02 / 05 / 2024

Erzurum'da lojistik köy kurulacak mı

Erzurum'da lojistik köy kurulacak mı

Lütfü Yücelik, Erzurum Organize Sanayi Bölgesinin arka kısmındaki 330 dönümlük  arazi üzerine kurulması planlanan, lojistik köy projesinin sadece Erzurum değil  bölge illeri için de büyük önem taşıdığını söyledi



Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)  Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum"da yapılması planlanan lojistik köy projesiyle  ilgili olarak, 'Bu tarz projelerin hayata geçirilmesinde, gerekli fizibilite  çalışmalarının tamamlanmasının ardından, verimlilik esas alınarak hareket  edilir' dedi.
               
Yücelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içerisinde ulusal ve  uluslararası taşımacılık, lojistik ve eşyanın dağıtımı ile ilgili tüm  faaliyetlerin muhtelif işletmeciler tarafından gerçekleştirildiği belirli bir  alan olan ve Erzurum Organize Sanayi Bölgesinin arka kısmındaki 330 dönümlük  arazi üzerine kurulması planlanan, lojistik köy projesinin sadece Erzurum değil  bölge illeri için de büyük önem taşıdığını söyledi.
               
10 Ocak 2011"de ihalesi gerçekleştirilecek olan lojistik köyün kurulacağı  ilin Erzurum olarak tercih edilmesinin, zaman zaman spekülasyon konusu  yapıldığını ifade eden Yücelik, şunları kaydetti:
               
'Bu tercihin en önemli sebeplerinden birisi Erzurum"un merkezi konumda  bir il olmasıdır. Ulaştırma Bakanlığı"nın uzmanları yaptıkları fizibilite  çalışmalarının ardından böyle bir karar alırlar. Erzurum, 4 ülkeye ortalama  300"er kilometre uzaklıkta bulunan merkezi konumda bir kenttir. Ayrıca hava, kara  ve demiryolu ulaşımındaki kolaylıkların yanı sıra limana olan yakınlığı da  Erzurum"un tercih edilmesinin etkenleri arasındadır. Bu tarz projelerin hayata  geçirilmesinde, gerekli fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından,  verimlilik esas alınarak hareket edilir.'
               
-MERKEZİ KONUM-
               
Yücelik, Erzurum"un Kuzey Doğu Anadolu"nun merkezi ili konumunda olduğuna  dikkat çekerek, 'Erzurum sadece ekonomik anlamda değil eğitim, sağlık ve turizm  anlamında da bölgenin merkez ili konumundadır' diye konuştu.
               
'Biz her zaman bölgesel merkezi konumdaki illerden, etraftaki diğer  iller de faydalanmalıdır diye düşünüyoruz' diyen Yücelik, şöyle devam etti:
               
'Coğrafi konum itibarıyla bu projede Erzurum tercih edilmiştir. Erzurum  bölgede ihracatı, ithalatı en fazla olan ildir. Ayrıca turizm ve ulaşım  potansiyeli de ortadadır. Bunlar göz ardı edilemez. Aşarı yukarı 3-4 yıldır  süregelen bir projede ihale aşamasına gelinmiştir. Lojistik köy sadece Erzurum  için değil, bölgedeki diğer iller için de faydalı olacak bir projedir. Diğer  merkezlere olacak dağıtım buradan yapılacak. Verimlilik esas alınarak hareket  edilmiştir. Uzmanlar araştırır, fizibiliteleri yapılır ve daha verimli neresi ise  o il tercih edilir. Bu dünyada da böyle bizim ülkemizde de. Biz bir bölgede  sadece bir ilin kalkınması değil, bölgedeki diğer illerin de kalkınmasından  yanayız. Hedefimizin bu olması gerekir. Bu çalışmanın da misyonu odur.'
               
-MÜSİAD ERZURUM şžUBE BAşžKANI GÜVENLİ-
               
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum şžube Başkanı  Mustafa Güvenli ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Lojistik köy Erzurum"a  2004 yılında bizzat Başbakanımızın verdiği talimatla Erzurum"a kurulması  planlandı. Ancak daha sonra arsa tahsisinde sıkıntı yaşandı' dedi.
               
Dernek olarak, lojistik köyün Erzurum"a kurulması için bir takım  çalışmalar yaptıklarını anlatan Güvenli, şöyle devam etti:
               
'Yaşanan sorunlar nedeniyle iş bir nevi askıya alındı. Daha sonra 2009  yılının başlarında bir çalışma başlattık. çünkü lojistik merkezine ihtiyaç olan  nokta Erzurum"du. Yani Erzurum"a 300"er kilometre mesafede 4 tane ülke var.  Dolayısıyla dernek olarak, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi"nin tamamında bir altyapı  eksikliği bulunduğu için biz bir çalışma yaptık. TCDD Genel Müdürü Süleyman  Karaman beyi Erzurum"a davet ettik. Burada bir toplantı yaptık. Toplantının  sonunda Organize Sanayi Bölgesinin arkasında gittik ve tahsis edilen araziye  baktık. Sonra da Başbakanımızı ziyarete gittik. Kendisi sağolsun çalışmalarımıza  destek verdi.'
               
Güvenli, son günlerde lojistik köyün Erzurum"a kurulmasıyla ilgili  yapılan bazı tartışmalara da bir anlam veremediklerini ifade ederek, şunları  kaydetti:
               
'Erzurum"da açılması planlanan lojistik köy Türkiye genlindeki 9.  lojistik köy olacak. 10 Ocak 2011"de   ihalesi yapılacak. Burası, gümrükleme  sahalarının kurulduğu, antrepo işlemlerinin yapıldığı, demiryolu ile karayolu  arasında sevkıyatın yüklemesinin, indirme ve bindirme çalışmalarının yapılacağı  bir bölge olacak. Sınırda bu işlemler yapılacak olsa yoğunluk artmış olacak.  Zaten sınırlardaki antrepolar da yeterli değil. Erzurum bulunduğu konum  itibarıyla bu köyün kurulması için en uygun bölge. Bazı illerdeki  değerlendirmeleri üzüntüyle okuduk. Sanki bir başka şehirde yapılacakmış da  Erzurum"a çekilmiş gibi bir hava söz konusu. Bir takım çevrelerce açıklama  yapılmış fakat bu açıklamalar çok yanlış. Bu projenin biraz gecikmiş olması,  başkalarını heveslendirmiş olabilir ama şunu unutmamak gerekir bölgenin tam  ortası Erzurum. Hemen hemen tüm şehirlere eşit mesafede yer alıyor. Ekonomik ve  coğrafik özellikler bakamından özel bir konumda bulunuyor.'
               
-KARS TİCARET VE SANAYİ ODASI BAşžKANI GÜVENSOY-
               
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Güvensoy da bir Karslı  olarak projenin Kars"ta hayata geçmesini istediğini belirterek, 'Projenin  Erzurum"da hayata geçmesi durumunda, en azından hiç değilse bazı depo  hizmetlerinin Kars"a kaydırılmasından yanayız' dedi.
               
'Ben şunun bunun görüşüyle konuşmuyorum. Kars Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı olarak konuşuyorum. Elbette bu gibi yatırımların Kars"ta olmasını bir  Karslı olarak isterim. Bu hem Kars"ın hakkıdır hem de Karslı"nın hakkıdır. Bu  tesisin Erzurum"a ya da başka bir ile yapılmasına ben karşı değilim. Ama  Kars-Tiflis demiryolu Kars"tan geçiyor. Madem bu gibi şeyle Kars"ta bu projenin  de Kars"ta olmasından yanayım. Sonuçta Erzurum"da olması da devletimizin  takdiridir. Buna da bir şey diyemem. Gönül ister ki böyle bir proje ilimizde  hayata geçsin.'
               
Güvensoy, taleplerini geçmişte yetkililere bildirdiklerinin altını  çizerek, 'Ama işin doğrusu bugüne kadar bir netice alamadık. Kars, Erzurum"a  baktığımız zaman çok geri kalmış bir ildir. Projenin Erzurum"da hayata geçmesi  durumunda, en azından hiç değilse bazı depo hizmetlerinin Kars"a kaydırılmasından  yanayız.'
               
-CHP"DEN İMZA KAMPANYASI-
               
Bu arada, CHP Kars İl Başkanı çetin Bilgir, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu  lojistik merkezlerinden birinin Kars"a yapılması için imza kampanyası başlattı.
               
Bilgir, yaptığı açıklamada, son günlerde Kars-Tiflis-Bakü tren yolu hattı  lojistik köyünün kurulması hakkında tartışmaların yoğunlaştığını dile getirdi.
               
Tartışmalarla, 'Erzurum ve Kars arasında çatışma var' gibi gösterilmek  istendiğini belirten Bilgir, 'Kars halkı adına yatırım isteklerimiz bazı  çevrelerce çarpıtılarak, bu iki kentin eski günlerdeki gibi düşman görünümlü  kentler haline getirilmek istendiği izlenimi verilmek istenmektedir. Buna neden  olarak da yatırımların dağılımı gösterilmekte, sanki birinde olan ya da olacak  olanın diğerinde olmasını istememek gibi bir anlayışın varlığı iddia  olunmaktadır' dedi.
               
Bilgir, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu lojistik merkezlerinden birinin Kars"a  yapılması için imza kampanyası başlattıklarını ve toplanan imzaları da  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a göndereceklerini  sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön