Sektörel

Eruslu: Gaziantep’te yalıtım kalınlığı, ideal kalınlığın yarısı kadar!

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Gaziantep’te de olması gereken yalıtım kalınlığının 5 santimetre olduğunu kaydeden Eruslu, “Daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 santimetreye çıkması gerekiyor.” dedi...


XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Avrupa’da binalarda enerji verimliliği hedeflerini tutturabilmek için yaklaşık ortalama 10-15 santimetre kalınlığında levhalar ile ısı yalıtımı yapılması zorunda iken, Türkiye’de ortalama 4-5 santimetrenin ısı yalıtımı için yeterli olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Gaziantep’te de olması gereken yalıtım kalınlığının 5 santimetre olduğunu kaydeden Eruslu, “Daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 santimetreye çıkması gerekiyor.” dedi. 


Doğru kalınlıkta uygulanan yalıtımın ısı kayıp ve kazançlarını engelleyerek yakıt tüketimini azalttığını vurgulayan Eruslu, “Yalıtım kalınlıkları 7 bölgemizdeki iklim koşullarına göre farklılık gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Gaziantep’te ısı yalıtım kalınlığının 10 santimetre olması gerekirken, 5 santimetre olduğunu vurgulayan Eruslu, “Ankara’da da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 santimetre iken mevcut yönetmeliklerde 6 santimetre. İzmir ve Antalya’da ideal kalınlığın 8 santimetre olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 4 santimetre."


Erzurum, Bursa ve Trabzon’da örneklerini de veren Eruslu, Avrupa’nın 10 katı kadar enerji tüketildiğini belirtti. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olunduğunu aktaran Eruslu, “Türkiye olarak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi enerjimizi verimli kullanmak için ilk hedefimiz ülkemizde yalıtımsız binanın kalmaması olmalı. Bunun için önümüzde kentsel dönüşüm gibi, bu konuda ciddi tedbirleri almaya fırsat verecek çok etkin bir hareket de var.” açıklamasında bulundu. 


Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının altını çizen Eruslu, “Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 santimetre yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor.” diye konuştu. 


Yalıtımın sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf sağladığını belirten Eruslu, “Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Yani ısınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama bin 500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2 bin 500 TL iken, yalıtımlı binada bin 250 TL oluyor.” şeklinde konuştu.


 

Bugün