27 / 04 / 2024

Erzincan altın madeniyle ilgili korkutan rapor: Fay hattı üzerinde, 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir!

Erzincan altın madeniyle ilgili korkutan rapor: Fay hattı üzerinde, 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir!

Erzincan İliç'te 9 işçinin toprak altında kaldığı maden faciasının etkileri devam ederken madenin aktif fay hattının üzerinde yer aldığı belirtildi. 



Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin toprak altında kaldığı maden faciasının etkileri devam ederkeni madenin yer aldığı yerin aktif fay hattının üzerinde olduğu ve bu fayın raporlarda gösterilmediği belli oldu. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır." dedi. 

Erzincan İliç'te Anagold Madencilik şirketine ait altın madeninde meydana gelen heyelan faciasının üzerinden 3 gün geçti. Buna rağmen toprak altında kalan 9 işçiden henüz haber alınmadı. 

DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDE KURULU!

NTV'de yer alan habere göre; bilim insanları İliç'teki maden faciasının yaşandığı bölgeyle ilgili çarpıcı bir ayrıntıya dikkat çekerken Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, bu altın madeni diri fay hattı üzerinde kurulu olduğu ortaya çıktı. Fakat iddiaya göre, diri fay madenle ilgili hazırlanan raporlarda bu görünmüyor. 

Erzincan altın madeniyle ilgili korkutan rapor: Fay hattı üzerinde, 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir!

''CİDDİYETLE ARAŞTIRILMASI GEREKİR''

Prof. Dr. Okan Tüysüz meydana gelecke olası bir depremde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar görebileceğinin altını çizerek uyarıda bulundu. 

Tüysüz, inşaya yönelik çalışmalarda 2006 yönetmeliğinin dikkate alınıp 2021 tarihindeki raporda bile eski verilerin kullanıldığını ifade etti.

Tüysüz: "Böylesine kritik bir madenin diri fay üzerinde yer alması ileride olabilecek depremlerde başka problemlere neden olabilir." diyen Tüysüz, "Bunun ciddiyetle araştırılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Tüysüz, olası bir depremde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar görebileceğine vurgu yaptı. Çöpler madeninin üzerinde Munzur Segmenti olarak bilinen bir fayın havuzunun aşağı yukarı 300 metre yakınından geçtiğini belirten Tüysüz, "Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır." açıklamasını yaptı. 

HEM MADENE HEM DE ÇEVREYE ZARAR VEREBİLİR

Yaşanan toprak kaymasının deprem sırasında da meydana gelebileceğinin altını çizen Tüysüz, "Burada siyanür havuz var. Bu havuzun yıkılmasına neden olabilir. Hem madene hem de çevreye zarar verebilir." dedi.

Tüysüz, altın madenindeki toprak kayması sonucu oluşabilecek çevre kirliliğine de dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı: "1 ton kaya işletildiğinde 1 gram yarım altın elde ediyorsunuz. Bunun için de siyanür kullanmak zorundasınız. Bugünkü kazada bu kontrolsüz hale gelmiştir. Doğal olarak siyanür yıkanmış olsa da kalıp bir çevre kirliliği yaratacaktır." dedi.

Erzincan'daki maden faciasında kritik gelişme: Altın için diri fayı 'ölü' gösterilmiş!

Geri Dön