayıstan itibaren işsizlik düşecek, sonra kasımda, aralıkta artacak. Neden, hangi sektör kışın Türkiye'de faaliyetini azaltıyor, bahara doğru çıkarken çoğaltıyor- Sanayi sektörü değil herhalde, ihracat, ithalat sektörü değil. Turizm sektörü... O zaman, hepimizin baharda büyük sevinçle ifade ettiği işsizlik oranları düşüyorsa turizm sektörünün çok büyük katkısı var. O halde sektörü sürekli kılabilmek hem de işsizlik oranları düşüşünü daha uzun mevsimlere yayabilmek konusunda hedeflerimiz var. Bu konuyla ilgili bütün kamu birimlerinin çabamıza destek göstermesi, anlayış göstermesi lazım. Türkiye'nin genel ekonomisi, genel sosyal yapısı için son derece önemli.'' 

     

     -24 ilde 69 alan turizm alanı ilan edildi- 

     

     Kültür ve Turizm Bakanı Günay, turizm merkezlerine 4 yeni bölgenin daha girdiğini ve bunların Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.  İzmir  Bayındır, Kütahya Ortaca, Sakarya Taraklı ve Tokat Akbelen'in turizm merkezi ilan edildiğini bildiren Günay, Denizli Tavas Bozdağ, İzmir Şirince, Malatya Karakaya Baraj Gölü çevresi ile Malatya Hekimhan'ın da Kültür Turizm Koruma Geliştirme Bölgesi ilan edildiğini belirtti. 

     Kültür Turizm Koruma Gelişme Bölgesi ilan edilen alanların 5. bölge yatırım teşviklerinden yararlanabildiğine işaret eden Günay, bu alanların yatırımcılara kolaylık sağlama açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. 

     Ayrıca tahsis paketi konusunda da çalışma yaptıklarını söyleyen Günay, ''24 ilde 69 yeni alanı turizm alanı ilan ettik. 23 tanesi kültür turizmi, 23 tanesi termal turizm, 13 tanesi kış turizmi, 5 tanesi kültür turizmi, 1 tanesi yayla turizmi ve 4 tanesi golf turizmi alanı olmak üzere 69 parselde 18 bin yatak amaçlıyoruz'' diye konuştu. 

     Türkiye'nin yatak kapasitesi bakımından, özellikle Antalya'nın doğusunda ve Marmara bölgesinde belli bir doygunluğa ulaştığını vurgulayan Günay, ''Artık bundan sonra daha çok yatak, daha çok nicelik yerine daha çok niteliğe önem vermemiz gerekiyor'' dedi. 

     

     -''100. yıl hedefini 90. yılda gerçekleştirdik''- 

     

     Türkiye'nin Cumhuriyetin 100. yıl hedeflerini hatırlatan Bakan Günay, Türkiye'nin dünyada önemli kriterlerde ilk 10'un içine girmesi yönünde hedefler konulduğunu ifade etti. Türkiye'nin 2023 yılına kadar ekonomide, ihracatta, sanayileşmede, kişi başına düşen gelirde ilk 10'a girmesinin hedeflendiğini vurgulayan Günay, ''Türkiye turizm sektöründeki hedefini 90. yılında başardı, şu anda Türkiye turizmde dünyanın ilk 10'u içinde. Darısı diğer sektörlerin başına. Şu anda gelen sayısı bakımında 6. sırada, neredeyse istikrar kazandık. 5'e girmek tabi İtalya, Fransa, İspanya, Amerika ve Çin ile yarışmak çok kolay değil, ama hedefimiz ilk 5'e girmek'' diye konuştu. 

     Türkiye'nin turizm sektöründe elde edilen gelir konusunda da ilk 10'un içinde yer aldığını ifade eden Günay, 10 yılda Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyondan 32 milyona yükseldiğini, bunun büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. 

     Türkiye'nin gelen insan sayısından önce niteliğe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Günay, ''Türkiye'nin marka değerini artırmaya yönelik, gelen insanlardan daha fazla gelir elde etme gibi hedefimiz var. O yüzden bizim asıl nicelik değil, niteliğe önem vermemiz gerekiyor. Yatırımlarda niteliği yukarıda tutmaya ve Türkiye'nin marka değerini yükseltmeye çalışacağız'' diye konuştu. 

     

     -Termal turizm potansiyeli- 

     

     Bakan Günay, termal turizm potansiyelinin de Türkiye için çok gelir getirici yeni bir alan olarak gözüktüğünü, ancak bugüne kadar bu alanda yapılan yatırımlarda niteliğe gereken önemin verilmediğini gördüklerini belirtti. 

     Nitelikli termal yatağı, termal merkezleri, termal turizm eksenli kültür-turizm koruma gelişme bölgeleri ve yatırımları arzuladıklarına işaret eden Günay, bunun Türkiye'ye sağlık, termal amaçlı gelen insanların daha fazla gelir bırakmasını sağlayacak önemli gelişmelerden biri olacağını vurguladı. 

     

     -Yatırım programındaki çalışmalar- 

     

     Fethiye'deki Kayaköy'ün turizme kazandırılması konusunda çalışma yaptıklarını anlatan Günay, Kayaköy'ün yıllardan beri metruk bir hazine olarak orada unutulduğunu, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. Çeşitli birimlerle yaptıkları çalışmalar neticesinde bölgede kültür turizmi eksenli ve içinde 300 kadar yatak kapasitesi barındıran bir yatırım çalışması planlandığını kaydeden Günay, ''Yıllardan beri unutulmuş bir alanın, sivil mimarlık örneklerini içinde barındıran, tarihsel arkeolojik yapıları, önemli doğa parçalarını içinde barındıran bir alanın Türkiye turizmine kazandırılması anlamına gelecek bu çalışma doğrusu beni çok heyecanlandırıyor'' dedi. 

     Bu çalışmalara Foça tatil köyünün dahil edilmediğini dile getiren Günay, bu alanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile küçük bir sorun yaşandığını, ancak sorunun çözüleceğini ifade etti. Günay, sorun aşıldığı takdirde Foça tatil köyünün de çalışma kapsamına alınacağını söyledi. 

     Ayrıca Mersin Tarsus'da 7 bin 500 yatak kapasiteli bir yatırım olduğunu kaydeden Günay, Karayolları tarafından bölgeye altyapı çalışmalarının yapıldığını bildirdi. 

     Bursa'da 18 delikli 2 golf sahası ve 2 bin yatak kapasiteli bir alanın bu çalışmalar kapsamında değerlendirdiklerini belirten Günay, Türkiye'de turizmi çeşitlendirme yönünde adımlar attıklarını söyledi. 

     Son yıllarda Türkiye'de turizmi hem çeşitlendirmeye hem de altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Günay, 2007 yılından bu yana Antalya'da sadece altyapıya 196 milyon liralık yatırım yapıldığını ifade etti. 

     Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesinin çok yüksek olmadığını, kaynakları yerinde ve doğru kullanmaya çalıştıklarına dikkati çeken Bakan Günay, ''Üzüntüyle itiraf etmeye çalışıyorum ki eski yıllardaki o altyapı katılım paylarından devasa miktarlar eğer bu dönem gelmiş olsaydı, aşağı yukarı Türkiye'nin sahillerinde hiçbir altyapı sorunu kalmazdı. Biz öyle bir imkan bulamadık'' diye konuştu. 

     Günay, Türkiye'de altyapıyı mümkün olduğu kadar mükemmel tutmaya çalıştıklarını, birçok alanda hala sorunların bulunduğuna işaret etti. 

     Türkiye'de çarpık yapılaşma sorunu olduğunu vurgulayan Günay, sözlerini şöyle tamamladı: 

     ''Turizmin gelişmesinde, insanca yaşamasının önünde geçmiş 10 yıllardan, hatta yüzyıllardan beri süregelen bir çarpık yerleşme, şehirleşme sorunu var. Bunun bize ödettiği bedeller var. Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir'de Türkiye'nin neresinde bir doğa olayı olsa onunla karşı karşıya kalıyoruz. Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız var. Daha fazla tarihi, doğayı koruma bilicine doğru ilerliyoruz. Mükemmel olduğumuz söylenemez, ama ilerliyoruz. Bu konuda önümüzdeki yıllarda daha dikkatli, duyarlı davranacağız. Çünkü biz sürdürülebilir turizm yapmak istiyoruz.'' 

     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da sürdürülebilir turizmin nasıl yapılacağı yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı. 

     Toplantı, yapılan sunumlarla devam etti. 



AA


Geri Dön